Γιάννης Λουκάκος: Burger με μανιτάρια - Ζουμερό και απολαυστικό!

Μας τρέχουν τα σάλια... 

ΥΛΙΚΑ

Για το Burger

  • 4 τεμ Ψωμί του Burger
  • 720 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από Chuck eye roll
  • 120 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 120 γρ. μανιτάρια σοτέ
  • 180 γρ. καραμελωμένο κρεμμύδι
  • 140 γρ. μαγιονέζα τρούφας
     

Για τη μαγιονέζα τρούφας

  • 70 γρ. μαγιονέζα
  • 3 γρ. λάδι λευκής τρούφας
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 4 γρ. πιπέρι μαύρο

Για τα μανιτάρια σοτέ

  • 250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά
  • 3 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. ηλιέλαιο
  • 80 γρ. σάλτσα τεριγιάκι
     

Για τη σάλτσα τεριγιάκι

  • 80 γρ. νερό
  • 20 γρ. sake
  • 18 γρ. mirin
  • 22 γρ. soy sauce
  • 10 γρ. ζάχαρη λευκή ψιλή
  • 0,5 γρ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 2,2 γρ. lemongrass
  • 0,6 γρ. χυμός lime
  • κορν-φλάουρ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΚΙΜΑΣ
  • ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ
  • ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
  • ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
  • ΛΑΔΙ ΤΡΟΥΦΑΣ
  • ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ
  • ΣΑΚΕ (sake)
  • MIRIN
  • ΣΟΓΙΑ ΣΟΣ (soy sauce)
  • ΛΕΜΟΝΓΚΡΑΣ (lemongrass)
  • ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
  • ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το Burger

Φορμάρουμε τον κιμά, χωρίς να ασκούμε μεγάλη πίεση, σε ένα τσέρκι με διάμετρο ίση με αυτή του ψωμιού. Εάν δεν έχουμε τσέρκι πλάθουμε με το χέρι μας στο επιθυμητό μέγεθος, αλατίζουμε και λαδώνουμε ελαφρώς. Ψήνουμε σε τηγάνι ή σε σχάρα στον βαθμό που εμείς επιθυμούμε δίνοντας ένα σκούρο καφετί χρώμα και στις δύο πλευρές.
Ανακατεύουμε τα ψητά μανιτάρια με το καραμελωμένο κρεμμύδι και τη σάλτσα τεριγιάκι.
Φτιάχνουμε ένα μπαλάκι με το κατσικίσιο τυρί και το πατάμε σε μια επίπεδη επιφάνια για να δημιουργήσουμε έναν μικρό δίσκο. Κόβουμε το ψωμί και το ψήνουμε στο τηγάνι ή στη σχάρα αντίστοιχα.
Συνθέτουμε το burger μας τοποθετώντας στη βάση του ψωμιού τη μαγιονέζα, το μπιφτέκι, συνεχίζουμε με το κατσικίσιο τυρί, τα μανιτάρια με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και κλείνουμε με το καπάκι του ψωμιού.

Για τη μαγιονέζα τρούφας

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί με τη βοήθεια ενός αβγογδάρτη.
 

Για τα μανιτάρια σοτέ

Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα ή στα έξι ανάλογα το μέγεθος τους.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε καλά ζεσταμένο τηγάνι μέχρι να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη σάλτσα τεριγιάκι και γλασάρουμε.

Για τη σάλτσα τεριγιάκι

Βάζουμε το sake σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και φλαμπάρουμε με έναν αναπτήρα.
Μόλις εξατμιστεί όλο το αλκοόλ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό lime και το κορν-φλάουρ. Φέρνουμε σε βρασμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 5 λεπτά. Αραιώνουμε το κορν-φλάουρ σε λίγο νερό και δένουμε τη σάλτσα μας. Τέλος προσθέτουμε το χυμό lime.

 

Who is Who

 
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.

Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.

Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr