Πούτιν: Υπέγραψε την προσχώρηση 4 ουκρανικών περιοχών – Τι σημαίνει για τη Δύση - «Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει»
Κάλεσε το Κίεβο σε συνομιλίες
Τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους αντίστοιχους διορισμένους επικεφαλής τους, στη διάρκεια της τελετής που ετοίμασε σήμερα για τον σκοπό αυτό το Κρεμλίνο.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε για την προσάρτηση των περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια: «Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».
Τι σημαίνει για τη Δύση
Να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες περιφέρειες αντιπροσωπεύουν το 15% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανόμενης μιας έκτασης άνω των 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλούσιας σε μεταλλεύματα, ενέργεια και φαρμακευτική παραγωγή, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της ουκρανορωσικής μεθορίου και των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, σπάζοντας έτσι τη γεωγραφική «απομόνωση» της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Επιπλέον τμήματα των παραπάνω περιοχών είναι καλλιεργήσιμη γη, που είναι ιδανικά για φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ δίνουν στον Ρώσο πρόεδρο το αβαντάζ της αύξησης του πληθυσμού της αχανούς χώρας του που μαστίζεται από τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα με επιπλέον 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Με δεδομένο ότι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν τα κέρδη είναι σημαντικά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει ήδη προειδοποιήσει για τη χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων, εφόσον απειληθεί η ασφάλειά τους. Όσον αφορά όμως τον βασικό στόχο, της μεγαλύτερης προσάρτησης εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτός σύμφωνα με τον Ανατόλ Λίβεν, διευθυντή του Προγράμματος Eurasia στο Ινστιτούτο Quincy, ο οποίος μίλησε σχετικά στο CNN είναι ο εξής: «να πείσει τις ΗΠΑ ή/και τους Ευρωπαίους να πάρουν στα σοβαρά τη διαπραγμάτευση μιας συμβιβαστικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας ότι διαφορετικά, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει ριζικά βήματα κλιμάκωσης τα οποία όχι μόνο θα αναγκάσουν τη Δύση να κλιμακώσει με τη σειρά της, αλλά θα αποκλείσει επίσης οποιαδήποτε πιθανή ειρήνη για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr