Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου - Ποιοι αποχαιρέτησαν τον «τελευταίο bon viveur» (φωτό & βίντεο)

Συγκινημένες οι εγγονές του δημοσιογράφου και συγγραφέα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα η κηδεία του Ζάχου Χατζηφωτίου,που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συγγενείς, φίλοι, αλλά και πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο βρέθηκαν στο  Α’ Νεκροταφείο για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο και συγγραφέα.  Οι εγγονές του Χριστίνα Τριάρχου και Δωροθέα Πασχαλίδου συγκινημένες αποχαιρέτησαν τον παπού τους. 

Χριστίνα Τριάρχου (εγγονή Ζάχου Χατζηφωτίου)

Δωροθέα Πασχαλίδου (εγγονή Ζάχου Χατζηφωτίου)

Αναμεσα σε όσους έδωσαν το «παρών» στην κηδεία ήταν: ο Κώστας Μπακογιάννης, η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού, ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Μαρία Μπαλοδήμου, ο Δημήτρης Τσίτουρας, Μάλκης Τσέλιος, η Έλενα Χριστοπούλου, η Νίνα Βλάχου,η  Μπουμπού Μπαρμπαλιά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Νίκος Σταγόπουλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Χρήστος Ζαμπούνης

Σημειώνεται ότι η κηδεία έγινε με δημοτική δαπάνη, όπως είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

«Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έζησε πολλές ζωές. Πατριώτης, κοσμοπολίτης, αντισυμβατικός και με άποψη. Υπηρέτησε την Αθήνα που τόσο αγαπούσε. Η κηδεία του θα γίνει, τιμής ένεκεν, με δημοτική δαπάνη όπως του αξίζει. Καλό του ταξίδι» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

Ο ίδιος ο Χατζηφωτίου, ο «τελεταίος bon viveur», όπως έχει χαρακτηριστεί το 2016 σε συνέντευξή του στον Alpha είχε πει: «Έχω οικογενειακό τάφο, έχει δημοσιευτεί ο τάφος μου. Έχω φτιάξει την προτομή μου που γράφει “Έζησα όπως ήθελα, χαίρεται”» δήλωνε ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

Ποιος ήταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Ο Ζάχος Χαζτηφωτίου ποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, έφυγε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 άρχισε να εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.  Διετέλεσε επίσης για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων.

Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω... εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο κεντρικό SLIDESHOW

*Φωτογραφίες:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI και NDPPHOTO / ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr