Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά

Κότσι από μοσχάρι, μαλακό και τρυφερό με μία συγκλονιστική σάλτσα. 

Υλικά 

Για το μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά

  • 6-8 κομμάτι/ια μοσχαρίσιο κότσι (σε φέτες)

  • 2 κ.σ. αλεύρι

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια (μεγάλα)

  • 2 σκελ. σκόρδο

  • 2 κλων. σέλερι

  • 3 καρότα

  • 1 πράσο (μικρό)

  • 2 ντομάτες

  • 1 κ.σ. Πελτέ

  • 2 φλ. κρασί (κόκκινο)

  • 2 φλ. ζωμό κρέατος

  • 3-4 κλων. θυμάρι (φρέσκο)

  • 2 κλων. μαϊντανό

  • 1 δαφνόφυλλο

  • 5-6 κόκκους πιπέρι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

  • Λίγο σχοινόπρασο

Για το σερβίρισμα

  • Πουρέ πατάτας

  • Γλυκοπατάτες (ψητές)

  • Κολοκύθα (ψητή)

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μοσχάρι κότσι

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οσομπούκο μοσχάρι κομμένο σε χοντρές φέτες ή οποιοδήποτε κομμάτι μοσχάρι θέλουμε.
  • Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  • Ταμπονάρουμε το μοσχάρι να κρατήσει όσο αλεύρι χρειάζεται.
  • Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα.
  • Λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχαριού και από τις δύο πλευρές.
  • Όσα κομμάτια κρέας ροδίζουν, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

Για τα λαχανικά

  • Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες.
  • Τα σοτάρουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό μέχρι να ψηθεί.
  • Σβήνουμε τα λαχανικά με το κόκκινο κρασί.
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα.
  • Τότε, προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, τους κόκκους από πιπέρι, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και το ζωμό κρέατος.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακόμη για 4 με 5 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το μοσχάρι στο ταψί, με όλα τα λαχανικά και τα υγρά.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να μη φεύγει καθόλου ατμός καθώς ψήνεται το μοσχάρι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.
  • Όταν ψηθεί το κρέας και μαλακώσει, περνάμε όλη τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.
  • Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά.
  • Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με την ζεστή σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε στο πιάτο πουρέ πατάτας και λαχανικά, προσθέτουμε το μοσχάρι και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr