Ο Γιάννης Πλούταρχος μιλά για τον Μίμη Πλέσσα, τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, ένα ατύχημα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του, και δηλώνει: «Δεν είμαι Χρυσή Αυγή και δε θέλω να είμαι»

Η συνεύρεση του επί σκηνής με το Μίμη Πλέσσα, οι δύσκολες στιγμές που βίωσε, ένα ατύχημα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του, οι λαικές αγορές, τα …παράσιτα, τα πανηγύρια, η μοναδική σχέση του με τη Μαρία και τα παιδιά του, η απώλεια του πατέρα του αλλά και οι έντονες βολές που δέχθηκε τον προηγούμενο χρόνο. Ο Γιάννης Πλούταρχος λέει αλήθειες!

Δεν είμαι Χρυσή Αυγή και δε θέλω να είμαι. Είπα ένα παράδειγμα και δεν τοποθετήθηκα. Εγώ μίλησα κοινωνικά όχι πολιτικά. Είπα ρε παιδιά “Έχουμε πρόβλημα. Κάτι πρέπει να κάνουμε”. Μάρτυς μου ο Θεός! Δεν τοποθετήθηκα πολιτικά. Απλώς επειδή ήταν η μόδα αυτή αμέσως με τοποθετήσανε
 
Είμαι ένας ήρεμος άνθρωπος. Πιστεύετε ότι είμαι ακραίος; Έχω πέντε παιδιά. Είναι δυνατόν; Σέβομαι τους πάντες. Έχω βγει ποτέ δημόσια να μιλήσω για κανένα; Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο που ξέρει που πατά και που βρίσκεται
 
Μία φορά τραγούδησα σε πανηγύρι και ντράπηκα τόσο πολύ που είπα “Δε μπορώ”. Ήμουν δεκαπέντε ετών. Μας πετάγαν την ...χαρτούρα και εγώ ντρεπόμουν. Μου έλεγαν “Πάρε το κατοστάρικο” και απαντούσα “Εγώ να σκύψω να το πάρω; Είστε τρελοί; Δεν υπάρχει πιθανότητα»
 
Η συνεύρεση του επί σκηνής με το Μίμη Πλέσσα, οι δύσκολες στιγμές που βίωσε, ένα ατύχημα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του, οι λαικές αγορές, τα …παράσιτα, τα πανηγύρια, η μοναδική σχέση του με τη Μαρία και τα παιδιά του, η απώλεια του πατέρα του αλλά και οι έντονες βολές που δέχθηκε τον προηγούμενο χρόνο. Ο Γιάννης Πλούταρχος λέει αλήθειες!


 
από τον Γιάννη Βίτσα στο ΕΓΩ Weeekly
 
Ξεκινώ με την κοινή συνεργασία σου με το Μίμη Πλέσσα στο “Παλλάς”, που αν και βρίσκεστε επί σκηνής για πρώτη φορά μιλούσε πάντοτε με θέρμη για το πρόσωπό σου.
 
Από το ξεκίνημά μου, ήμουν νοσταλγός των υπέροχων τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 60 και του 70. Στους χώρους που τραγουδούσα, μέχρι και πριν μερικά έτη, το μισό ρεπερτόριο που ερμήνευα ήταν δικό του. Όταν έκανα την πρώτη μου επιτυχία, το “Υπήρχαν όρκοι” και έπειτα τις “Μικρές φωτογραφίες” τα τραγούδια ήταν κοντινά στο έργο του. Θυμάμαι συγκεκριμένα στις “Μικρές φωτογραφίες” είχα βάλει 7 χασάπικα και το “Αχ κορίτσι μου” το είχα δανειστεί από το “Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου”. Μάλιστα όταν συγκέντρωσα τους μουσικούς μου, να τους παρουσιάσω το cd μου είπαν “Ο Πλέσσας άκουσε τα τραγούδια”; Ο δίσκος ήταν επηρεασμένος από τα ακούσματα και τα χρώματα του Μίμη.
 
Πότε γνωριστήκατε;
 
Πριν από πέντε χρόνια που έκανα την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης απέναντί του. Ήθελα να γνωρίσω από κοντά αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο. Συγκινούμαι όταν τον παρατηρώ πίσω από την γκουίντα στο Παλλάς. Έχει γράψει τόσο μεγάλη ιστορία, ο χρόνος του έχει φερθεί ωραία. Έλαβε τόσα παράσημα και τα έκανε όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε ο πέμπτος καλύτερος τζαζίστας ανά τον κόσμο. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος του ρεπερτορίου γιατί τα τραγούδια του ερμήνευσαν τεράστιες φωνές από τη Τζένη Βάνου και τον Τόλη Βοσκόπουλο, μέχρι και το Γιάννη Πουλόπουλο.
 


Πολλοί σε συνέκριναν με το Γιάννη Πουλόπουλο.
 
Καμάρωνα. Έλεγα “Μακάρι να του μοιάσω στο 10%. Είναι σπουδαίος τραγουδιστής. και άνθρωπος. Είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του όταν ήμουν πιτσιρικάς και έλεγε “Ανοίξτε το μικρόφωνο του παιδιού. Οι φωνές με τις φωνές και οι άφωνοι με τους άφωνους”.
 
Σου έκλεισαν μικρόφωνο στις αρχές σου;
 
Και αν συνέβη δεν το λάμβανα υπ’ όψιν μου. Το άφηνα να περνά. Έβλεπα τον στόχο μου, να προχωρήσω και να πάω παρακάτω. Κοιτώ μόνο τη θετική πλευρά των πραγμάτων.
 
Το έπραττες πάντοτε στη ζωή σου;
 
Ναι.
 
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες ;
 
Η φτώχεια. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία φοβερή οικογένεια. Ήταν φτωχοί αλλά εξαίρετοι άνθρωποι. Δούλευα από έξι ετών. Έκανα αρκετές προσπάθειες να έρθω στην Αθήνα. Σημασία έχει ότι βρήκα το δρόμο μου. Αυτό κρατώ.
 
Μέχρι τα 22 σου πέρασες περίοδο που δεν είχες τα ...προς το ζην;
 
Ναι. Θυμάμαι κάποτε είχαμε μείνει με ένα εικοσάρικο με τη γυναίκα μου για τρεις ημέρες. Της έλεγα “Έχει ο Θεός! Μην είσαι χαζή. Θα ξημερώσει μία καινούργια ημέρα”. Πιστεύω ότι κάτι με προστατεύει. Δε βάζω μέσα μου τις καταστάσεις. Έχει τύχει να σκεφθώ αρνητικά. Αμέσως όμως διώχνω κάθε τι κακό μακριά μου.
 


Δεν πέφτεις ψυχολογικά;
 
Πέφτω αρκετές φορές. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανασφάλειες.
 
Ποιες είναι οι δικές σου;
 
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις ζωές των παιδιών μου. Τους παρατηρώ. Θέλω να είναι καλοί άνθρωποι. Δόξα το Θεό, η δική μου ζωή με της γυναίκα μου είναι πολύ δεμένη.
 
Δεν περάσατε κρίση στην πορεία της σχέσης σας;
 
Περάσαμε κρίση με τη Μαρία αλλά όχι μεταξύ μας αλλά για πράγματα που αφορούσαν τους συγγενείς όπως κάθε γνήσια ελληνική οικογένεια. Οι Μεσόγειοι είμαστε ένθερμοι και έχουμε εκρήξεις. Σα ζευγάρι ποτέ δεν φτάσαμε στα όρια γιατί ήξερε πάντοτε ο ένας με τον άλλο πότε θα κάνει πίσω.
 
Δεν έχετε χωρίσει ποτέ με τη Μαρία ;
 
Ποτέ. Είναι ο άνθρωπος μου. Πλέον έχει περάσει σε ένα άλλο στάδιο η σχέση μας. Ήμουν πολύ τυχερός άνδρας, που την είχα δίπλα μου. Είναι μία σύγχρονη γυναίκα και παρόλα αυτά έχει κάνει πέντε παιδιά. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Είναι στήριγμα. Βρίσκεται πάντα δίπλα μου και είναι έτοιμη να δώσει τα πάντα για την οικογένεια της.
 
Σε ...προστάτευσε από τρικλοποδιές;
 
Και επαγγελματικά και αναφορικά με τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Οι γυναίκες έχουν ένα χάρισμα, το ένστικτο. Η Μαρία δεν είναι εύκολος άνθρωπος. Δύσκολα την κερδίζεις. Είναι προστατευτική. Καταλαβαίνει τον άνθρωπο που την πλησιάζει.
 


Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να σε εκμεταλλευθούν;
 
Βέβαια. Πάντοτε υπάρχουν. Αρχικά σε πλαισιώνουν ως φίλοι.
 
Πέρυσι δέχθηκες ουκ ολίγες βολές και επιθέσεις. Πολλοί σε “χτύπησαν” για παράδειγμα αναφορικά με μία συνέντευξη σου κατά την οποία είπες την άποψη για όσα σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο διαδραματίζονται στην χώρα μιλώντας μεταξύ άλλων για την Χρυσή Αυγή. Ορισμένοι μάλιστα θεώρησαν ότι ψηφίζεις το συγκεκριμένο κόμμα.
 
Δεν είμαι Χρυσή Αυγή και δε θέλω να είμαι. Είπα ένα παράδειγμα και δεν τοποθετήθηκα. Εγώ μίλησα κοινωνικά όχι πολιτικά. Είπα ρε παιδιά “Έχουμε πρόβλημα. Κάτι πρέπει να κάνουμε”. Μάρτυς μου ο Θεός! Δεν τοποθετήθηκα πολιτικά. Απλώς επειδή ήταν η μόδα αυτή αμέσως με τοποθετήσανε.
 
Ένιωσες ότι βρήκαν ένα τρόπο να σε πυροβολήσουν όσοι ήθελαν να σε χτυπήσουν;
 
Νομίζω ναι.
 
Σου στοίχισε αυτή η ιστορία ;
 
Είμαι ένας ήρεμος άνθρωπος. Πιστεύεις ότι εγώ είμαι άνθρωπος ακραίος; Έχω πέντε παιδιά. Είναι δυνατόν; Σέβομαι τους πάντες. Έχω βγει ποτέ δημόσια να μιλήσω για κανένα; Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο που ξέρει που πατά και που βρίσκεται
 
Σε πλήγωσαν όσα ελέχθησαν εναντίον σου;
 
Βέβαια. Ευτυχώς ο κόσμος για καλή μου τύχη δε μάσησε. Κατάλαβε ότι δεν ισχύουν αυτά που έλεγαν. Αν στην πορεία μου δεν ήμουν αυτός που έδειχνα τόσο ειλικρινής με το κοινό, θα είχα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
 
Νομίζω ότι θα μπορούσε να καταστραφεί και η καριέρα σου.
 
Ακριβώς. Θα είχα τεράστιο πρόβλημα.
 
Και συνάδελφός σου επίσης κινήθηκε εναντίον σου πέρυσι μη μιλώντας με καθόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς.
 
Δεν είναι ωραίο πράγμα να ανταλλάσσουμε βρισιές μέσα από το Twitter. Είναι αντιδεοντολογικό, αντισυναδελφικό και αστείο. Όποιος έχει κάτι μαζί σου, έχει το θάρρος παίρνει τηλέφωνο και λέει “Μεγάλε έχεις κάνει φάουλ”. Εγώ δεν θα πέσω στην παγίδα του “Γειτόνισσες κοιτάξτε μας, ψαράκια τηγανίζουμε”. Έχω αξιοπρέπεια. Δεν έχω βγει ποτέ δημόσια να κατηγορήσω κανένα συνάδελφό μου και θεωρώ άσχημο να το κάνουν.
 


Πέρυσι έπειτα από πολλά χρόνια πέρυσι μοιράστηκες την σκηνή για πρώτη φορά με συνάδελφο σου τραγουδώντας με την Πέγκυ Ζίνα. Ουκ ολίγοι στην πορεία των ετών κατηγόρησαν τη δική σας γενιά εξαιτίας αν θες του γεγονός ότι εμφανιζόσασταν μόνοι σας στους χώρους διασκέδασης και όχι όπως τις δεκαετίες του 70 και 80 που όλα τα μεγάλα ονόματα βρίσκονταν από κοινού μαζί.
 
Με τη Πέγκυ και το Νίκο Κουρκούλη ξεκινήσαμε μαζί στο Lido Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε. Δε θα έλεγα ότι δεν υπήρχαν σχήματα. Εγώ ήμουν ένας από τους τραγουδιστές που εμφανιζόμουν μόνος Δε με κατηγόρησε κανένας γι’ αυτό. Υπάρχουν θέατρα που παρουσιάζουν μονόπρακτα. Τι σημαίνει; Πώς είναι εγωκεντρικοί αυτοί οι άνθρωποι; Όχι! Έτσι εκφράζονται καλλιτεχνικά. Θες να σου πω μία αλήθεια ;Υπήρχε μία περίεργη κατάσταση στη ζωή μου κάποτε. Οι καλλιτέχνες τσακωνόντουσαν μεταξύ τους και εγώ αυτό δεν το μπορούσα. Το συχαινόμουν. Έβλεπα να συμβαίνει και στεναχωριόμουν. Δεν το αντέχω. Δεν λειτουργώ καλά. Όταν πήρα την απόφαση να τραγουδήσω μόνος μου είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Ήταν αγανάκτηση. Δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία να τσακώνομαι με συναδέλφους μου. Μαραζώνω. Γι’ αυτό και δεν έχω βγει ποτέ να μιλήσω άσχημα για συνάδελφό μου και ούτε θα το κάνω.
 
Απέκτησες μεγάλη δόξα, πολλά χρήματα. Αισθάνθηκες κάποια στιγμή ως ένας ...μικρός Θεός ;
 
Ποτέ και το λέω κατηγορηματικά. Πάντα έλεγα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν.
 
Την Τρίτη φορά αν θες που σε πυροβόλησαν πέρυσι ήταν αναφορικά με το ΣΔΟΕ που δεν αφορούσε εν τέλει εσένα.
 
Αυτό έχει πάρει το δρόμο του. Σε λίγο καιρό θα απαντήσω και ο κόσμος θα καταλάβει την αλήθεια. Θέλω να είμαι ειλικρινής με το κοινό μου γιατί έχω πολύ μεγάλη ευθύνη. Περνάμε δύσκολες καταστάσεις.
 

Έρχομαι ξανά στην καριέρα σου. Μου έκανε εντύπωση ότι τραγούδησες σε πανηγύρι
 
Μία φορά και ντράπηκα τόσο πολύ που είπα “Δε μπορώ”. Ήμουν δεκαπέντε ετών. Μας πετάγαν την ...χαρτούρα και εγώ ντρεπόμουν. Μου έλεγαν “Πάρε το κατοστάρικο” και απαντούσα “Εγώ να σκύψω να το πάρω; Είστε τρελοί; Δεν υπάρχει πιθανότητα»
 
Τραγουδούσες δημοτικά τότε;
 
Μ’ αυτά ξεκίνησα.
 
Υπάρχει στην άκρη του μυαλού σου ότι μπορεί κάποια στιγμή να τα εγκαταλείψεις όλα και να αποσυρθείς στον τόπο που γεννήθηκες ;
 
Αυτό, είτε το θέλω, είτε όχι, θα φροντίσει να το κάνει ο χρόνος. Εμείς μπορεί να έχουμε οποιαδήποτε επιθυμία και να φανταζόμαστε κάπως τα πράγματα στη ζωή μας. Όλα αυτά τα βλέπει ο Θεός και γελάει. Είμαστε θνητοί, άνθρωποι. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Ας κάνουμε το σταυρό μας και ας προχωράμε μπροστά.
 


Έφτασες ένα βήμα πριν το θάνατο στη ζωή σου;
 
Ναι. Δεκατριών χρονών έπεσα με το αυτοκίνητο μέσα σε ένα ποτάμι. Ήταν ξημερώματα της Αγίας Παρασκευής. Πήγαινα τον πατέρα μου στο εργοστάσιο. Επειδή πότιζα τα χωράφια και ως γνωστόν όταν είσαι αγρότης ποτίζεις βράδυ γιατί τον Αυγουστο με τα μελτέμια και μόνο τη νύχτα κοπάζει ο αέρας, δεν είχα κοιμηθεί επί τέσσερις νύχτες. Το πρωί μου της ημέρας που συνέβη το ατύχημα μου  ζήτησε ο πατέρας μου να τον πάω στο εργοστάσιο. Οδηγούσα από επτά ετών. Έτσι ήταν τα πράγματα στην επαρχεία τότε. Τον πήγα στο διπλανό χωριό να πάρει το λεωφορείο και ενώ γύριζα με έπιασε υπνηλία και έπεσα στο ποτάμι. Μόλις απεγκλωβίστηκα διαπίστωσα ότι είχε διαλυθεί το αυτοκίνητο. Πήγα με τα πόδια στο σπίτι μου, που βρίσκονταν δύο χιλιόμετρα μακριά. Στο δρόμο εκλαιγα και έλεγα «Θεέ μου αχρήστευσα το αυτοκίνητο. Δε θα μπορούμε να πάμε στις λαϊκές». Το αυτοκίνητο ήταν το μέσο της μόνης πηγής εισοδήματος μας. Φθάνοντας στο σπίτι φώναζα «Μάνα βγες έξω. Έπεσα με το αυτοκίνητο» Τότε μου απάντησε  «Δε μ’ ενδιαφέρει το αυτοκίνητο. Αρκεί ότι είσαι καλά» Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθε ο πατέρας μου από τη δουλειά και μου είπε «Θα βάλουμε γραμμάτια να πάρουμε άλλο». Εγώ δεν ήθελα να μπω μέσα και μου είπε «Όχι. Θα το οδηγήσεις εσύ».
 
Είναι φοβερό ότι δεν κατάλαβες πώς ουσιαστικά σώθηκες από τύχη.
 
Ναι. Με ενδιέφερε μόνο ότι καταστράφηκε το αμάξι. Ευτυχώς ήταν ξερό το ποτάμι και καρφώθηκε το αυτοκίνητο στην όχθη του. Η μπροστινή ρόδα τρύπησε το πάτωμα και εγώ ξαφνικά βρέθηκα με το κεφάλι στα πόδια του συνοδηγού. Ήταν πολύ σοκαριστικό. Δε με ενδιέφερε ότι ουσιαστικά πήγα να πεθάνω, όσο σκεπτόμουν με τι θα πάμε τα προϊόντα στην Αθήνα και πώς θα έχουμε τα απαραίτητα λεφτά  για να ζήσουμε.
 
Μέχρι πότε δούλευες στις λαϊκές αγορές ;
 
Μέχρι 22 ετών δούλευα. Είχα άδεια λαϊκών αγορών στη Γ περιφέρεια Αθηνών.
 
Τι σου έμαθε αυτή η εμπειρία;
 
Να έχω ρίζες και να μην είμαι παράσιτο. Να ζω με τη δική μου και να μην πορεύομαι εις βάρος άλλων ανθρώπων.
 
Συνάντησες παράσιτα στη ζωή;
 
Βέβαια. Πολλά. Σ’ όλα τα επαγγέλματα.
 
Έχεις πέντε παιδιά. Είναι η ζωή σου;
 
Τι άλλο; Θα έδινα με χαρά τη ζωή μου για ένα από τα πέντε παιδιά μου!;
 
Ποιου άνθρωπου η απώλεια σε σημάδεψε περισσότερο;
 
Του πατέρα μου. Τώρα έχω εγώ την ευθύνη. Ο ένας δίνει σκυτάλη στον άλλο. Έτσι γίνεται στη ζωή. Ο πατέρας μου την έδωσε σε εμένα και εγώ στους γιους μου. Μου λείπει πάρα πολύ.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr