Ντίνα Νικολάου: Τάρτα με κρεμμύδια και πέστο σπανάκι - φουντούκι - τέλεια σαν συνοδευτικό, αλλά και ως κυρίως πιάτο

Υπέροχη τάρτα με κρεμμύδια και πέστο με σπανάκι και τραγανά φουντούκια.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το πέστο

  • 200 γρ. baby φύλλα σπανακιού
  • 50 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 60 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κρεμμύδια και τη γέμιση

  • 9-10 μικρά κόκκινα κρεμμύδια
  • 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. κασέρι τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Τρίβω τα υλικά με τα χέρια μου, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω το γιαούρτι και ζυμώνω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για το πέστο

Βάζω όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα.

Για τα κρεμμύδια

Καθαρίζω τα κρεμμυδάκια ολόκληρα και τα κόβω στη μέση. Βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω τα κρεμμύδια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα σοτάρω μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζω και σοτάρω ελαφρά και από την επάνω πλευρά. Πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και ανακατεύω απαλά για να λιώσει και να καραμελώσουν. Τα βγάζω και τα αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.

Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω καλά μια ταρτιέρα διαμέτρου 22-24 εκ.

Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγω σε χοντρό φύλλο μεγαλύτερο από την διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρω το φύλλο στην ταρτιέρα, αφήνοντας να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματά της. Τρυπάω διάσπαρτα τη βάση με ένα πηρούνι.

Σε ένα μπολ χτυπάω τα υλικά της γέμισης (αυγά, γιαούρτι, αλατοπίπερο). Προσθέτω το πέστο και τα 150 γρ. κασέρι και αδειάζω το μείγμα στην ταρτιέρα. Τοποθετώ ολόγυρα τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.

Ψήνω την τάρτα για 45-50 λεπτά. Βγάζω από το φούρνο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω όση από την ζύμη εξέχει (τριμάρω). Αφήνω την τάρτα να κρυώσει, κόβω σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr