«Νιώθω και πάλι μαθήτρια με τον Ξαρχάκο»: η συγκλονιστική Ελένη Βιτάλη μιλάει για όλα σε μια συνέντευξη που αξίζει να διαβάσετε

Εκείνος είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες που διαθέτει αυτή η χώρα. Εκείνη, μια ερμηνεύτρια σημαντική που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα πολλά τραγούδια με το μοναδικό, απόλυτα αναγνωρίσιμο, μέταλλο της φωνής της.O Σταύρος Ξαρχάκος και η Ελένη Βιτάλη «οφείλουν» τη συνάντησή τους στον Βασίλη Τσιτσάνη, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η μουσική τους παράσταση με τίτλο «Νυν και αεί... Τσιτσάνης», που κάνει πρεμιέρα απόψε στην «Ιερά Οδό». Μια μουσική συνάντηση κορυφής, που ανυπομονούμε όλοι να απολαύσουμε...

Εκείνος είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες που διαθέτει αυτή η χώρα. Εκείνη, μια ερμηνεύτρια σημαντική που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα πολλά τραγούδια με το μοναδικό, απόλυτα αναγνωρίσιμο, μέταλλο της φωνής της.



O Σταύρος Ξαρχάκος και η Ελένη Βιτάλη «οφείλουν» τη συνάντησή τους στον Βασίλη Τσιτσάνη, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η μουσική τους παράσταση με τίτλο «Νυν και αεί... Τσιτσάνης», που κάνει πρεμιέρα απόψε στην «Ιερά Οδό». Μια μουσική συνάντηση κορυφής, που ανυπομονούμε όλοι να απολαύσουμε...
Η Ελένη Βιτάλη μίλησε στην Αναστασία Κούκα και στο "Έθνος":

Πώς βρεθήκατε στην ίδια σκηνή με τον Σταύρο Ξαρχάκο, μετά από τόσα χρόνια;
Αυτή η συνάντηση ήταν καρμική θα έλεγα. Πέρσι, που εγώ τραγουδούσα στη Θεσσαλονίκη, ο Σταύρος παρουσίαζε εκεί «Το μεγάλο μας τσίρκο». Γενικά, τις περιόδους που δουλεύω, δεν βγαίνω, δεν πηγαίνω σε άλλα θεάματα. Ενας κοινός μας μουσικός συνεργάτης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο οποίος συμμετείχε στην παράσταση του Ξαρχάκου, επέμεινε να έρθω να τη δω.
Πήγα λοιπόν, είδα την παράσταση, εντυπωσιάστηκα, συγκινήθηκα και μόλις τελείωσε πήγα να δω τον Σταύρο με τον οποίον είχαμε να βρεθούμε από το '85. Ηρθε κι εκείνος να με ακούσει, εκεί που τραγουδούσα και άφησε φεύγοντας ένα μπουκέτο λουλούδια κι ένα σημείωμα στο οποίο μου έγραφε: «Πάρε με τηλέφωνο...».
Εγώ ξεχάστηκα και δεν τον πήρα. Είχα άλλα σχέδια στο μυαλό μου. Ηθελα να νοικιάσω έναν χώρο στην Αθήνα και να τον μετατρέψω σε έναν πολυχώρο ο οποίος να διαθέτει και ζωντανό πάλκο. Τελικά δεν έγινε. Γιατί ο Σταύρος με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε αυτό το υπέροχο αφιέρωμα στον Τσιτσάνη.

Πώς είναι για έναν ερμηνευτή η εμπειρία να δουλεύει με τον Σταύρο Ξαρχάκο;
Τι να σας πω...; Για μένα οι πρόβες που έχω κάνει μαζί του είναι σαν ένα μεγάλο σχολείο. Νιώθω και πάλι μαθήτρια. Τον παρακολουθώ μαγεμένη να διευθύνει τους μουσικούς του χρησιμοποιώντας το σώμα και την ψυχή του. Ξέρει πολύ καλά τι θέλει να κάνει και το απαιτεί από τους συνεργάτες του. Αλλά εμπνέει σε όλους μας τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη, που τον ακολουθούμε πιστά σε ό,τι κι αν μας ζητήσει.
Από την άλλη, είναι ένας άνθρωπος με απίστευτο χιούμορ, κι ας μην το γνωρίζουν πολλοί αυτό. Η συνεργασία με τον Σταύρο Ξαρχάκο είναι εμπειρία ζωής.



Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς την αυτή τη μουσική παράσταση;
Είναι ένα μοναδικό πάντρεμα του κλασικού με το λαϊκό. Η παράσταση αυτή είναι πραγματικά μια ανάταση ψυχής. Είναι συγκινητική και διαθέτει άψογη αισθητική. Υπάρχει μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στη μουσική, τον στίχο, τον συνθέτη, τους τραγουδιστές, τους μουσικούς. Ο Ξαρχάκος φροντίζει, με όλες του τις δυνάμεις, να μην «κλέψει» τίποτα από κανέναν. Αντιθέτως καταφέρνει να βγάλει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του. Κι αυτό το κάνουν ελάχιστοι. Γι' αυτό και νιώθω μια γαλήνη με το αποτέλεσμα.
Το τεράστιο και σημαντικό ρεπερτόριο του Τσιτσάνη δίνει το περιθώριο σ' ένα μεγάλο μουσικό, όπως είναι ο Ξαρχάκος, να κάνει θαύματα. Οχι όμως για να κάνει εντύπωση, αλλά για να αναδείξει τις κρυφές πλευρές του έργου αυτού. Τα τραγούδια του Τσιτσάνη στο πρόγραμμά μας ακούγονται διαφορετικά, πιο κλασικά, χωρίς όμως να χάνουν την ουσία και τον χαρακτήρα τους. Σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν και οι καταπληκτικοί μουσικοί που έχουμε μαζί μας.

Από το μεγάλο ρεπερτόριο του Τσιτσάνη ποια τραγούδια έχετε επιλέξει; Τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό ή ίσως και κάποια που δεν έχουν ακουστεί τόσο πολύ;
Τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» φυσικά και δεν γίνεται να μην την πούμε. Οπως λέει χαρακτηριστικά και ο Ξαρχάκος το τραγούδι αυτό, όσο κι αν παίζεται, δεν χάνει ποτέ τη δυναμική του.
Λέμε πολλά τραγούδια του Τσιτσάνη και πασίγνωστα και λιγότερο γνωστά. Ολα τα έχω ερμηνεύσει στο παρελθόν αλλά τώρα, μέσα από αυτόν τον νέο χαρακτήρα που τους έχει δώσει ο Σταύρος, νιώθω σαν να τα λέω για πρώτη φορά...

Τι είναι αυτό που για εσάς κάνει ένα τραγούδι σημαντικό;
Εγώ, από την αρχή της καριέρας μου, έδινα πάντα μεγάλη σημασία στον στίχο. Προσπαθούσα πάντα να πω τραγούδια που έχουν κάποιο νόημα.
Εντάξει, μου ξέφυγαν μερικά, αλλά όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος.

Σήμερα, σε αυτή την άγρια εποχή της κρίσης, πόσο σημαντικό θεωρείτε, ειδικά για τους νέους, να ανατρέχουν στις μουσικές τους ρίζες, στις διαχρονικές μουσικές αξίες;
Αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο για τα νέα παιδιά. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να πάρουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις από το σπίτι και κυρίως από το σχολείο. Η μουσική και τα τραγούδια του Τσιτσάνη και άλλων σημαντικών δημιουργών πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά τον μουσικό πολιτισμό τους.

Είστε η ίδια μητέρα και γιαγιά. Ανησυχείτε για το μέλλον των νέων ανθρώπων;
Φυσικά και ανησυχώ. Εχουμε να παλέψουμε με έναν αόρατο εχθρό. Και οι πολιτικοί έχουν στερήσει από τη νεολαία μας τις ευκαιρίες, τους έχουν στερήσει το δικαίωμα να ονειρεύονται. Γι' αυτό και οι νέοι δικαίως αντιμετωπίζουν τους πολιτικούς με απόλυτη απαξίωση. Γιατί κανείς απ' όλους αυτούς δεν βρήκε τη δύναμη να φύγει, να πει «παραιτούμαι» και να δηλώσει «συμμέτοχο στον φόνο δεν θα μ' έχετε...».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr