Drake Passage: Το πιο τρομακτικό πέρασμα στην θάλασσα για να φτάσεις στην Ανταρκτική - Τα πλοία παλεύουν 48 ώρες με τα κύματα (βίντεο)
Το πέρασμα του Ντρέικ είναι το μικρότερο άνοιγμα της θάλασσας που χωρίζει το Χορν με την Ανταρκτική
To Πέρασμα του Ντρέικ είναι πορθμός μεταξύ του ακρωτηρίου Χορν της Νότιας Αμερικής και των Νοτίων Νήσων Σέτλαντ της Ανταρκτικής.
Συνδέει το νοτιοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού (Θάλασσα της Σκωτίας) με το νοτιοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού και εκτείνεται στον Νότιο ωκεανό.
Ο πορθμός πήρε το όνομά του από τον άγγλο κουρσάρο Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake) του 16ου αιώνα, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου, τον Σεπτέμβριο του 1578.
Μισό αιώνα νωρίτερα το 1525, μια θύελλα έσπρωξε νότια από την είσοδο του πορθμού του Μαγγελάνου, το ισπανικό πλοίο του Φρανσίσκο δε Όσες και το πλήρωμά του νόμισε ότι είδε το τέλος μιας γης, ενδεχομένως τον πορθμό του Ντρέικ.
Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι ιστορικοί και πηγές αποκαλούν Μαρ δε Όσες τον πορθμό από τον Φρανσίσκο δε Όσες.
Το πρώτο καταγεγραμμένο ταξίδι μέσα από το πορθμό του Ντρέικ έγινε από τον ολλανδό πλοηγό Βίλεμ Σχάουτεν το 1616, ο οποίος ονόμασε και το Ακρωτήριο Χορν σε ανάμνηση της γενέτειράς του, της ολλανδικής πόλης Χόορν (Hoorn).
Αυτός ο υδάτινος δρόμος που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό Ωκεανό έχει εντυπωσιακό πλάτος 620 μιλίων, περίπου όσο η απόσταση από το Λονδίνο στο Βερολίνο. Το μέσο βάθος του είναι 11. 150 πόδια, αν και πιστεύεται ότι ο πυθμένας του ωκεανού φτάνει σε βάθος έως και 15. 700 πόδια κοντά στα νότια και βόρεια όρια του περάσματος.
Οι συνθήκες ιστιοπλοΐας καθιστούν τον διάπλου συναρπαστικό.
Το Πέρασμα του Drake είναι γνωστό για τις φήμες του για τις φουρτούνες του και η πλεύση του μπορεί να είναι μια συναρπαστική περιπέτεια, ακολουθώντας τα βήματα του Καρόλου Δαρβίνου και του HMS Beagle, σύμφωνα με το hurtigruten.
Τα καράβια παλεύουν έως και 48 ώρες για να διασχίσουν τον πορθμό!
Η σύγκλιση των ωκεανών και των θερμοκρασιών κάνει αυτή την περιοχή τόσο ζωντανή, με τους κυκλώνες που σχηματίζονται στον θερμό Ειρηνικό να σαρώνουν το πέρασμα κάτω από το ακρωτήριο - μπορεί ακόμη και να εντοπίσετε έναν από το κατάστρωμα! Ευτυχώς, με τις σύγχρονες προβλέψεις, την πιο προηγμένη τεχνολογία και τις εξελίξεις στον σχεδιασμό των ναυτιλιακών σκαφών, η διαδρομή είναι σήμερα ασφαλής για τους ταξιδιώτες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr