Για το ρύζι
- 320 γρ. ρύζι μπασμάτι αρωματικό
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 4 γρ. κανέλα, στικ
- 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 4 τεμ. κάρδαμο, τριμμένο
- 4 τεμ. δάφνη
- 660 γρ. ζωμός λαχανικών
- 5 γρ. κουρκουμά
- 5 γρ. κάρι
- 160 γρ. μείγμα ξηρών καρπών (τελείωμα)
- αλάτι
Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων
- 50 γρ. χουρμάδες αποξηραμένους, σε μικρά καρέ
- 50 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 40 γρ. σταφίδες Κορίνθου, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 60 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 60 γρ. φιστίκια πέκαν, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 100 γρ. ρόδι
- 40 γρ φρέσκο κρεμμύδι
- 10 γρ. χυμός λάιμ
- 1 γρ. ξύσμα λάιμ
- αλάτι
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ρύζι
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα μας. Μόλις το ρύζι βράσει απομακρυνόμαστε από την εστία, αφαιρούμε το καπάκι και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία του προσθέτουμε το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.
Για το μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Tip 1: Το ρύζι ξέρουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα δούμε τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια του ρυζιού και μέσα στις τρύπες να μην έχει υγρασία καθόλου.
Tip 2: Μην ανακατεύετε το ρύζι από την ώρα που θα καλύψετε την κατσαρόλα με το καπάκι. Να έχετε την προσοχή σας να το απομακρύνετε από την εστία την κατάλληλη στιγμή και να είναι ξεσκέπαστο μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Tip 3: Προτιμήστε τον φούρνο με ελάχιστο νερό για να ξαναζεστάνετε το ρύζι. Έτσι θα αποφύγετε να ταλαιπωρήσετε το ρύζι.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.
Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.
Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.