«Ω έλατο, ω έλατο, μου αρέσεις, πώς μ’ αρέσεις» - Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το πράσινο σύμβολο της αγάπης!
Στέκεται περήφανο και διαδίδει το μήνυμα της χαράς
Ποτέ στη ζωή μου δεν θα ξεχάσω το ζεστό σκίρτημα που φωλιάζει στην καρδιά μου το βράδυ που επιστρέφοντας σπίτι, βρίσκω στολισμένο το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Πάντα προσεγμένο στην εντέλεια, με λεπτομέρειες παραμυθένιες, στολίδια πολύμορφα, φώτα γλυκά, από το χέρι της μανούλας. Το σπίτι αλλάζει μεμιάς! Το ίδιο και η διάθεσή μου!
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το σύμβολο των γιορτών της αγάπης! Στέκεται περήφανο και διαδίδει το μήνυμα της χαράς. Θυμάμαι στην προετοιμασία του στολίσματος, συγκέντρωνα τις κούτες μαζί με τον αδερφό μου και έπειτα αναλάμβανε η μαμά – πάντα με μουσική υπόκρουση γιορτινά ακούσματα!
Όταν επέστρεφα σπίτι, ήταν όλα έτοιμα! Ακόμα και ο Άγιος Βασίλης θα συγκινιόταν από το θέαμα! Γιρλάντες από εδώ, κεράκια από εκεί, ρόδια, κουκουνάρια και στο επίκεντρο, το δέντρο μας, με έναν άγγελο να στέκει στην κορυφή του, γράφει η Βάσω Φατούρου στο tsemperlidou.gr.
- Ένα από τα ομορφότερα έθιμα του κόσμου λοιπόν, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1833, με το Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα, έχοντας ήδη καθιερωθεί στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Πρωτοστόλισαν έλατο στα ανάκτορα του Ναυπλίου και έπειτα στην Αθήνα.
- Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση της Αγγλίας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο καθιερώθηκε σα σύμβολο από τον Άγγλο ιερομόναχο Άγιο Βονιφάτιο. Ο Άγιος παρευρίσκονταν σε μια τελετή παγανιστών, οι οποίοι σύμφωνα με την παράδοση επρόκειτο να θυσιάσουν ένα μικρό παιδί κάτω από μια βαλανιδιά. Εκείνος για να το σώσει, έδωσε μια γροθιά στη βελανιδιά. Φλόγες τύλιξαν το δέντρο που αναπαριστούσε τη ζωή του Χριστού.
- Μια άλλη παράδοση υποστηρίζει πως ο Μαρτίνος Λούθηρος ήταν ο εισηγητής του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ο Λούθηρος κάνοντας βόλτα στο δάσος ένα χειμωνιάτικο βράδυ, μαγεύτηκε από το παιχνίδι των δέντρων με τα αστέρια. Έτσι, έκοψε ένα μικρό δεντράκι και φέρνοντάς το στο σπίτι του, αντικατέστησε τα αστέρια με κεριά.
- Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αρχικά ήταν φυσικό, έλατο συνήθως. Να σημειώσω εδώ κάτι σημαντικό: η υλοτομία των φυσικών δένδρων για τις ανάγκες του εθίμου γίνεται πάντα από συγκεκριμένα δενδρόφυτα μέρη και μετά από σχετική άδεια του κατά τόπο αρμόδιου Δασαρχείου. Με τον καιρό, ιδρύθηκαν επιχειρήσεις παραγωγής συνθετικών δέντρων, για οικολογική οικονομία. Αναφορικά με τα στολίδια του, στα πρώτα χρόνια περιορίζονταν σε φρούτα, μπισκότα, ζαχαρωτά και λοιπά φαγώσιμα. Με την εφεύρεση του ηλεκτρισμού όμως, τα πολύχρωμα λαμπάκια, ή τα κλασικά χρυσαφί, απογείωσαν την παρουσία του.
- Μπάλες γυάλινες, από χαρτί, πλαστικές, ξύλινες, μεταλλικές, φιγούρες από όλα τα υλικά και σε όλα τα χρώματα, σκαρφαλώνουν στα κλαδιά του δέντρου και συμπληρώνουν την εικόνα του. Στην κορυφή του, τοποθετείται συνήθως ένα άστρο και συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους στο θείο βρέφος. Εναλλακτικά, επιλέγεται ένας άγγελος για να προστατεύει τα μέλη της οικογένειας. Μια φάτνη που αναπαριστά τη γέννηση του Χριστού ολοκληρώνει το έθιμο. Τη βρίσκουμε στη βάση του δέντρου, μαζί με τις χριστουγεννιάτικες κάρτες.
- Σήμερα, πηγαίνοντας στα μαγαζιά να ψωνίσεις δέντρο, θα βρεις μια τεράστια και παράξενη ποικιλία: Κρεμαστά, Μακρόστενα, Σχήματος Ομπρέλας, Χιονισμένα, δέντρα με Οπτικές ίνες, Χρωματιστά, Επιτοίχια, Δέντρα Γραφείου, King Size δέντρα κτλ.
- Τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα δένδρα στον κόσμο είναι αυτά που στολίζονται στις ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο και στο Λονδίνο, στο Μπάκιγχαμ Πάλας. Κατά καιρούς, πραγματοποιούν σε διάφορες χώρες μεγαλοπρεπείς στολισμούς, με πολύ ακριβά υλικά, όπως το 2010, στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: το δέντρο στο ξενοδοχείο Εμιρέιτς Παλάς, ήταν στολισμένο με κοσμήματα από πολύτιμες πέτρες προς πώληση, η συνολική αξία των οποίων έφθανε τα 11 εκατομμύρια δολάρια.
Φέτος τα Χριστούγεννα, αφιέρωσε 2 λεπτά και θαύμασε το δικό σου δέντρο! «Ω έλατο, ω έλατο, μου αρέσεις, πώς μ’ αρέσεις»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr