Εριέττα Λάτση - η ζωή σαν παραμύθι: Η αρχόντισσα που αγάπησε τον λιμενεργάτη & έγινε φίλη της βασίλισσας Ελισάβετ (φωτό)
Γεννημένη το 1925 στον Πύργο η Εριέττα Λάτση ήταν κόρη ενός ευκατάστατου αρτοποιού
Η Εριέττα Λάτση - Τσουκαλά, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, με την είδηση του θανάτου της να σκορπά θλίψη.
Η ζωή της - μυθιστόρημα: Η «αρχοντοπούλα του Πύργου» - όπως την αποκαλούσαν - ερωτεύτηκε έναν λιμενεργάτη, ο οποιός βέβαια έμελλε να γίνει ένας από τις ισχυρότερους εφοπλιστές της Ελλάδας.
Ο έρωτας με τον Γιάννη Λάτση
Γεννημένη το 1925 στον Πύργο η Εριέττα Λάτση ήταν κόρη ενός ευκατάστατου αρτοποιού. Γνώρισε τον Γιάννη Λάτση, όταν εκείνη ακόμη φοιτούσε στο Γυμνάσιο θηλέων.
Ο μελλοντικός κροίσος, όμως, τότε ήταν απλώς ο γιός ενός φτωχού παντοπώλη από το Κατάκολο, ο οποίος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι στην αρχή ο πατέρας της δεν το ήθελε για γαμπρό. Το 1940 ωστόσο ο Γιάννης Λάτσης αποφάσισε να κλέψει την 16χρονη τότε Εριέττα και να την παντρευτεί.
Το ζεύγος θα αποκτήσει τρία παιδιά: Τον Σπύρο, τη Μαργαρίτα και την Μαριάννα Λάτση. Η Εριέττα Λάτση θα στηρίξει τον σύζυγό της σε όλες τις επιχειρηματικές επιλογές του θα μείνει στο μαζί του μέχρι και τον θάνατό του το 2003.
Όταν παντρεύτηκαν ο «καπετάν Γιάννης» για δύο χρόνια υπηρέτησε, άλλη μια φορά στο Πολεμικό ναυτικό, καθώς η Ελλάδα συγκρούστηκε με την Ιταλία. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει σιγά, σιγά να φτιάχνει την «αυτοκρατορία» του, με την Εριέττα να είναι πάντα στο πλευρό του.
Photo ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως αναφέρει το greekshippinghalloffame.org «μετά τον πόλεμο, οι προσπάθειες του Λάτση να γίνει ένας ναυτιλιακός επιχειρηματίας ήταν εμφανείς σε διάφορους ναυτιλιακούς τομείς, αρχής γενομένης με τις επιβατηγούς συνδέσεις της Ελλάδας με τα νησιά. Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου είχε καταστραφεί στην διάρκεια του πολέμου.
Για κάποιο διάστημα ο Λάτσης εργάστηκε ως ναυτικός στα πλοία του Ευάγγελου Νομικού και στο τέλος της 10ετίας του ’40 φαίνεται να έχει αγοράσει το πρώτο του μικρό επιβατηγό πλοίο, το ‘Έφη’, ηλικίας 60 χρόνων , με δάνειο από τον εφοπλιστή. Ένα δεύτερο μικρό πλοίο, το ‘Νίκη’, σύντομα το ακολούθησε στην γραμμή εξυπηρέτησης του Αργοσαρωνικού.
Στο τέλος του 1949, ο Λάτσης ήταν σε θέση να αποκτήσει ένα τρίτο, πολύ πιο σύγχρονο μηχανοκίνητο σκάφος, το ‘Laurana’, από την Εταιρία Ατμόπλοιων της Μάλτας. Το 18 κόμβων πλοίο, το οποίο μετονομάστηκε ‘Νεράιδα’ ήταν μια κλάση παραπάνω από τα άλλα στον τομέα του και κατανάλωνε πολύ λιγότερο καύσιμο από τα πιο αργά, μικρότερα ατμόπλοια.
Το 1959, ίδρυσε την Latsis Line, αγοράζοντας δύο 30 χρόνων πλοία, το Highland Brigade και το ‘Highland Brigade’ και το ‘Highland Princess’ από την Nelson Line. Μετονομαζόμενα σε ‘Henrietta’ και ‘Marianna’(από το όνομα της κόρης του) μετασκευάστηκαν με καλύτερα καταλύματα αλλά επίσης με την προοπτική να μεταφέρουν έως 8.000 τόννους κατεψυγμένου κρέατος στο ταξίδι της επιστροφής από την Αυστραλία».
Το 2003 το Forbes τον ανακήρυξε ως τον 101ο πιο πλούσιο άνθρωπο, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 5.4 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της Εριέττας Λάτση
Η Εριέττα Λάτση, η οποία ήταν συνιδρύτρια και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, τα τελευταία χρόνια δεν είχε εμφανιστεί πολλές φορές δημόσια.
Ωστόσο η ίδια είχε βρεθεί στον γάμο της εγγονής της, Εριέττας Κούρκουλου- Λάτση - η οποία έχει πάρει και το όνομά της - με τον Βύρωνα Βασιλειάδη, που είχε πραγματοποιηθεί στη Μύκονο το 2020.
Φωτογραφίες από τον γάμο της Εριέττας Κούρκουλου, NDP
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, η Εριέττα Λάτση είχε συνοδεύσει την κόρη της Μαριάννα στο Θέατρο Άλσος, όπου παρακολούθησαν την παράσταση «Το Δικό μας Σινεμά».
Photo: NDP
Οι σχέσεις με τους Μπους και την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Ο Γιάννης και η Εριέττα Λάτση είχαν σχέσεις τόσο με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, όσο και με εκείνη του Τζορτζ Μπους (του πατέρα).
Μάλιστα ο ιδόκτητος Πύργος της οικογένειας Λάτση, το «Μπρίτζγουοτερ Χάουζ», ήταν απέναντι από το βρετανικό παλάτι, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, ήταν συχνά φιλοξενούμενοι στη θαλαμηγό του εμβληματικού Έλληνα κροίσου.
Σε άρθρο της το 2003 η εφημερίδα τα ΝΕΑ θα γράψει χαρακτηριστικά: «Άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά υποστηρίζουν ότι, εκτός από το θέλγητρο της οικονομικής του δύναμης που προσείλκυε τους ανθρώπους της εξουσίας, διέθετε και ένα επικοινωνιακό χάρισμα που συντηρούσε τις συναναστροφές του αυτές.
Γαλαζοαίματοι, Άραβες, συντηρητικοί πολιτικοί αλλά και πρώην κομμουνιστές ηγέτες φιλοξενήθηκαν με απλοχεριά από τον Γιάννη Λάτση στο πλωτό ανάκτορο «Αλεξάνδρα», στον Πύργο του Λονδίνου, αλλά και σε άλλα σπίτια του Έλληνα μεγιστάνα.
Η πρώτη του μεγάλη φιλία ήταν αυτή με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και ιδιαίτερα με τον υπουργό Πετρελαίου σεΐχη Γιαμανι που ήταν καθοριστική για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Η φιλία του με τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, άρχισε μέσω της γιαγιάς του, της βασιλομήτορος Ελισάβετ. Το παλάτι της βρίσκεται απέναντι από τον ιδιόκτητο πύργο της οικογένειας Λάτση, το «Μπρίτζγουοτερ Χάουζ», και οι δύο ηλικιωμένοι γείτονες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν συχνά επισκέψεις.
Η φιλία αυτή συνεχίστηκε και με τον Κάρολο, ο οποίος απόλαυσε συχνά την πολυτέλεια στο κότερο της οικογένειας Λάτση «Αλεξάνδρα». Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου πέρασε από το σπίτι του Γιάννη Λάτση και του χάρισε έναν πίνακα με θέμα ο «Αλέξανδρος στα νερά του Αιγαίου».
Στον πύργο του Μπρίτζγουοτερ ο Λάτσης έχει φιλοξενήσει τη Μάργκαρετ Θάτσερ αλλά και τον πατέρα Μπους. Με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε μια σταθερή φιλία, με συχνές επισκέψεις του ζεύγους Μπους στην Ελλάδα, από τις οποίες δεν έλειπε το παραδοσιακό τάβλι που έμαθε ο Αμερικανός πολιτικός από τον Έλληνα μεγιστάνα. Οι επισκέψεις των Μπους στην Ελλάδα γίνονταν με ιδιόκτητο λίαρ τζετ του Γ. Λάτση, ένα από τα 12 αεροσκάφη της εταιρείας του ομίλου Petrolair.».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr