Πάνος Καρβούνης: Να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι απειλείται ο κόπος του και τα εισοδήματα του στις τράπεζες!

Να  αισθάνεται ο Ευρωπαίος πολίτης ότι το αποτέλεσμα του κόπου και της εργασίας δεν απειλείται από καμία τραπεζική, χρηματοπιστωτική ή άλλη κρίση, είναι το βασικό μέλημα της Κομισιόν, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Capital.gr, ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Να  αισθάνεται ο Ευρωπαίος πολίτης ότι το αποτέλεσμα του κόπου και της εργασίας δεν απειλείται από καμία τραπεζική, χρηματοπιστωτική ή άλλη κρίση, είναι το βασικό μέλημα της Κομισιόν, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Capital.gr, ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.



Ο κ. Καρβούνης μιλάει για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τραπεζικής ενοποίησης και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Σχολιάζει, επίσης, τις προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν οι οποίες στοχεύουν στο να «χαλιναγωγήσουν» τις συναλλαγές που διενεργούν οι τράπεζες για ίδιο λογαριασμό με σκοπό την επίτευξη κέρδους (proprietary trading) και να δώσουν στις εποπτικές Αρχές αρμοδιότητες έτσι ώστε να μπορούν να διαχωρίζουν τις συναλλακτικές δραστηριότητες που ενέχουν ρίσκο από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες χορηγήσεων, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους κινδύνους που προκαλούν οι πολύ μεγάλες (too big to fail) τράπεζες.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

- Κύριε Καρβούνη, τι καινούργιο κομίζει η σημερινή πρόταση της ΕΕ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα;

Οι νέοι κανόνες που προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν μια επιπλέον διασφάλιση των καταθέσεων του Ευρωπαίου πολίτη. Όπως δήλωσε και ο Επίτροπος Μπαρνιέ, "Οι νομοθετικές αυτές προτάσεις αφορούν έναν μικρό αριθμό πολύ μεγάλων τραπεζών οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν εξαιρετικά μεγάλες για να αφεθούν να πτωχεύσουν, εξαιρετικά δαπανηρές για να διασωθούν και εξαιρετικά σύνθετες για να εξυγιανθούν. Τα προτεινόμενα μέτρα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα διασφαλίσουν ότι για τα λάθη των τραπεζών δεν θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι". 

Με απλά λόγια, οι μεγάλες αυτές τράπεζες καλούνται να διαχωρίσουν τις δραστηριότητές τους. Θα απαγορεύονται οι δραστηριότητες διαπραγμάτευσης για ίδιο λογαριασμό με αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη κέρδους για την τράπεζα. Τέτοιες δραστηριότητες ενέχουν πολλούς κινδύνους, χωρίς απτά οφέλη για τους πελάτες της τράπεζας ή για την ευρύτερη οικονομία. 

Επίσης προτείνεται να υπάρχουν εποπτικές αρχές οι οποίες να φροντίζουν ώστε δραστηριότητες διαπραγμάτευσης υψηλού κινδύνου να αναλαμβάνονται από άλλες νομικές οντότητες εντός του ομίλου, τις λεγόμενες θυγατρικές. Αν οι τράπεζες δεν θέλουν να διαχωρίσουν τις δραστηριότητες τους, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν στον εποπτικό φορέα ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν μετριάζονται με άλλους τρόπους.

- Θα παραμείνει ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση η 1η Μαρτίου ή ενδέχεται να μεταβληθεί; Και πώς συμβιβάζεται σε μία ενιαία διαδικασία όπως είναι η τραπεζική ενοποίηση το πρώτο σκέλος, δηλαδή η εποπτεία, να είναι ευρωπαϊκός θεσμός, και το δεύτερο σκέλος, ήτοι το Ταμείο Εξυγίανσης, να είναι διακρατικός θεσμός;

Το θέμα είναι να εγκριθεί το υπό συζήτηση κεφάλαιο της διάσωσης-εκκαθάρισης  των τραπεζών σύντομα καθώς το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της τραπεζικής ένωσης, ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τίθεται σε εφαρμογή το φθινόπωρο. Το θέμα είναι επίσης να γίνουν τα πράγματα σωστά. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία την ημερομηνία που αναφέρετε, αλλά ένα είναι σίγουρο: η ΕΕ κάνει ό,τι κάνει για να προστατέψει τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών, για να στηρίξει τις υγιείς επιχειρήσεις και για να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Κύπρου.

Η Τραπεζική Ενοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής προεδρίας κι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η έγκριση του πακέτου από όλους του θεσμικούς παράγοντες πριν τις Ευρωεκλογές, δηλαδή να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αργότερο τον Απρίλιο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε από την αρχή προτείνει μια φόρμουλα "ευρωπαϊκή", δηλαδή διαχείριση σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες με την Κομισιόν να παίζει τον κύριο ρόλο, ως εκφράζουσα το κοινό Ευρωπαϊκό Συμφέρον. Η φόρμουλα αυτή πήρε "διακυβερνητική" χροιά για να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, δηλαδή εμπλοκή όλων των κρατών - μελών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε αυτή την προσέγγιση και αναμένεται μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των 2 προσεγγίσεων.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα είναι σίγουρο: το βασικό μέλημα είναι να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια π.χ. στην Κύπρο, όπου η εποπτεία ήταν προβληματική). Ούτε να  υπάρχουν διακρίσεις στους τρόπους που συνεργάζονται με τις εθνικές τους τράπεζες πολίτες και επιχειρηματίες τόσο όσον αφορά το  κόστος δανεισμού, όσο και την παροχή ικανοποιητικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Και να  αισθάνεται ο Ευρωπαίος πολίτης, σε όποια χώρα και αν κατοικεί,  ότι το αποτέλεσμα του κόπου και της εργασίας του που καταφέρνει να βάλει στην άκρη είναι προστατευμένο και δεν απειλείται από καμία τραπεζική, χρηματοπιστωτική ή άλλη κρίση: πρόκειται για την εγγύηση των καταθέσεων τουλάχιστον μέχρι ενός ποσού που σήμερα ορίζεται σε 100 000 ευρώ ανά καταθέτη. 

- Κατά πόσο τα ευρωπαϊκά stress test υπερκαλύπτοναι ή όχι από τα ελληνικά τεστ και αν όχι γιατί δεν ταυτίζονται αφού οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές. 

Τα ελληνικά stress tests που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από την Τράπεζα της Ελλάδας αποτελούν μέρος του προγράμματος που υλοποιείται με τη συνδρομή της τρόικας και που απαιτεί οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να είναι φερέγγυοι. Το 2ο μισό του 2014 θα πραγματοποιηθούν και ευρωπαϊκά stress tests, τα οποία θα είναι κοινή άσκηση των κρατών μελών υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  (ECB). Θα πραγματοποιηθούν δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προαπαιτούμενο της ένταξης στον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας που προαναφέραμε. Πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση.

- Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ (tapering) έχουν αλλάξει-δυσκολέψει τους όρους με τους οποίους προωθείται η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη;

Φυσικά σε ένα παγκοσμιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, κινήσεις που αφορούν μεγάλες κεντρικές τράπεζες επηρεάζουν και τις υπόλοιπες, όπου και να βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαϊκών. Μέχρι ποιο βαθμό ασκείται αυτή η επιρροή ή πίεση, είναι δύσκολο να πει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, πιο σημαντικές για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr