Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σε μια φανταστική συνταγή: Μηλόπιτα τριφτή (apple crumble)

Με την πιο τραγανή & καραμελένια ζύμη.

Υλικά 

Για τη ζύμη μπισκότου

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 400 γρ. ζάχαρη

  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 βανίλια

  • 250 γρ. καλαμποκέλαιο

  • 1 μεγάλο αυγό

  • 1/3 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση μήλου

  • 5 ξινόμήλα

  • 150 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 1 κ.σ. κανέλα

  • 1/2 λεμόνι (το χυμό του)

Για το σερβίρισμα

  • Λίγη άχνη ζάχαρη

  • Λίγη κανέλα

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την τριφτή μηλόπιτα

  • Για την τριφτή μηλόπιτα εγώ προτιμώ ξινόμηλα πράσινα σφιχτά και αρωματικά. Όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ποικιλία μήλων προτιμάτε.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα δακτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκατοστών. Η δόση είναι μεγάλη και βγάζει 12 κομμάτια.
  • Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ. Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε στην αρχή τα υγρά υλικά στο αλεύρι με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίζει να σχηματίζεται η ζύμη. Στη συνέχεια με το χέρι μας ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μη βλέπουμε αλεύρι.
  • Η ζύμη θα είναι τραχιά.
  • Θα σας μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
  • Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  • Θα κρατήσουμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια της τριφτής μηλόπιτας και με την υπόλοιπη θα φτιάξουμε τη βάση της.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη.
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση.
  • Μαρινάρουμε δηλαδή το μήλο με τα υπόλοιπα υλικά για λίγα λεπτά μέχρι να στρώσουμε τη ζύμη στο ταψί. Έτσι, το μήλο βγάζει όλα τα αρώματα του και η γέμιση της μηλόπιτας θα έχει 10 φορές περισσότερο άρωμα.

Για το στήσιμο της μηλόπιτας

  • Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στη φόρμα.
  • Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε πλαϊνό τείχος ζύμης 6 εκ. για να φυλακίσουμε την πλούσια γέμιση μήλου.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι ισόπαχη στη βάση της φόρμας για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση.
  • Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια της γέμισης.
  • Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή (crumble) ζύμη.
  • Δεν πιέζουμε τα κομματάκια ζύμης στην επιφάνεια αλλά τα ρίχνουμε πεταχτά πάνω στη γέμιση μήλου. Πρέπει η επιφάνεια της τριφτής μηλόπιτας να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.
  • Ψήνουμε την τριφτή μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Μόνο έτσι θα γίνει πολύ τραγανή.
  • Αφήνουμε την τριφτή μηλόπιτα να σταθεί για μια ώρα στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί.
  • Η γέμιση της τριφτής μηλόπιτας γίνεται σαν μαρμελάδα μήλου αφού ψηθεί γι’ αυτό πρέπει να σταθεροποιηθεί, να κρυώσει δηλαδή για να κόψουμε κομμάτι.
  • Παράλληλα κρυώνει και η γέμιση ούτως ώστε να μπορούμε να κόψουμε κομμάτι.
  • Αφού κρυώσει η τριφτή μηλόπιτα με προσοχή την ξεφορμάρουμε και τη βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα τη μηλόπιτα κραμπλ.
  • Γίνεται και νηστίσιμη τριφτή μηλόπιτα αν παραλείψεις το αυγό και προσθέσεις 3-4 κ.σ νερό ή χυμό πορτοκαλιού για υγρασία στην ζύμη.
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις το καλαμποκέλαιο με ηλιέλαιο στην τριφτή μηλόπιτα ή ακόμα και με βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο.

Για το σερβίρισμα

Μπορείτε να σερβίρετε την τριφτή μηλόπιτα σκέτη ή με μια μπάλα παγωτό με γεύση της επιλογή σας.

Μυστικά

  • Όση ώρα τρίβετε τα μήλα αρχίζουν και σκουραίνουν γιατί οξειδώνονται. Βέβαια μέσα στη γέμιση δε φαίνεται γιατί μπαίνει και η κανέλα και σκουραίνει ούτως ή άλλως το χρώμα τους. Όμως αν θέλετε να παραμείνουν τα μήλα ανοικτόχρωμα προσθέτετε χυμό από μισό λεμόνι και κάθε φορά που τρίβετε ένα μήλο ανακατεύετε το μείγμα μ’ ένα κουτάλι ώστε να παραμείνουν ανοικτόχρωμα.
  • Η μηλόπιτα κραμπλ μπορεί να γίνει και μηλόπιτα τριφτή νηστίσιμη. Απλά αφαιρείς το αυγό.
  • Επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις το αλεύρι με αλεύρι βρώμης. Όμως, η μηλόπιτα με βρώμη δεν βγαίνει τόσο τραγανή στο τέλος.
  • Αυτή η μηλόπιτα με τριφτή ζύμη βγαίνει πολύ τραγανή. Γι’ αυτό μην αλλάξετε τίποτα στην δοσολογία για να γίνει σαν μπισκότο στο τέλος. Είναι μεγάλη η δόση και θέλει σωστό ψήσιμο για να στεγνώσει η γέμιση και να γίνει αλλά και να παραμείνει τραγανή.
  • Αν αγαπάς τη μηλόπιτα μπορείς να φτιάξεις και την κλασική μηλόπιτα ή και την ανάποδη μηλόπιτα!

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr