4 τρόποι να μειώσεις τα έξοδα του νοικοκυριού - Χώρισε τις δαπάνες σε «ανάγκες», «θέλω» και «στόχους»
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα του νοικοκυριού μας, για να αντέξουμε όλη αυτή την κρίση;
Τα έξοδα του νοικοκυριού συνεχώς αυξάνονται. Η ακρίβεια μαστίζει τη σημερινή κοινωνία και οι ανατιμήσεις δεν έχουν τελειωμό.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα του νοικοκυριού μας, για να αντέξουμε όλη αυτή την κρίση;
Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να μειώσουν τα έξοδά τους, καθώς πιστεύουν απλώς ότι είναι πολύ δύσκολο. Η περικοπή σε πράγματα που θεωρούμε απολύτως φυσιολογικά και απαραίτητα για τη ζωή μας, είναι ακατανόητη για πολλούς από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, οποιαδήποτε προσπάθεια περικοπής δαπανών, θα πρέπει συχνά να συνοδεύεται από αλλαγή νοοτροπίας.
Να μερικές συμβουλές για τη μείωση των εξόδων:
- Ξεκίνα να παρακολουθείς τις συνήθειες που σε κάνουν να ξοδεύεις.
Το πρώτο βήμα για τη μείωση των δαπανών είναι να καταλάβεις πού πηγαίνουν τα χρήματα. Η παρακολούθηση των δαπανών για 1-2 μήνες, θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις το τοπίο. Είναι πιθανό να συνειδητοποιήσεις ότι ξοδεύεις πολύ περισσότερα χρήματα σε κάτι, από ό,τι περίμενες. Ξεκινά μια λίστα με τα πράγματα που αγοράζεις και πόσα χρήματα ξοδεύεις για αυτά. Μπορεί να εκπλαγείς με το πόσα λεφτά χάλασες για ορισμένα αντικείμενα, αλλά αυτό σου δίνει μια καλή ευκαιρία να δείς πού ακριβώς χρειάζονται προσαρμογές στο μέλλον.
- Κάνε έναν προϋπολογισμό.
Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Είναι απλώς ένα σχέδιο για το πού θα πάνε τα χρήματά σου. Χώρισε τις δαπάνες σε “ανάγκες”, “θέλω” και “στόχους”. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να παρακολουθείς και να προσαρμόζεις τα συνολικά σου έξοδα σε αυτές τις κατηγορίες όπως πρέπει, καθιστώντας τες πολύ πιο διαχειρίσιμες.
Η εξόφληση των χρεών και των αναγκαίων εξόδων πρέπει να είναι κύριος στόχος. Μην μπεις στον πειρασμό να αφαιρέσεις χρήματα από τα βασικά και αναγκαία, για να τα ξοδέψεις σε άλλο τομέα. Φυσικά, το να βάλεις μικρούς στόχους είναι το κλειδί της επιτυχίας, για να μπορούν να είναι και πιο διαχειρίσιμοι και να σου δώσουν κίνητρο.
- Κάντο μόνος σου.
Για παράδειγμα, πλύνε το αυτοκίνητό σου, αντί να το πηγαίνεις σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Ή καθάρισε μόνος το σπίτι και τον κήπο, από το να φέρεις κηπουρό ή κάποιον άνθρωπο να σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού. Μαγείρεψε περισσότερο από το να αγοράζεις ντελίβερι. Βρες μερικές απλές, νόστιμες συνταγές που σου αρέσουν και εφοδίασε το ψυγείο με υλικά. Θα σου βγει πολύ πιο φτηνά από το take away, γράφει η Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.
- Ξόδεψε πιο έξυπνα.
Το κλειδί είναι να ψάχνεις για προσφορές. Φυσικά μην αγοράζεις πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά. Κάνε έρευνα αγοράς για το πού θα βρεις πιο φτηνά αυτά που χρειάζεσαι. Επίσης, χρησιμοποίησε λιγότερη ενέργεια. Σβήσε τα φώτα, χρησιμοποιήστε λιγότερο τον κλιματισμό όταν κοιμάσαι ή λείπεις από το σπίτι. Επιπλέον, περπάτησε, κάνε ποδήλατο ή χρησιμοποίησε περισσότερο τη συγκοινωνία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr