Μαγειρεύουμε παρέα με τον Άκη Πετρετζίκη: Μπριζόλες με σάλτσα charcutiere

Ένα γήγορο πιάτο, έτοιμο σε μόλις δέκα λεπτά... 

Συστατικά

4 μπριζόλες χοιρινές, λαιμού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. θυμάρι

2 σκ. σκόρδο

250 γρ. κρασί λευκό

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.σ. μουστάρδα, ντιζόν

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα

πουρέ πατάτας

αγγουράκι τουρσί

1 κ.σ. ρίγανη

1 κ.σ. θυμάρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Απλώνουμε στις μπριζόλες ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε θυμάρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε τις μπριζόλες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και καλύπτουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον πουρέ, το αγγουράκι τουρσί, ρίγανη και θυμάρι.

Μέθοδος Εκτέλεσηςl

  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες.
  • Σε ένα τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λουκάνικα. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 4-5 λεπτά ανακατεύοντάς τα αρκετές φορές με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να χρυσίσουν. 
  • Τρίβουμε τις ντομάτες και σβήνουμε τα λουκάνικα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τη ζάχαρη. 
  • Σπάμε τα αβγά σε ένα πιάτο και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθούν. 
  • Ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι, κλείνουμε με το καπάκι, και ψήνουμε μέχρι να σφίξουν. Προσοχή! Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ ο καγιανάς καθώς θα χάσει την υγρασία του.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
  • Σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης και φρυγανισμένο ψωμί. 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr