Ντίνα Νικολάου: Κέικ σιροπιαστό με κρέμα και φυστίκι Αιγίνης - Μοιάζει αρκετά με το παραδοσιακό εκμέκ
Την διαφορά την κάνει το καραμελένιο σιρόπι του.
Υλικά
Για το κέικ
Για το σιρόπι καραμέλας
Για την κρέμα
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το κέικ
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βάζω τα αυγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάω με το σύρμα για 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί έναν ενιαίο μείγμα.
-
Αδειάζω το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψάκι 20x25 εκ. και ψήνω για 30 λεπτά. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι
-
Βάζω την ζάχαρη σε μια φαρδιά κατσαρόλα και την ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. Ρίχνω σταδιακά το βραστό νερό -η καραμέλα θα στερεοποιηθεί- και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η καραμέλα και να γίνει σιρόπι.
Για την κρέμα
-
Βάζω το βούτυρο και το αλεύρι σε μια κατσαρολίτσα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να καβουρδιστεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να σφίξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη ζάχαρη, το ινδοκάρυδο και τη βανίλια και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην κρέμα) και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
-
Κόβω το κέικ οριζόντια στη μέση. Ραντίζω με το μισό σιρόπι και απλώνω την μισή ποσότητα κρέμας. Σκεπάζω με το δεύτερο κομμάτι κέικ και ραντίζω με το υπόλοιπο σιρόπι. Απλώνω την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζω με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr