Άκης Πετρετζίκης: Μοσχάρι μουσταρδάτο και πολέντα με αρακά - Ένας τέλειος συνδυασμός
Η μουστάρδα το απογειώνει...
Συστατικά
1/2 λίτρο νερό
1 κύβο λαχανικών
150 γρ. πολέντα
150 γρ. γάλα εβαπορέ
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
πιπέρι
θυμάρι, φρέσκο
Για τον αρακά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. αρακά
αλάτι
πιπέρι
5-6 φύλλα δυόσμου
1 κ.σ. βούτυρο
Για τη ντομάτα
3 ντομάτες, κομμένες στη μέση
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τις μπριζόλες
αλάτι
πιπέρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες, χωρίς κόκαλο
2 σκ. σκόρδο
4-5 κλ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
1-2 κ.σ. βούτυρο
70 ml κόκκινο κρασί
150 γρ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
θυμάρι, φρέσκο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την πολέντα
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε ½ λίτρο νερό σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον ζωμό και το γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε καλά.
- Με το που πάρει βράση το μείγμα μας, ρίχνουμε μέσα και την πολέντα και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα.
- Θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά για να πήξει και να είναι η πολέντα μας έτοιμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας μας.
- Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη.
- Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε την παρμεζάνα, το ξύσμα από το ½ λεμόνι, πιπέρι και λίγο φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα του).
- Ανακατεύουμε καλά και η πολέντα μας είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τον αρακά
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τον αρακά και αφήνουμε το τηγάνι να κάψει.
- Σοτάρουμε τον αρακά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και 1 κ.σ. βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει το βούτυρο ανακινώντας το τηγάνι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Αφαιρούμε τον αρακά και τον αφήνουμε στην άκρη σε μία πιατέλα.
- Βάζουμε το τηγάνι πίσω στη φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα τις τομάτες με 1 σκ. σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά.
- Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε στην πιατέλα με τον αρακά.
Για τις μπριζόλες
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει σε μέτρια φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο τις μπριζόλες μας και κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού.
- Τις τοποθετούμε στο τηγάνι για 4-5 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
- Ρίχνουμε 1 σκ. σκόρδο, θυμάρι και βούτυρο. Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε το ζουμί πάνω στις μπριζόλες καθώς ψήνονται.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι τις μπριζόλες μας και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και όταν κάψει σβήνουμε με το κρασί το περιεχόμενό του. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργηθεί μία σάλτσα.
- Αν θέλουμε την περνάμε από ένα σουρωτήρι.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τις μπριζόλες μας στην πιατέλα πάνω από την πολέντα και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, το ξύσμα λεμονιού και φρέσκο θυμάρι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Σερβίρουμε με λεμόνι, φέτα, ελαιόλαδο, πιπέρι και ρίγανη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr