Άκης Πετρετζίκης: Αρνίσιο χεράκι στον φούρνο με πατάτες - Λιώνει στο στόμα

Απίστευτη συνταγή! 

Συστατικά

2 κιλά αρνίσιο χεράκι

1,5 κιλό πατάτες

4 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη

χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια

2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα, απαλή

2 κ.σ. μέλι

δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 ½ κ.σ. αλάτι

1 κ.γ. κοφτό πιπέρι

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

300 γρ. νερό

Για το σερβίρισμα

δεντρολίβανο, φρέσκο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C βαθμούς στον αέρα.

  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις πατάτες με τη φλούδα σε μεγάλα κομμάτια και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
  • Τοποθετούμε το αρνίσιο χεράκι στο ξύλο κοπής και χαράζουμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι ώστε να δημιουργήσουμε εσοχές. 
  • Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε φέτες, τις βάζουμε στις εσοχές και μεταφέρουμε το αρνί πάνω στις πατάτες.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ρίγανη, τον χυμό από τα λεμόνια, τη μουστάρδα, το μέλι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι τη μαρινάδα και τη ρίχνουμε πάνω από το κρέας.  
  • Απλώνουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό, και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 2 ώρες.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία τους 180-190°C και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε το αρνί σε ένα ξύλο κοπής. 
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με φρέσκο δεντρολίβανο.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr