Εκλογές 2023: Υποψηφιότητες, συνδυασμοί, προθεσμίες - Αναλυτικός οδηγός, ηλεκτρονικά οι δηλώσεις
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές 2023 βρίσκεται η χώρα, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την 21η Μαΐου ως ημερομηνία των εκλογών στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στις 28 Μαρτίου. Στη διάρκεια της περιοδείας του στην Κέρκυρα, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2030, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει γνωστή την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία ζήτησε τη διάλυση του Κοινοβουλίου, αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα τοιχοκολληθεί στη Βουλή, προκειμένου να αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.
Εκλογές 2023: Πότε «κλειδώνουν» υποψήφιοι και συνδυασμοί
Από την πρώτη ημέρα της έναρξης της προεκλογικής περιόδου ξεκινά και η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, όπως ορίζει η παράγραφος 4 του άρθρου 31 του π.δ. 26/2012.
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 4 Απριλίου 2023, ορίζεται ότι οι υποψηφιότητες δηλώνονται ηλεκτρονικά, μέσα από την πλατφόρμα του ΥΠΕΣ candidatesportal.ypes.gov.gr.
Η αντικατάσταση και η υποβολή της υποψηφιότητας επιτρέπεται έως και οκτώ (8) ημέρες πριν από την ψηφοφορία.
Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων οι φορείς της παρ. 1 και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι, κατά την υποβολή γραπτής δήλωσης συμμετοχής στις εκλογές, γνωστοποιούν στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου τα εξής στοιχεία:
• Το ονοματεπώνυμο και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του χρήστη που εξουσιοδοτείται για την πρόσβαση στη ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων.
• Το ονοματεπώνυμο και τον Α.Φ.Μ. του υπεύθυνου για την κατάρτιση του συνδυασμού.
• Τον Α.Φ.Μ. του κόμματος, του συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων, του συνασπισμού ανεξαρτήτων.
Οι οδηγίες
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες στη σχετική απόφαση:
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και ποιοι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι
Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι στην ουσία η κατανομή των 285 εδρών μεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες 15 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές Επικρατείας.
Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έχουν οι πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:
α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα µε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Εκλόγιμοι είναι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει κατά την ημέρα της εκλογής το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.
Ποσόστωση υποψηφίων κατά φύλο
Αξίζει να σημειωθεί πως για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο µε το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια.
Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο µε μισό της μονάδας και άνω.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr