Νέα μελέτη συνδέει τις τηγανητές πατάτες με την ψυχολογία - Όσοι έχουν άγχος & κατάθλιψη τις προτιμούν

Ήδη είναι ευρέως γνωστό πως οι τηγανητές τροφές είναι ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στη σωματική υγεία. Τώρα, νέα έρευνα συνδέει τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες με ζητήματα ψυχικής υγείας. 

Ερευνητική ομάδα στην Χανγκτσόου της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών- και ιδιαίτερα τηγανητών πατατών- συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι κατά 12% και 7% αντίστοιχα μεγαλύτερος, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν τηγανητές τροφές. 

Όμως, ειδικοί σε ζητήματα που αφορούν στη διατροφή επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι απαραίτητα σαφές αν οι τηγανητές τροφές προκαλούν ζητήματα ψυχικής υγείας ή αν αυτοί που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στρέφονται στα τηγανητά. 

Τι έδειξε η έρευνα 
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS, αξιολογήθηκαν 140.728 άνθρωποι σε διάστημα 11,3 χρόνων. 

Οι ερευνητές απέκλεισαν μετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 κατάθλιψης ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν τηγανητά. Συγκεκριμένα οι τηγανητές πατάτες φάνηκε να προκαλούν αύξηση του κίνδυνο κατάθλιψης κατά της 2% υψηλότερο σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας. 


freepik

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το ακρυλαμίδιο, ένα χημικό που σχηματίζεται κατά το τηγάνισμα, ιδιαίτερα των πατατών, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Η διαφορετική άποψη 
Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις. Τα αποτελέσματα «πρέπει να θεωρηθούν πολύ προκαταρκτικά, ιδιαίτερα η σύνδεση με τα τηγανητά και το ακρυλαμίδιο», επεσήμανε ο δρ. Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. 

«Οι συνέπειες που έχουν οι τηγανητές τροφές στην υγεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της τροφής και το λίπους που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα», σημείωσε. Επίσης, επεσήμανε ότι ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο κατά το τηγάνισμα, αλλά για παράδειγμα βρίσκεται στον καφέ και στο τοστ. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές τους επειδή έχουν κατάθλιψη ή άγχος.
 
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανητών τροφών», δήλωσε από την πλευρά του στο CNN ο Γιου Ζανγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Όμως, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφών μπορεί να βοηθά και στην ψυχική, πέρα από τη σωματική υγεία», συμπλήρωσε. 

Τέλος, οι ερευνητές έκαναν αναφορά στην πρόσφατη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και άγχους, παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr