Άννα Ροκοφύλλου με τη ΝΔ μόνο στο eirinika: Φλέρταρε με την ιδέα να γίνει ηθοποιός, τελικά έγινε νομικός, το moto της, «μη σταματάς να δουλεύεις»

Υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας η Άννα Ροκοφύλλου σε μία αποκλειστική smart interview και την Ειρήνη Νικολοπούλου στο eirinika.gr

1. Ποια είναι η Άννα Ροκοφύλλου

Η Άννα είναι μια ενεργή πολίτης και ένα ανήσυχο πνεύμα. Ασκώ πολλά χρόνια μαχόμενη δικηγορία, βιώνω τις αγωνίες του ελεύθερου επαγγέλματος, ζω μέσα στην κοινωνία και την αγορά, αγωνίζομαι για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών και την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως διακρίσεων και συμμετέχω διαρκώς στα κοινά, μέχρι πρόσφατα στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί πιστεύω απόλυτα στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, έχω όλα τα χαρακτηριστικά μιας Ελληνίδας μαμάς, με τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της.

Έχω πιστούς φίλους και φίλες που αποτελούν την ασπίδα προστασίας μου, δυο γονείς για τους οποίους είμαι πολύ περήφανη κι έναν σύζυγο πραγματικό σύντροφο.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική

Θα έλεγα ότι η πολιτική παιδεία κυλάει στο αίμα μου και λόγω γονεϊκής καταβολής αλλά και λόγω προσωπικών αγωνιών και ενδιαφερόντων.

Γεννήθηκα και γαλουχήθηκα σε ένα σπίτι που έσφυζε από πολιτική. Οι γονείς μου ήταν πάντοτε ενεργοί συμμετέχοντας στην αντίσταση, στον συνδικαλισμό, στη διπλωματία αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επομένως ο χώρος μου είναι γνωστός και οικείος.

Επιπλέον, γεμίζω από τη συμμετοχή και την προσφορά. Αγαπώ τους ανθρώπους και πιστεύω πολύ στη δύναμη της αλληλεγγύης. Η δράση μου, επαγγελματική και κοινωνική, προσδιορίζεται από την ανάγκη μου να δημιουργώ για όσους είναι γύρω μου πλέγμα ασφάλειας, ικανοποίησης και χαράς. Με αυτούς τους όρους δεν θα μπορούσα λοιπόν  να ξεφύγω από την ενασχόληση με την πολιτική.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους

Να συνεχίσουν να αγωνίζονται στην πατρίδα τους και για την πατρίδα τους. Είναι γεγονός ότι έχουμε απογοητεύσει τα παιδιά μας, τους νέους μας. Με τις πολλαπλές κρίσεις, για τις οποίες ήταν οι μόνοι που δεν έφταιγαν, δείξαμε σε πολλούς την πόρτα της εξόδου από τον τόπο τους και άλλους τους απογοητεύσαμε και μας απέρριψαν. Όμως οι συνθήκες έχουν πια αλλάξει. Σήμερα επενδύουμε σ΄αυτούς, στο μεράκι, στις γνώσεις, στα εφόδια και στις δεξιότητές τους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αναπτύξει ένα πλέγμα πολιτικών και για να τους ενισχύσει, να τους κρατήσει στην πατρίδα, να δημιουργήσουν οικογένειες σ΄αυτήν. Από «πρώτο ένσημο», τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά  στεγαστικά δάνεια έως και τη νέα οικογενειακή πολιτική με τις γονικές άδειες, τους χώρους φύλαξης βρεφών, την αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες που αποκτούν παιδιά. Καλώ, λοιπόν, τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους στην Ελλάδα και να ονειρευτούν για την Ελλάδα, που είμαι σίγουρη ότι τόσο αγαπούν.

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα και πλήθος

4. Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

Η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών και η εξισορρόπηση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι από τα πρώτα στοιχήματα που έπρεπε να κερδίσει η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Παλιές αντιλήψεις, στερεοτυπικά ριζωμένες στη συνείδηση των ελληνικών οικογενειών εξακολουθούν να κρατούν τις γυναίκες καθηλωμένες σε ρόλους που ούτε θέλουν, ούτε τους αρμόζει να περιορίζονται. Η κοινωνία βάζοντας στο περιθώριο ή δίνοντας δευτερεύοντες ρόλους στον μισό πληθυσμό της, τις γυναίκες, στερείται την πολύτιμη εμπειρία τους, τη δημιουργική πνοή και τις δεξιότητές τους που είναι τόσο σημαντικές για την κοινωνική συνοχή και την πραγματική ανάπτυξη.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Τα πρωταρχικά ζητούμενα επομένως είναι δύο: η ενδυνάμωση των γυναικών και η αλλαγή των προτύπων. Και τα δύο είναι ευθύνη της πολιτείας, μέσω κυρίως της εκπαίδευσης από τη νηπιακή ακόμη ηλικία αλλά και της θεσμοθέτησης πολιτικών για την γυναικεία απασχόληση, την προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, τη φροντίδα της υγείας και κυρίως της τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας των γυναικών.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΠΟΡΙΚΗ DELPHI ECONOMIC - FORUM FURIN DELPHI CONOMIC ORUM"

Στους τομείς αυτούς, που είναι τομείς που έχω προσωπικό ενδιαφέρον και διαρκή επαγγελματική και κοινωνική συμμετοχή, έχουμε να δείξουμε πολύ σοβαρό έργο. Θυμίζω: Εργαστήρια δεξιοτήτων στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο μέσα το ωρολόγιο πρόγραμμα για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της αυτοεκτίμησης, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Σήμα Ισότητας σε δεκάδες επιχειρήσεις. Χιλιάδες θέσεις βρεφών και παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, χώρους φύλαξής τους σε μεγάλες εταιρείες, νταντάδες της γειτονιάς.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεκάδες συμβουλευτικά κέντρα για τις γυναίκες σε όλη την Ελλάδα, ξενώνες, panic button για όσες απειλούνται, τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για αδικήματα που αφορούν την άσκηση βίας σε γυναίκες και παιδιά. Επίσης θυμίζω το πρόγραμμα πρόληψης «Φώφη Γεννηματά» με τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις μόλις 12 χώρες του κόσμου που προσφέρουν πλήρη νομική προστασία στις γυναίκες και ίσα νομικά δικαιώματα σε άνδρες και γυναίκες. Όλα αυτά αποτελούν μια στέρεη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε την πραγματική ισότητα των φύλων.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και φρούτο

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Θα ήμουν πραγματικά ευτυχής αν έβλεπα τη χώρα μου προοδευμένη, και τους πολίτες της περήφανους γι΄ αυτήν. Αυτό σημαίνει ισότητα, συμπερίληψη, κοινωνική συνοχή, αλλά και δουλειές για όλους, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ποιοτική υγεία, ασφάλεια στον δρόμο, στη δουλειά, στο σπίτι. Δεν ονειρεύομαι ουτοπικά πράγματα. Όσες χώρες έχουν τα έχουν καταφέρει και τις θαυμάζουμε δεν έχουν πολίτες και πολιτικούς καλύτερους από τους δικούς μας. Οι ΄Ελληνες και οι Ελληνίδες είναι εργατικοί, έχουν φιλότιμο, αγαπούν τη χώρα τους και έχουν θυσιαστεί γι΄ αυτήν. Επομένως, δεν είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα και πλήθος

6. Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία

Σύγχρονη είναι η δημοκρατική, ανεπτυγμένη και ανεκτική κοινωνία. Αυτή στην οποία λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, είναι συμφιλιωμένη η οικονομία με την κοινωνία και αναδεικνύεται το κοινωνικό κεφάλαιο. Στις σύγχρονες κοινωνίες κυριαρχεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, η ποιοτική εκπαίδευση για όλους και όλες,  η δημιουργική ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, η αγάπη για το περιβάλλον και η προστασία του.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, όρθια άτομα, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "KENM C” GRISON POUR shoe-care QUE VIVE LE CUIR"

Η ελληνική κοινωνία έχει κατακτήσει πολλά από τα παραπάνω. Όχι βέβαια ανώδυνα και χωρίς θυσίες. Κι επειδή έχουμε ακόμη δρόμο, είναι στο χέρι μας να κάνουμε επιλογές που θα μας φέρνουν πιο κοντά στην κοινωνία που θέλουμε να ζήσουμε. Είναι στο χέρι μας να μη γυρίσουμε πίσω, να μην κάνουμε τα ίδια ανεπανόρθωτα λάθη και να προχωρήσουμε με τόλμη μπροστά.

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα

Ανησυχώ διαρκώς για την υγεία και τη ζωή του παιδιού μου, της οικογένειάς μου, των φίλων μου. Όλα τα υπόλοιπα τα αντιμετωπίζω με λογική και ψυχραιμία. Αλλά τα ζητήματα υγείας με κρατούν σε ένταση.

 

 

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε

Από τον Αντώνη Σαμαράκη : “Όταν υπάρχουν δύο άνθρωποι, ένας άνθρωπος και ένας άλλος άνθρωπος, αυτοί οι δυο άνθρωποι είναι μια βεβαιότητα”.

Μια κουβέντα που έλεγε πάντα ο πατέρας μου : “Ο λόγος σου πρέπει να είναι σπαθί”.

Τέλος “το πάντα παρούσα” με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και η Βασιλική του Εθνικού Ιερού της Αμώμου Συλλήψεως

9. Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα

Ως προτέρημά μου θα αναφέρω την εντιμότητα και την ειλικρίνεια. Θεωρώ ότι αυτά αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης υγιών σχέσεων, κι αυτό με ενδιαφέρει πάρα πολύ στη ζωή μου.  Το ίδιο, φυσικά, επιζητώ και από τους άλλους: καθαρά λόγια, καθαρές προθέσεις, καθαρές πράξεις. Και αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. 

Στα ελαττώματά μου θα πρότασσα την ανυπομονησία. Θέλω τα πράγματα να γίνονται στην ώρα τους κι ακόμη πιο νωρίς αν είναι δυνατόν. Αυτό μερικές φορές δημιουργεί αναστάτωση, δεν το αρνούμαι. Το παλεύω όμως, γιατί καταλαβαίνω ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια ταχύτητα αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας

Ό,τι λέω κάθε μέρα χρόνια τώρα «Μη σταματάς να δουλεύεις. Έχεις ακόμη δρόμο για να πετύχεις τους στόχους σου». Και με τη βοήθεια του Θεού μέχρι τώρα τα καταφέρνω.

 

 

11. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο

Επειδή αγαπώ τους φίλους και τις φίλες μου προσπαθώ να είμαι όσο περισσότερο μπορώ μαζί τους. Συνήθως για χαλαρή συζήτηση και φαγητό. Μου αρέσει και το διάβασμα. Παλιότερα που είχα περισσότερο χρόνο διάβαζα πολύ! Σήμερα αναπολώ την ευχαρίστηση, την πληρότητα που μου πρόσφερε το διάβασμα. Όμως αγαπώ πολύ και το θέατρο. Κάποτε φλέρταρα με την ιδέα να γίνω ηθοποιός. Γι αυτό κυνηγώ τις καλές παραστάσεις και μερικές φορές δεν σας κρύβω ότι ζηλεύω…

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και αίθουσα σύνταξης

Βιογραφικό

Σπούδασα στη Νομική Αθηνών. Ολοκλήρωσα τα μεταπτυχιακά μου στο Κοινοτικό Δίκαιο στα πανεπιστήμια Παρίσι Ι (Sorbonne) και ΧΙ (Sceaux). Η δράση μου στο Ευρωκοινοβούλιο ως νομικός εμπειρογνώμων μου εξασφάλιζε απόσταση ασφαλείας από τον πυρήνα πολιτικής επιρροής αλλά και πολύτιμη εμπειρία. Στο μυαλό μου φλέρταρε η ιδέα να γίνω ηθοποιός. Έχω κάνει και ένα σύντομο πέρασμα από τη δημοσιογραφία, στην εφημερίδα Τα Νέα. Όμως δεν χρειαζόμουν πρακτική εξάσκηση: Γαλουχήθηκα στην πολιτική από την οικογένειά μου. Μεγάλωσα σε πολιτικό σπίτι. Η πολιτική ήταν συνυφασμένη με τη ζωή μας. Η πολιτική κυλάει στο αίμα μου.

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα

Ο πατέρας μου, νομικός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και βουλευτής, Χρήστος Ροκόφυλλος στα τελευταία σκαλοπάτια της καριέρας του διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας (1994 – 1995) με υπουργό τον Κώστα Σημίτη και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (1999 – 2000) με υπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Η μητέρα μου ασχολιόταν πολύ με το ΠΑΣΟΚ τότε. Πολύ πιο πριν με την Δημοκρατική Άμυνα επί χούντας. Αντιστασιακή, μετά με τους μηχανικούς, με τον Γεννηματά.

Όταν το 1994 ο Θεόδωρος Πάγκαλος διεκδικούσε την Αθήνα, προέκυψε για πρώτη φορά η ευκαιρία να κατέβω στις γειτονιές της πόλης. Σε πολύ νεαρή ηλικία, περίπου είκοσι έξι ετών.

Ο Πάγκαλος οραματιζόταν να δημιουργήσει επτά διαμερίσματα, επτά μικρά δημαρχεία κατά το πρότυπο του Παρισιού. Έψαχνε νέους ανθρώπους και επιστήμονες όπως εγώ.

«Το βρήκα ωραία ιδέα, ήθελα να ασχοληθώ. Εκλέχθηκα για πρώτη φορά το 1994 διαμερισματική σύμβουλος». «Ήταν τεράστια εμπειρία το διαμερισματικό συμβούλιο, με καθόρισε. Ήρθα σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους. Τότε ασχολήθηκα πρώτα με τις άδειες καταστημάτων. Κάναμε έργα. Ήταν η επαφή με τον πολίτη, με τον δημότη, με τις γειτονιές, μια πολύ άμεση επαφή και μου άρεσε αυτό. Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, είναι ο θεσμός που έρχεται κοντά στον άνθρωπο. Ένιωθα ότι κάτι κάνω, έστω σε μικρή κλίμακα. Αλλά ότι κάτι αλλάζει στην πόλη. Είναι η πιο άμεση μορφή εξουσίας: Κάνεις ένα έργο και αμέσως το βλέπεις να πραγματοποιείται. Σχεδιάζεις μια παιδική χαρά και την βλέπεις να δημιουργείται». Πέρασα από όλα τα στάδια της αυτοδιοίκησης.

Μπορεί να είναι εικόνα 16 άτομα και κείμενο

Κατέβηκα τρεις φορές στον Δήμο της Αθήνας. Τρεις τετραετίες εκλέχτηκα. Έπειτα εκλέχτηκα άλλες δύο φορές στην περιφέρεια Αττικής. Ύστερα επέστρεψα στον Δήμο. Αναδείχθηκα για δύο χρόνια σε πρώτη πρόεδρο στον Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.).

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα

Τέλος, ανέλαβα Αντιδήμαρχος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr