Στρεπτόκοκκος: Πως μεταδίδεται, τα πρώτα 24ωρα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς – Τι συμβουλεύει η Χριστίνα Παγώνη (βίντεο)
Η κ. Παγώνη εξηγεί πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Θορυβημένη είναι η κοινή γνώμη και προβληματισμένοι οι ειδικοί, για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου, μετά τον θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, έχοντας προκαλέσει 6 θανάτους παιδιών, συνολικά.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, από στρεπτόκοκκο, τονίζουν όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα μικρά παιδιά έως 8 με 10 ετών, και στους ηλικιωμένους που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τονίζουν δε ότι είναι σημαντικά τα δύο πρώτα 24ωρα.
Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «υπήρξαν περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή».
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο στρεπτίκοκκος, «μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα».
Πώς ξεκινάει
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κ. Παγώνη, σύμφωνα με την ertnews και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά
Ο στρεπτόκοκκος είναι η αιτία βακτηριακής λοίμωξης που προκαλεί φλεγμονή στον φάρυγγα, δηλαδή στο πίσω μέρος του λαιμού. Βακτήρια στρεπτόκοκκου υπάρχουν ήδη στο στόμα, τη μύτη και το δέρμα. Για διάφορους λόγους όμως, μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο λαιμό και να προκαλέσουν λοίμωξη με επώδυνα συμπτώματα.
Συμπτώματα
Το βασικό σύμπτωμα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο είναι ο οξύς πονόλαιμος, ο οποίος αναπτύσσεται συνήθως εντός πέντε ημερών από την έκθεση στα βακτήρια. Ο λαιμός είναι πρησμένος και πονάει, δυσκολεύεστε να καταπιείτε, ενώ μπορεί να έχετε και σιελόρροια.
Τα πιο σοβαρά συμπτώματα όμως είναι ο ξαφνικός υψηλός πυρετός ( φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς), οι μυϊκοί πόνοι, ο κόκκινος ερεθισμένος λαιμός με άσπρες κηλίδες (πύον), πονοκέφαλοι, ρίγη, πρησμένοι λεμφαδένες και απώλεια όρεξης.
Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus Group A. Εντούτοις, μια ιογενής λοίμωξη με φυσιολογικό πονόλαιμο μπορεί να παρουσιαστεί με ανάλογο τρόπο. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε strep test, προκειμένου ο γιατρός να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Οι βακτηριακές λοιμώξεις απαιτούν τη λήψη αντιβιοτικών, ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις χρόνο και ξεκούραση.
Πώς θα γίνει η διάγνωση;
Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Ο παιδίατρος μπορεί να κάνει εξέταση από εκκρίσεις του λαιμού με ειδικό βαμβάκι (Strep test, καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος). Η διαφορική διάγνωση θα γίνει από το αιφνίδιο εξάνθημα, το σύνδρομο Kawasaki, φαρμακευτική αντίδραση και λοιμώξεις που οφείλονται σε εξωτοξίνη του Staphylococcus.
Σύμφωνα με την παιδίατρο Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου δεν θα πρέπει να κάνετε ότι ο πονόλαιμος θα περάσει από μόνος του. Εάν έχετε ιογενή λοίμωξη, αφήστε τη να κάνει τον κύκλο της. Αν όμως πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη (όπως η στρεπτοκοκκική), όσο νωρίτερα απευθυνθείτε στον γιατρό, τόσο γρηγορότερα θα λάβετε αντιβίωση και θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Πέντε λεπτά μετά την ενοχλητική διαδικασία του strep test, ο γιατρός σας θα ξέρει αν είναι θετικό και ποια φάρμακα πρέπει να λάβετε.
Κάντε το τεστ
Όταν κοιτάζετε τον φάρυγγα, συνήθως μπορείτε να δείτε αν είναι κόκκινος ή πρησμένος ή αν έχει λευκές κηλίδες πάνω του, οι οποίες υποδηλώνουν στρεπτόκοκκο. Κάτι αντίστοιχο όμως συμβαίνει και με τον ιό της φαρυγγίτιδας. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση προκειμένου να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.
Εάν έχετε στρεπτόκοκκο, απομονωθείτε
Οι ειδικοί προτείνουν να μην έρχεστε σε επαφή με κόσμο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την έναρξη της αντιβίωσης, προκειμένου να μην μεταδώσετε σε άλλους τη λοίμωξη. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα. Εκτός από την αντιβίωση, είναι καλό να πίνετε ζεστά υγρά για να μαλακώσετε τον λαιμό, να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο και να πιπιλάτε ειδικές καραμέλες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr