Παρίσι - Η Μαρία Διοΐλη Διαμαντοπούλου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ - Μιλάει πρώτη φορά στην Ειρήνη Νικολοπούλου: Μία εθνική πολιτική για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό (φωτό - βίντεο)
Η εκπαιδευτικός Μαρία Διοΐλη - Διαμαντοπούλου Υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika.gr για την καταγωγή της, τον εαυτό της, το έργο της, αλλά και για το τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.
Το eirinika και η Ειρήνη Νικολοπούλου με την Μαρία Διοΐλη - Διαμαντοπούλου στο Παρίσι.
Η Μαρία δραστήρια και παθιασμένη με την διάδοση της ελληνικής γλώσσας οχι μόνο ως δασκάλα αλλά και ως δημοσιογράφος σε ελληνικά περιοδικά ,εκπροσωπώντας επι χρόνια άτυπα και πλεον επίσημα την ομογένεια στην Γαλλία συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Nέας Δημοκρατίας.
Ελληνίδα,Τριπολιτσιώτισσα Αρκας, με γαλλική φινέτσα και στυλ στο ντύσιμο πλέον αλλά τσαγανό απολύτως σύγχρονης πολυπράγμονος γυναίκας.
Την συνάντησα κοντά στο σπίτι της, στους κήπους του υπέροχου Μουσείου Μόδας Palais Galliera ενώ της ζήτησα να πάμε και απέναντι εκεί που όλοι οι τουρίστες πιστεύουν οτι θα τραβήξουν την καλύτερη φωτό με θεά τον Πύργο του Άιφελ, το εστιατόριο του Palais de Tokyo.
Με την Μαρία γνωριστήκαμε μέσω της σεφ Ντίνας Νικολάου κι έκτοτε βλεπόμαστε οταν εγώ ταξιδεύω για πολιτιστικές ανάσες στο Παρίσι .
Αυτή την φορά η συζήτηση ήταν όλη δική της , αφου η έκπληξη με την ενταξη της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ , τίποτε βέβαια δεν με εκπλήσσει οταν συναντώ εναν σκληρά εργαζόμενο σαν την Μαρία ,άτομο ,που βάζει στόχους .
«Ως Ελληνίδα της Διασποράς και η πρόταση μου για μια εθνική πολιτική για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό στα ευρωπαϊκά πρότυπα με φέρνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.»
Ας κρατήσουμε τα παρακάτω απο την μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο eirinika
Α) Aρχικά να ψηφιστεί χωρίς περιορισμούς το δικαίωμα ψήφου και η επιστολική ψήφος για όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου εσωτερικών ώστε να μη χρειάζεται να μετακινηθούν στην Ελλάδα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος
Β) Να αποκτήσει η χώρα μία εθνική πολιτική για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό τόσο για τους Έλληνες του εξωτερικού δεύτερης και τρίτης γενιάς όσο και για τους φιλέλληνες.
Γ) Να δημιουργηθούν οι συνθήκες στη χώρα που θα επιτρέψουν τόσο την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού της προηγούμενης γενιάς αλλά και κατοίκων άλλων ευρωπαϊκών χωρών να περάσουν την περίοδο της συνταξιοδότησής τους στην πατρίδα μας με ένα καλό σύστημα υγείας
Ένα εκ των δύο ονομάτων που υπήρχαν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν εκείνο της Μαρίας Διοΐλη Διαμαντοπούλου.
Η κυρία Μαρία Διοΐλη Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος της ΝΔ στο Παρίσι, εκπαιδευτικός και προέρχεται από την Τρίπολη.
Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.
Η συνέντευξη της Μαρίας Διοΐλη Διαμαντοπούλου
1. Μαρία πού γεννήθηκες, πώς έφτασες στο Παρίσι ;
Γεννήθηκα το 1965 στην Τρίπολη, με καταγωγή από ένα μικρό ορεινό χωριό της Κυνουρίας, το Καστρί -όπου πέρασα αρκετό χρόνο κατά την παιδική μου ηλικία. Ήμουν το δευτερότοκο κορίτσι της οικογένειας και μεγαλώσαμε με μια αληθινή κλασσική Ελληνίδα μάνα ως το κέντρο του κόσμου στα μάτια της! Η απόλυτη προτεραιότητα των γονιών μας ήταν η εκπαίδευσή μας, καθώς οι ίδιοι λόγω των οικογενειακών τους συνθηκών δεν μπόρεσαν να σπουδάσουν. Τους οφείλω παντοτινή ευγνωμοσύνη για την ανατροφή μας και την τόση αγάπη που εισπράξαμε ως παιδιά!
Μεγάλωνα μεσούσης της δικτατορίας στο περιβάλλον μιας μικρής επαρχιακής πρωτεύουσας και την ανέμελη παιδική ηλικία διέκοψε θυμάμαι ο φόβος του πολέμου στις 20 Ιουλίου 1974. Θυμάμαι επίσης έντονα το δημοψήφισμα του ΄74 για την κατάργηση της βασιλείας στη χώρα.
Από μικρή λάτρεψα τα βιβλία και τα γράμματα και θυμάμαι ακόμη την έκπληξη και τη χαρά του μπαμπά μου όταν πριν πάω ακόμη στο σχολείο του διάβασα τους τίτλους της εφημερίδας του. Ζούσα περισσότερο μέσα από τα βιβλία και λιγότερο μέσα από το παιχνίδι σαν παιδί. Η μεγάλη μου αγάπη στο σχολείο ήταν η γραμματική και η μυθολογία και το βάσανό μου τα μαθηματικά…
Στην πρώτη γυμνασίου αγάπησα τη γαλλική γλώσσα μέσα από την άρτι αφιχθείσα εκ Παρισίων καθηγήτρια στο γυμνάσιο Θηλέων όπου φοιτούσα και συνέχισα τα μαθήματα στο περίφημο Institut Francais d' Athenes, Annexe De Tripolis! Τότε ήταν που ανακοίνωσα στη μητέρα μου ότι όταν μεγαλώσω θα μείνω στο Παρίσι!
‘Ετσι, άρχισα να ζω δύο παράλληλες ζωές: Mία στην καθημερινότητα με μαθήματα, καθηγητές στην πραγματικότητα του σπιτιού και του σχολείου κλπ και μία σε ένα όνειρο, δύο φορές την εβδομάδα μέσα από τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα με ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου, γαλλική λογοτεχνία, εικόνες από τη Γαλλία, το γαλλικό Elle, Paris match, τα αξιοθέατα του Παρισιού -με τα πενιχρά οπτικοακουστικά μέσα εκείνης της εποχής.
Στα 15 μου διάβασα την τριλογία του Ζαν Πολ Σαρτρ "Οι δρόμοι της ελευθερίας" και ήταν η αρχή για μελετήσω όλη τη βιβλιογραφία της Σιμον Ντε Μποβουάρ, του Άλμπερ Καμύ και όχι μόνο καθώς όπως προανέφερα ζούσα στον απόηχο του Μάη του '68 στη μικρή επαρχιακή μας πόλη!
Ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα με βρίσκει μαθήτρια Λυκείου προσπαθώντας να διαβάσω μετά από μια δύσκολη εφηβεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τελικά δε διάλεξα τη Νομική Κομοτηνής που αρχικά ήθελα και σπούδασα την ιστορική Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης.
Εργάστηκα ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός σε δυσπρόσιτες περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας με μία μόνο καθημερινή σκέψη: Πότε θα τελειώσει η 5ετία που απαιτείτο για να υποβάλλω αίτηση απόσπασης για διδασκαλία ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία του Παρισιού…
2. Θυμάσαι τα χωριά που δούλεψες;
Ναι θυμάμαι πολύ καλά το διορισμό μου σε ένα χωριό της Λακωνίας, στον Κοτρώνα στη Μάνη, στη συνέχεια στη Λακωνία σε ένα πολύ μικρό χωριό που λέγεται Στεφάνια, ενώ πριν ως Αναπληρώτρια εργάστηκα σε ένα χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη που λέγεται Βάγκου και οι κάτοικοι ήταν περήφανοι, καθώς ποτέ δεν το βρήκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι.
Και ύστερα δίδαξα στις Κολλίνες της Αρκαδίας. Δυστυχώς σήμερα σε όλα αυτά τα χωριά νομίζω πως δεν υπάρχουν μαθητές δημοτικού και αυτό είναι θλιβερό.
Στη συνέχεια πήρα μετάθεση στην Αθήνα όπου είχα την ευκαιρία να αποκτήσω το τελευταίο πτυχίο της Γαλλικής γλώσσας το Sorbonne III, από τη Σίνα. Η ζωή στην Αθήνα συνεχίστηκε για μένα με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό (στα 21 μου για πρώτη φορά στο Παρίσι) και μια υπέροχη εμπειρία στον Καναδά όπου γνώρισα μέσα από την οικογένεια της μητέρας μου την ελληνική διασπορά, καθώς εργάστηκα στο ελληνικό σχολείο της περιοχής. Ήθελα να γυρίσω ωστόσο στην Ευρώπη και τον Οκτώβρη του 1992 πήρα την πολυπόθητη απόσπαση μου για το Παρίσι.
3. Που εργάστηκες όταν ήρθες στη Γαλλία; Δίδαξες στα ελληνικά σχολεία;
Όταν έφτασα στο Παρίσι εργάστηκα στο εκπαιδευτικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας, στο διοικητικό έργο και στη γραμματεία των Ευρωπαϊκών σχολείων. Είχα την τύχη να συναντήσω μια υπέροχη γυναίκα την προϊσταμένη μου, τη Συντονίστρια εκπαίδευσης για την Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία, την κυρία Μυρσίνη Στάμου - Παπαγεωργίου η οποία υπήρξε για μένα η δεύτερη μητέρα μου αλλά και μέντορας μου. Διατηρούμε σήμερα πολύ φιλικές σχέσεις και συνεργαζόμαστε ακόμη σε εκπαιδευτικά θέματα. Μια γυναίκα που θαύμασα για την σκληρή δουλειά της και ίδια ως επιθεωρήτρια των ευρωπαϊκών σχολείων είχε μεγάλη γνώση των εκπαιδευτικών θεμάτων σε όλη την Ευρώπη, είναι αυτή η γυναίκα που ίδρυσε το σημερινό σύστημα ελληνόπαιδηςεκπαίδευσης που υπάρχει στη Γαλλία εδώ και 30 χρόνια.. Σε τμήματα ελληνικής γλώσσας σε όλη την γαλλική επικράτεια στη Νίκαια ,στο Μπορντώ, στην Τουλούζη, στην Τουλόν, στην Αβινιόν, στην Λιλή, στο Στρασβούργο.
Πολλές φορές τα τμήματα αυτά δίδαξαν καθηγητές θεολόγοι και ιεροδιδάσκαλοι που παράλληλα εκτελούσαν τα ιερατικά τους καθήκοντα στις ενορίες των πόλεων αυτών, αυτό αποτέλεσε και τον πρώτο πυρήνα της συγκέντρωσης του ελληνικού στοιχείου γύρω από τις εκκλησίες και τις ελληνικές κοινότητες στην επαρχία. Πρόκειται δηλαδή για ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε εδώ και 30 χρόνια και το οποίο με την πάροδο του χρόνου είναι πια παρωχημένο και αυτό ακριβώς το μοντέλο πρέπει να αλλάξει.
Στη συνέχεια εργάστηκα σε όλα τα τμήματα ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι και για 20 σχεδόν χρόνια ήμουν διευθύντρια του σχολείου της Μητρόπολης του Αγίου Στεφάνου.
Αυτό το μικρό σχολείο ξεκίνησε με επτά μαθητές και εξελίχθηκε σιγά-σιγά σε μια μεγάλη μονάδα το 2015 το αφήσα με 157 μαθητές σύνολο στις τρεις βαθμίδες του.Υπήρξε για μένα μια σπουδαία εμπειρία.
Διετέλεσα γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των Ελλήνων εκπαιδευτικών αποσπασμένων στη Γαλλία και αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία στο συνδικαλιστικό χώρο, υποστηρίζοντας πάντα τη ΝΔ.
Παράλληλα ήμουν υπεύθυνη για πολλά χρόνια στο πιστοποιητικό ελληνομάθειας για τη Γαλλία. Το Παρίσι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξεταστικό κέντρο στην Ευρώπη για το Greek Language Certification. Κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία διενεργεί αυτές τις εξετάσεις το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίηκς και που είναι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.
4. Πόσα ελληνικά σχολεία υπάρχουν στη Γαλλία;
Δεν υπάρχουν στη Γαλλία ελληνικά σχολεία υπάρχουν τμήματα ελληνικής γλώσσας που λειτουργούν μόνο την Τετάρτη και το Σάββατο. Στο Παρίσι είναι πέντε και έχουμε τμήματα ελληνικής γλώσσας σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας ωστόσο δεν υπάρχει αμιγές ελληνικό σχολείο όπως υπάρχει στο Λονδίνο,στις Βρυξέλλες ή στη Γερμανία.
5. Όταν έφτασες εδώ, στο Παρίσι, ένιωσες ότι ήθελες να ήσουν από πάντα ότι αυτό ήταν το όνειρό σου;
Ναι, ένιωσα αμέσως οικεία αλλά ωστόσο αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες κατά την εγκατάσταση μου, με κύριο πρόβλημα όπως την εύρεση κατοικίας. Δεν ήταν ακριβώς όπως το φανταζόμουν μέσα από τα βιβλία του γαλλικού ινστιτούτου γιατί άρχισε μια επαγγελματική ζωή με άπειρες ώρες στο γραφείο και καθημερινές υποχρεώσεις αλλά παραμένει για μένα η ωραιότερη πόλη του κόσμου μακράν.
6. Πότε ήρθε ο Ανδρέας στη ζωή σου;
Ευτυχώς αυτό το δώρο στη ζωή μου ήρθε νωρίς! Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα, ήταν το άλλο μου μισό! Τον Ανδρέα τον γνώρισα στο τέλος του 1992 και τα παιδιά μας ήρθαν το 1997 και ήταν για μένα η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής μου όταν έμαθα ότι έχουμε δίδυμα. Η σχέση μας αντιστέκεται το χρόνο και είμαι ευτυχής που βρίσκεται πλάι μου και με στηρίζει πάντα - και περισσότερο τώρα στην προεκλογικό αγώνα! Είναι λίγο πιο φανατικός νεοδημοκράτης από μένα - αστειεύομαι!
7. Το όνειρό σου έγινε πραγματικότητα με το να έρθεις εδώ αν ξανά γύρναγες το χρόνο πίσω το ίδιο θα ήθελες;
Ναι, έγινε, δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα! Η ζωή ήταν πολύ γενναιόδωρη μαζί μου, με πλούσιες εμπειρίες ως σήμερα και ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτό!
8. Πες μου για την δημοσιογραφική σου καριέρα;
Είχα την τύχη να συνεργαστώ με το περιοδικό "Life and style" και τον Χρήστο Ζαμπούνη κάνοντας πορτραίτα Ελλήνων και φιλελλήνων που ζουν στη Γαλλία. Έγραψα επίσης στο ένθετο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, στο περιοδικό της Ολυμπιακής το Olympic air, στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και ήμουν τακτική συνεργάτης στο περιοδικό "Γυναίκα" όταν αυτό πέρασε στην Καθημερινή. Ήταν από τις πιο ωραίες περιόδους στη ζωή μου και η καλύτερη ανάμνηση μου ήταν η παρουσία μου στο φεστιβάλ των Καννών ως ανταποκρίτρια για το Σκάι. Εκεί είδα από κοντά τον Μπραντ Πιτ, την Πενέλοπε Κρουζ! Ηταν υπέροχη εμπειρία να κατεβαίνεις από το λεωφορείο να περπατάς και να συναντάς μπροστά σου την Μόνικα Μπελούτσι ... Όλα αυτά πήραν τέλος με την κρίση του περιοδικού τύπου στην Ελλάδα και από τότε δεν ασχολήθηκα πάλι..
9. Και η πολιτική πως προέκυψε στη ζωή σου;
Το 2019 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με μια παρέα φίλων αγανακτισμένοι από την διακυβέρνηση Συριζα όλοι μας αποφασίσαμε να στηρίξουμε έμπρακτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δημιουργήσαμε έναν πυρήνα που αποτέλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του μετέπειτα συλλόγου μας. Ο σύλλογος αυτός αναγνωρίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία ως η τοπική οργάνωση στο Παρίσι και έκτοτε έχουμε αναπτύξει μια μεγάλη πολιτική, φιλανθρωπική, πολιτιστική και κοινωνική δράση σε όλη τη Γαλλία. Θα ήθελα να πω ότι ως Πρόεδρος αυτής της οργάνωσης αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη για τα εκλεκτά μέλη που την αποτελούν θα έλεγα ότι πρόκειται για Ελληνες της διασποράς που αγαπάνε την πατρίδα τους και διαπρέπουν στην Γαλλία. Δημιουργήθηκε μια υπέροχη ομάδα συνεργασίας και μέσα σ’ αυτή προέκυψαν νέες φιλίες, νέες επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των μελών και είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε κι εμείς κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας στη νίκη της 21ης Μαΐου.
10. Το Στρασβούργο ήταν η πρώτη φορά που μίλησες πέρυσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ήταν η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να του μιλήσω από κοντά σε μια συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Εκεί παραβλέποντας λίγο το πρωτόκολλο και το θέμα, βρήκα την ευκαιρία να του αναφέρω την αναγκαιότητα εθνικής πολιτικής για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό για τους ‘Ελληνες της Διασποράς αλλά και για τους φιλέλληνες. Ανέφερα επίσης εκείνη τη μέρα την άποψη των μελών μας στη Γαλλία ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάμε σε εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας αφού η κυβέρνηση δεν φαινόταν να έχει φθορά- καθώς τον Ιούλιο υπήρχε ένα σχετικό σενάριο για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.
11. Ποια είναι η εικόνα που αποκόμισες σαν άνθρωπος μεταξύ σας;
Πάντα είχα σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τους νεωτερισμούς που πρεσβεύει στην πολιτική σκηνή. Αλλά σ’ αυτή τη συνάντηση είχα την ευκαιρία να θαυμάσω από κοντά την ετυμολογία του, το χιούμορ του, την αμεσότητα του, την σοβαρότητα και την την απλότητα ,την φιλικότητα και κυρίως την ευφυΐα του. Είναι χαρισματικός, σύγχρονος ηγέτης και όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι έχει αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό με την παρουσία του, την γλωσσομάθεια του, τη συνέπεια και τις προτάσεις του. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες της διασποράς νιώσαμε ιδιαίτερα περήφανοι κατά την διακυβέρνηση της τετραετίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δείτε το βίντεο από την τελετή ανακοίνωσης του ονόματος της κ. Διαμαντοπούλου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
12. Θα ήθελα να μου πεις για τη στιγμή που σου πρότειναν την συμμετοχή σου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Nέας Δημοκρατίας και για την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου από τον κύριο Μητσοτάκη;
Όλα έγιναν πολύ γρήγορα το έμαθα σχεδόν την τελευταία στιγμή. Mου τηλεφώνησαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού από το Μαξίμου να μου ανακοινώσουν για την υποψηφιότητά μου στο Επικρατείας, φυσικά αποδέχτηκα την τιμητική αυτή πρόταση με πρώτα συναισθήματα την έκπληξη κι ύστερα τη συγκίνηση και την ευθύνη.
Νομίζω ότι η εμπειρία μου στα εκπαιδευτικά θέματα των αποδήμων, η ζωή μου ως Ελληνίδα της Διασποράς και η πρόταση μου για μια εθνική πολιτική για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό στα ευρωπαϊκά πρότυπα με φέρνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
Μεγάλη τιμή και έκπληξη λοιπόν για μένα αυτή η θέση στο Επικρατείας καθώς ποτέ δεν περίμενα ότι ο Πρόεδρος θα επέλεγε εμένα, μια απλή εκπαιδευτικό, με ταπεινή καταγωγή και χωρίς περγαμηνές λαμπρών πανεπιστημίων, ως υποψήφια βουλευτή. Βέβαια, όπως δήλωσε ο ίδιος το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας δεν περιέχει celebrities αλλά ανθρώπους που έχουν μια συγκεκριμένη διαδρομή, δράσεις και όραμα σε τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών δομών.
Όσο για την ημέρα της τελετής είχα απίστευτο άγχος, διότι δεν μπορούσα καλά-καλά να πιστέψω αυτό που είχε συμβεί και αισθανόμουν ιδιαίτερη συγκίνηση να απευθύνω το λόγο μου προσωπικά στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη!
13. Ποιο μοντέλο εκπαίδευσης προτείνετε για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό;
Συνυπογράψαμε ένα υπόμνημα για την εκμάθηση τη διάδοση και την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό με δύο εξαιρετικές εκπαιδευτικούς: Την δρ. Μυρσίνη Στάμου-Παπαγεωργίου, που ανέφερα παραπάνω από τις Βρυξέλλες και την έτερη συνοδοιπόρο μου τη Μαρία Παπαστεργίου - Davis, από το Λονδίνο εκπαιδευτικό με πολύ μεγάλη εμπειρία τόσο στο διοικητικό έργο της ελληνικής πρεσβείας του Λονδίνου όσο και στις εξετάσεις του πιστοποιητικού ελληνομάθειας την Αγγλία που είναι υπεύθυνοι με μεταπτυχιακό στην συμβουλευτική ψυχολογία για παιδιά και εφήβους.
Η πρόταση αυτή αφορά στην εθνική πολιτική για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό τόσο για τους Ελληνες της διασποράς όσο και για τους φιλέλληνες στα ευρωπαϊκά πρότυπα μια πρόταση που θα καλύψει τις ανάγκες της διατήρησης της γλώσσας μας και θα λειτουργήσει ως μέσο αφύπνιση του φίλε ελληνικού πνεύματος κυρίως όμως θα συμβάλλει στην αποτροπή αφελληνισμού της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων στο εξωτερικό.
Το βασικό λοιπόν θέμα που απασχολεί τη Διασπορά αλλά πρέπει να απασχολεί και την ελληνική πολιτεία είναι η εκμάθηση, η διάδοση και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.
Το εγχείρημα δεν είναι απλό. Χρειάζεται πολιτική βούληση και η συμμετοχή φυσικά της ελληνικής διασποράς, χρειάζεται μία καταγραφή και απλούστευση των φορέων που εμπλέκονται στην διαδικασία. Ωστόσο το όλο πρόγραμμα διδασκαλίας θα καταλήγει στο πιστοποιητικό ελληνομάθειας που σήμερα οργανώνει αποκλειστικά το κέντρο ελληνικής γλώσσας Θεσσαλονίκη που είναι και ο επίσημος φορέας για τις εξετάσεις αυτές.
14. Στο τέλος της τετραετίας της διακυβέρνησης της ΝΔ τι θα ήθελες να γίνεται για τους Έλληνες του εξωτερικού;
Α) Αρχικά να ψηφιστεί χωρίς περιορισμούς το δικαίωμα ψήφου πληρωθεί η επιστολική ψήφος για όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου εσωτερικών ώστε να μη χρειάζεται να μετακινηθούν στην Ελλάδα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος όπως ακριβώς συμβαίνει στα πολιτισμένα κράτη τόσο της Ευρώπης όσον κι άλλων χωρών εδώ και πολλά χρόνια. Να καθιερωθεί επίσης η επιστολική ψήφος, όπως ακριβώς αυτή είναι και η πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Β) Να αποκτήσει η χώρα μία εθνική πολιτική για την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό τόσο για τους Έλληνες του εξωτερικού δεύτερης και τρίτης γενιάς όσο και για τους φιλέλληνες. Μια πολιτική που θα επιτρέψει την εκμάθηση την διάδοση και την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ανά τον κόσμο και να αποτρέψει την φθίνουσα πορεία της καθώς το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα είναι ξεπερασμένο.
Γ) Να δημιουργηθούν οι συνθήκες στη χώρα που θα επιτρέψουν τόσο την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού της προηγούμενης γενιάς αλλά και κατοίκων άλλων ευρωπαϊκών χωρών να περάσουν την περίοδο της συνταξιοδότησής τους στην πατρίδα μας με ένα καλό σύστημα υγείας. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της νεότερης γενιάς μετά την εμπειρία των σπουδών και ίσως της επαγγελματικής τους εξέλιξης στο εξωτερικό ώστε να λειτουργήσει αμφίδρομα η σχέση και να μπορούν να προσφέρουν οι ίδιοι στην πατρίδα μέσα από την εμπειρία που απέκτησαν. Για παράδειγμα ένας νέος επαγγελματίας που έχει σπουδάσει και έχει επαγγελματική κατάρτιση σε μια ευρωπαϊκή χώρα να χρηματοδοτείται μέσα από ευρωπαικά προγράμματα ή κρατικές επιδοτήσεις ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρο του στην χώρα του αντί να ζει στο εξωτερικό.
Να μπορούν πάντα οι Έλληνες οι νέοι να ταξιδεύουν να γνωρίζουν τον κόσμο να αποκτούν εμπειρίες αλλά αυτές τις εμπειρίες να τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια στη χώρας μας, γυρνώντας, στον τόπο τους με καλές συνθήκες διαβίωσης με καλύτερους μισθούς και καλύτερα συστήματα υγείας και παιδείας.
Το who is who της Μαρίας Διοΐλη Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκε το 1965 στην Τρίπολη Αρκαδίας και από το 1992 ζει και εργάζεται μόνιμα στο Παρίσι.
Είναι εκπαιδευτικός, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, ειδικευμένη στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης - ξένης γλώσσας. Υπηρέτησε ως Διευθύνουσα του Γραφείου Συμβούλου Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία συμμετέχοντας σε πάμπολλες δράσεις προώθησης της ελληνικής γλώσσας (salon d’expolangues, centres culturels parisiens κ.λπ.). Διετέλεσε Διευθύντρια του ελληνικού σχολείου της Μητρόπολης Γαλλίας και συνεργάστηκε με τη Μητρόπολη σε προγράμματα προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Οργάνωσε το εξεταστικό κέντρο ελληνομάθειας- δεύτερο σε μέγεθος στην Ευρώπη ( Greek language certification)- σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη και ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για μια δεκαετία.
Από το 2007 αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο και σε έντυπα της διασποράς παρουσιάζοντας πορτρέτα μέσα από συνεντεύξεις Ελλήνων του εξωτερικού ή φιλελλήνων που διαπρέπουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και των επιστημών. Τέλος είναι δραστήριο μέλος της ελληνικής παροικίας στο Παρίσι και ενεργό μέλος φιλανθρωπικών και πολιτιστικών συλλόγων. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο ενήλικων τέκνων.
Η Μαρία Διαμαντοπούλου είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας από το 1992 και είχε ενεργή δράση ως γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων εκπαιδευτικών αποσπασμένων στη Γαλλία για τέσσερα χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 ίδρυσε την Τ.Ο. Νέα Δημοκρατία Παρισιού. Η οργάνωση μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της επέδειξε σημαντική δραστηριότητα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με σκοπό την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας απέστειλε υλικό σε ελληνικά νοσοκομεία και ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση στη Γαλλία και στην Ελλάδα.
Η κυρία Μαρία Διοΐλη Διαμαντοπούλου έχει ως βασική προτεραιότητα της την ενασχόληση με τους Έλληνες της διασποράς, δίνοντας έμφαση στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr