Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Λαχταριστό ινδικό πιάτο - Γαρίδες μπιριάνι με γιαούρτι

Ένα απίστευτο πιάτο γεμάτο αρώματα...

Συστατικά

Για τις γαρίδες

  • 500 γρ. γαρίδες, Νο1
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. μάραθο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το ρύζι

  • 2 κρεμμύδια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 800 γρ. νερό
  • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι

Για το σερβίρισμα

 

  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • φύλλα κόλιανδρου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις γαρίδες

  • Αφαιρούμε το κεφάλι και τα κελύφη από τις γαρίδες και κρατάμε την ουρά τους.
  • Κόβουμε τις γαρίδες ελαφρά στη μέση (προσέχοντας να μην τις χωρίσουμε) σαν πεταλούδα και τις βάζουμε σε ένα μπολ. 
  • Κρατάμε τα κελύφη και τα κεφάλια στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τον κουρκουμά, αλάτι, το πιπέρι καγιέν, τον μάραθο, το τζίντζερ, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τον δυόσμο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αδειάζουμε τη μαρινάδα στο μπολ με τις γαρίδες και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν εντελώς. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να μαριναριστούν οι γαρίδες.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. 
  • Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

Για το ρύζι

  • Ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν. 
  • Προσθέτουμε τον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι, και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Ρίχνουμε και το νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά τον ζωμό να βράσει.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ, τον ρίχνουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι, ενώ ανά διαστήματα ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.
  • Κόβουμε το δεύτερο κρεμμύδι σε φέτες.
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. 
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι στην κατσαρόλα με το ρύζι, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε το ρύζι με τις γαρίδες, γαρνίρουμε με το γιαούρτι, και πασπαλίζουμε με μπούκοβο και φύλλα κόλιανδρου.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr