Καύσωνας "Κλέων" προ των πυλών: Οδηγίες για το πως θα προστατευτείτε - Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που νιώστε δυσφορία
Στο κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε πολλές περιοχές της χώρας μας και στην Αθήνα τους 40 βαθμούς
Με αφορμή τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που σημειώνονται αυτές τις ημέρες είναι απαραίτητη η προστασία από την υπερβολική έκθεση στη ζέστη προκειμένου να αποφευχθεί.
Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού με την ονομασία "Κλέων" είναι πρωο των πυλών. Τι πρέπει να προσέξουμε και τι πρέπει να κάνουμε σε περίοτωση που κάποιος έχει αντιμετωπίσει θερμική εξάντληση.
Τα προβλήματα στον καύσωνα είναι α) η αφυδάτωση του οργανισμού και β) η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, οι οποίες είναι απειλητικές για την υγεία και τη ζωή των ατόμων
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
● Πίνετε άφθονη ποσότητα νερού, όπως επίσης χυμούς φρούτων ή λαχανικών.
● Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
● Αποφεύγετε την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο και περιορίστε τις μετακινήσεις σας. Παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
● Χρησιμοποιείστε, αν είναι εφικτό, κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας.
● Ντυθείτε με ελαφρά, άνετα και ανoιxτόxρωμα ρούχα κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
● Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους.
● Κάνετε πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας.
● Εάν ιδρώνετε πολύ, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση άλατος (αναζητήστε συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που σας έχει συστηθεί ο περιορισμός αλατιού).
● Τρώτε μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, δίνοντας έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα «βαριά» φαγητά.
● Αποφεύγετε τις βαριές χειρονακτικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
● Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.) συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβετε.
● Αν έχετε νεογέννητο στο σπίτι, φροντίστε να είναι ντυμένο ελαφρά. Ζητήστε οδηγίες από τον παιδίατρό σας σχετικά με τη λήψη υγρών.
● Κλείνετε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και αφήνετέ τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
● Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ
● Μεταφέρετε τον πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν.
● Δώσετε στο άτομο να πιει σιγά-σιγά δροσερό νερό (όχι παγωμένο) μόνο εάν έχει τις αισθήσεις του και δεν έχει εμετούς. Δε δίνουμε ποτέ υγρά σε λιπόθυμο άτομο. Δε δίνονται αλκοολούχα ποτά ούτε υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφές, καφεϊνούχα αναψυκτικά).
● Χαλαρώστε ή αφαιρέστε ρούχα που πιθανόν να είναι ενοχλητικά.
● Χρησιμοποιείστε βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια για να δροσίσετε το σώμα του.
● Φροντίστε ώστε ο πάσχων να κάθεται αναπαυτικά και τον παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές στην κατάσταση της υγείας του. Σε περίπτωση μη βελτίωσης, είναι καλό να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr