Διαζύγιο: Πως εταιρίες βοηθούν εργαζόμενους να το ξεπεράσουν - Τι τους προσφέρουν
Επιχειρήσεις προσφέρουν αμειβόμενο ελεύθερο χρόνο ή ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη
Ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη κατάσταση ενός διαζυγίου λαμβάνουν κάποιες εταιρείες.
Με την λογική, λοιπόν, πως η διάλυση ενός γάμου μπορεί να είναι τουλάχιστον αγχωτική, ορισμένες εταιρείες ενσωματώνουν πρακτικές και συστήματα για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορούν εκείνοι να ξεπεράσουν το διαζύγιο.
«Το διαζύγιο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου και ο άμεσος συναισθηματικός αντίκτυπος της διάλυσης μιας σχέσης μπορεί να επηρεάσει τα πάντα. Η ψυχική υγεία - και, με τη σειρά της, η ικανότητα αποτελεσματικής εργασίας - μπορεί επομένως να επηρεαστεί σημαντικά», λέει η Ρεμπέκα Πιρς, πρώην δικηγόρος οικογενειακών υποθέσεων και συνιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων διαζυγίων Pierce & Groves με έδρα το Λονδίνο.
Λέει επίσης ότι το τέλος ενός γάμου μπορεί να αποτελέσει «φρικτό σοκ» για ορισμένους ανθρώπους που δεν το περιμένουν, και μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα επίπονο. Πέραν των ψυχολογικών επιπτώσεων η Πιρς εστιάζει και σε οικονομικές πτυχές, και σημειώνει πως συχνά οι εργαζόμενοι παίρνουν άδεια για να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα.
Πλέον ορισμένες επιχειρήσεις προσφέρουν αμειβόμενο ελεύθερο χρόνο ή ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να ασχοληθούν με προσωπικά θέματα που σχετίζονται με τη λύση του γάμου, όπως συναντήσεις και δικαστικές ακροάσεις. Ορισμένες παρέχουν επίσης συναισθηματική και ψυχική υποστήριξη.
Αυτού του είδους οι παροχές δεν είναι ακόμη ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των εργαζομένων που έρχονται αντιμέτωποι έναν τέτοιο στρεσογόνο παράγοντα όπως το διαζύγιο.
Παραδείγματα εταιρειών που παρέχουν παροχές διαζυγίου
Στις ΗΠΑ, η εκδοτική εταιρεία Hearst ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 ένα πρόγραμμα παροχών διαζυγίου στους 12.000 υπαλλήλους της μέσω μιας συνεργασίας με την SupportPay, μια πλατφόρμα διαχείρισης και πληρωμής της διατροφής των παιδιών. Οι παροχές για τους εργαζόμενους που βγαίνουν από διαζύγιο περιλαμβάνουν δωρεάν συνεδρίες θεραπείας και νομική βοήθεια, σύμφωνα με την εταιρεία. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του χωρισμού, που επηρεάζουν «το πώς αισθάνονται, το πώς κάνουν τη δουλειά τους και τη συνολική ευημερία τους», αναφέρει η Μαρί Γουόλς, επικεφαλής παροχών της Hearst.
Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές του 2023, η Positive Parenting Alliance (PPA), μια ομάδα οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζονται για τα παιδιά κατά τη διάρκεια του χωρισμού και μετά το διαζύγιο ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την προώθηση πιο φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαζύγιο ή χωρισμό. Ζήτησαν να αναγνωριστεί ο χωρισμός ως γεγονός ζωής στις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού. Ζήτησαν επίσης από τις εταιρείες να προσφέρουν στους γονείς ευέλικτη εργασία, πρόσβαση σε συμβουλευτική και εσωτερική προώθηση υπηρεσιών υποστήριξης για τους εργαζόμενους (για παράδειγμα, οργανισμοί που υποστηρίζουν τις μονογονεϊκές οικογένειες).
Η πολυεθνική εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών διατροφής Tesco είναι μία από τις εταιρείες που έχουν δρομολογήσει παροχές διαζυγίου με βάση τις προτάσεις της PPA στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα υποστηρίξουν τους συναδέλφους στη διαχείριση αυτού που μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα γεγονότα της ζωής τους, είτε μέσω των πόρων που έχουμε διαθέσει είτε μέσω μιας πιο ευέλικτης ανταπόκρισης και κατανόησης από τους διευθυντές και την ομάδα τους», λέει ο Μουσταφά Φαρούκι, επικεφαλής ανταμοιβών και εργασιακών σχέσεων της εταιρείας.
Τέλος στην παλιά αντίληψη για τους εργαζομένους και το διαζύγιο
«Η παλιά αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι "είναι επαγγελματίες και αφήνουν τα προβλήματά τους στην πόρτα" έχει περάσει ανεπιστρεπτί», λέει ο Κρεγκ Τζάκσον, καθηγητής Ψυχολογίας της επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Birmingham City του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή η αλλαγή των παροχών μπορεί να αντιπροσωπεύει την κορωνίδα ενός κινήματος που βρίσκεται στα σκαριά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μπορεί να καταγράφεται με αυτόν τον τρόπο η αύξηση της συνειδητοποίησης ότι η ολιστική υγεία των εργαζομένων είναι σημαντική στον εργασιακό χώρο. «Πράγματι, οι εργοδότες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου», προσθέτει ο καθηγητής, ο οποίος έχει ερευνήσει το ακραίο άγχος του διαζυγίου. Πιστεύει ότι αυτό το διάχυτο βασικό άγχος, μαζί με την αύξηση των ποσοστών διαζυγίων μετά την πανδημία σε ορισμένες χώρες, έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να επιθυμούν να λάβουν μέτρα υποστήριξης.
Ωστόσο, ακόμη και καθώς ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν αυτές τις νέες παροχές, ο καθηγητής προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν ότι αυτό θα ομαλοποιηθεί σε όλες τις εταιρείες. «Ορισμένες λιγότερο προοδευτικές εταιρείες μπορεί να ανησυχούν ότι οι παροχές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης από ορισμένους -για παράδειγμα, να πάρουν υπερβολικά πολλές άδειες- και μπορεί να προκύψουν επιπλοκές κατά την προσπάθεια δίκαιης εφαρμογής των παροχών αυτών», υποστηρίζει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr