Ξάνθη: Αύξηση των κατ΄οίκον τοκετών - Οικονομικοί οι λόγοι;
Εντύπωση και ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση των μαιευτήρων του νοσοκομείου της Ξάνθης ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τοκετοί στο σπίτι. Η «μόδα» του τοκετού κατ’ οίκον στην Ελλάδα βρίσκει έδαφος για οικονομικούς λόγους και υπάρχουν πολλά εμπόδια όταν πρόκειται για περίπτωση επιλογής για άλλους λόγους από την πλευρά της μέλλουσας μητέρας
Στους διαδρόμους του μαιευτηρίου της Ξάνθης βρέθηκε το «Ε», προκειμένου να ερευνήσει δεδομένα που αλλάζουν και συνθήκες που παραμένουν σταθερές, όσον αφορά στις τάσεις και τις τακτικές, εκεί όπου ακούγεται το πρώτο κλάμα των μικρών νέων ξανθιωτών, εκεί που ξεκινά η ζωή τους και σηματοδοτείται το μέλλον του τόπου μας.
Η διευθύντρια της μαιευτικής κ. Ματούλα Τσούλου μας περίμενε εκεί και συζήτησε μαζί μας για τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την κλινική, την υπογεννητικότητα που διαπιστώνεται, τη σημαντική έλλειψη αναισθησιολόγων ιατρών που επηρεάζει καίρια το τμήμα των τοκετών, το πολυσυζητημένο ζήτημα της επιλογής της καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού τοκετού και τις διαστάσεις του στην Ξάνθη, αλλά και την επανεμφάνιση μεθόδων τοκετού από το παρελθόν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μπήκε για δύο μήνες κόστος στον τοκετό κι εξαπλώθηκαν οι γεννήσεις στο σπίτι. Εντύπωση και ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση των μαιευτήρων του νοσοκομείου της Ξάνθης ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τοκετοί στο σπίτι. Αυτό βέβαια, δε συμβαδίζει ούτε είναι απόρροια της νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και την Αγγλία για τον τοκετό κατ' οίκον που αποτελεί μία επιλογή γυναικών που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία της γέννησης στο χώρο τους.
Πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητα για μητέρες που θέλουν να περιορίσουν το οικονομικό κόστος του τοκετού. Μάλιστα, ήταν ολέθρια η αναστάτωση που προκάλεσε η επιβολή από την πλευρά της Πολιτείας πληρωμής στους τοκετούς στα δημόσια νοσοκομεία το 2012 –που στη συνέχεια καταργήθηκε άρον άρον μέσα σε δύο μήνες- αφού μέχρι και σήμερα γυναίκες ρωτάνε στο νοσοκομείο αν θα επιβαρυνθούν με έξοδα τοκετού, όπως μας ενημερώνει η κ. Τσούλου. «Τότε ξεκίνησε η στροφή στους τοκετούς κατ’ οίκον. Καλλιεργήθηκε ένα «σύνθημα» που μέχρι και σήμερα δεν έχει απαλειφθεί», σημειώνει η διευθύντρια της μαιευτικής, υπογραμμίζοντας ότι: «ο τοκετός κατ’ οίκον με την παρουσία μαίας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού εδώ δε γίνεται ο τοκετός, όπως στην Αγγλία και την Αμερική, με το ασθενοφόρο να βρίσκεται από κάτω και όλες τις υπόλοιπες συνθήκες ασφαλείας. Εδώ οι συνθήκες αυτές είναι ανύπαρκτες. Εμείς συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες που γέννησαν σε άθλιες καταστάσεις». Δυστυχώς, όμως στη χώρα μας δεν υπάρχουν στοιχεία μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας, οπότε το πρόβλημα δεν μπορεί να εντοπιστεί στην ολότητά του. Η «μόδα» του τοκετού κατ’ οίκον στην Ελλάδα βρίσκει έδαφος για οικονομικούς λόγους και υπάρχουν πολλά εμπόδια όταν πρόκειται για περίπτωση επιλογής για άλλους λόγους από την πλευρά της μέλλουσας μητέρας. Οι παλιές και έμπειρες μαίες δεν ασκούν πια το επάγγελμα, ενώ η παρουσία γυναικολόγου στο σπίτι συναντά εμπόδια. Ένα από αυτά, όπως μας εξηγεί η κ. Τσούλου, είναι ότι απαγορεύεται να πεταχτούν τα «απόβλητα του τοκετού». Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές διώξεις στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: Εμπρός Ξάνθης
http://www.empros.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13965:2014-02-10-11-08-29&catid=56:2011-11-28-12-48-03&Itemid=134
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr