Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το πιο light μπέργκερ που έχετε δοκιμάσει - Χωρίς τύψεις!

Απολαύστε άφοβα!

Συστατικά

Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά γαλοπούλας, από στήθος
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 1 κ.σ. δυόσμο, αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για τη σος γιαουρτιού
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2%
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 6 ψωμάκια για burger, ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα
  • 6 φύλλα μαρουλιού
  • 6 κ.σ. σάλτσα BBQ, με λιγότερη ζάχαρη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ρίγανη, τον δυόσμο, το κύμινο, το σκόρδο και την πάπρικα.
  4. Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και το προσθέτουμε στο μπολ.
  5. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και τον κιμά, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Πλάθουμε 6 μπιφτέκια και τα βάζουμε σε 2 δόσεις στο σχαροτήγανο.
  7. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με σχάρα.
  8. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  9. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη σος γιαουρτιού

  1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
  2. Κόβουμε τα ψωμάκια εγκάρσια στη μέση και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  3. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και κόβουμε την ντομάτα σε λεπτές ροδέλες.
  4. Στήνουμε τα burgers βάζοντας στη βάση από κάθε ψωμάκι 1 κ.σ. από την BBQ sauce, 1 μπιφτέκι, 1 ροδέλα ντομάτας και 1 φέτα μαρούλι.
  5. Βάζουμε 1 κ.σ. από τη σος γιαουρτιού στα πάνω ψωμάκια, καπακώνουμε με αυτά τα υπόλοιπα και σερβίρουμε. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr