Κι όμως βρέθηκε φάλαινα 41 εκατομμυρίων ετών - Ο βασιλόσαυρίδης πήρε το όνομά του από τον φαραώ Τουταγχαμών
Απίστευτη ανακάλυψη φάλαινας που έζησε πριν εκατομμύρια χρόνια!
Παλαιοντολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν τα απιλιθώματα ενός μικρού είδους φάλαινας, που έζησε πριν από περίπου 41 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθώματα βρέθηκαν κοντά στο Wadi el-Hitan, μια τοποθεσία γνωστή για τα αρχαία απολιθώματα φαλαινών. Αρχικά, οι ερευνητές ήταν αβέβαιοι για τη φύση της ανακάλυψης, αλλά περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε πρόκειται για ένα νέο γένος και είδος φάλαινας, το οποίο ονόμασαν Tutcetus rayanensis. Αυτή η φάλαινα θεωρείται βασιλόσαυρος, μια εξαφανισμένη ομάδα φαλαινών που πιστεύεται ότι είναι από τα πρώτα πλήρως υδρόβια είδη. Το Tutcetus είναι η παλαιότερη πλήρως υδρόβια φάλαινα που βρέθηκε στην Αφρική.
«Πρόκειται για τον μικρότερο βασιλόσαυρο (προϊστορικό είδος φάλαινας, το οποίο έχει εξαφανιστεί) που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα του συγκεκριμένου είδους στην Αφρική», αναφέρει το AUC σε σχετική ανακοίνωση.
Πόσο ζυγίζει η φάλαινα
Το πλάσμα υπολογίστηκε ότι ζύγιζε περίπου 187 κιλά και είχε μήκος περίπου 2,5 μέτρα, καθιστώντας το το μικρότερο γνωστό βασιλόσαυρο. Η ανάλυση του μαλακού σμάλτου των δοντιών του έδειξε μια δίαιτα με μικρά καλαμάρια και καρκινοειδή, παρόμοια με τα σύγχρονα δελφίνια. Η ταχεία ανάπτυξη των δοντιών του και το μικρό του μέγεθος υποδηλώνουν ότι ο Tutcetus είχε σχετικά σύντομη και γρήγορη ζωή σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους βασιλοσαυρίδες.
Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ευρεία εξάπλωση των βασιλοσαυρίδων εκείνη την εποχή. Μια άλλη φάλαινα βασιλοσαυρίδα, που βρέθηκε πρόσφατα, πιστεύεται ότι είναι ένα από τα βαρύτερα ζώα που έχουν ζήσει ποτέ. Η μελέτη αυτών των αρχαίων φαλαινών συμβάλλει στην κατανόηση της εξέλιξης και της προσαρμογής των πρώιμων θαλάσσιων θηλαστικών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr