Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει την πιο healthy τάρτα λαχανικών - Με κολοκυθάκι, καρότο & ό,τι άλλο επιθυμείτε!

Απλά απολαυστική!

Συστατικά

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
  • 400 γρ. έτοιμη ζύμη τάρτας εμπορίου
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. πέστο αλά Τζενοβέζε
  • 2 μελιτζάνες, μικρές
  • 3 καρότα
  • 3 κολοκυθάκια, μεγάλα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα.
  2. Αλείφουμε μια ταρτιέρα 28 εκ. με το βούτυρο, την πασπαλίζουμε με το αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. 
  3. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη την έτοιμη ζύμη για τάρτα σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.
  4. Μεταφέρουμε με προσοχή τη ζύμη στην ταρτιέρα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
  5. Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος, ώστε να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
  6. Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
  7. Αφαιρούμε το ειδικό βάρος με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  8. Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. 

Για τη γέμιση

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
  3. Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. 
  4. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ όπου το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά. 
  5. Προσθέτουμε τη σάλτσα πέστο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε. 
  6. Κόβουμε με τη βοήθεια ενός μαντολίνου τις μελιτζάνες, τα καρότα σε φέτες πάχους 5 χιλ. και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  7. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για τη σύνθεση

  1. Απλώνουμε στη βάση της τάρτας το μείγμα των κρεμμυδιών φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνειά της.
  2. Τοποθετούμε τις φέτες της μελιτζάνας περιμετρικά από την άκρη προς το κέντρο.
  3. Τοποθετούμε τις φέτες από τα κολοκυθάκια και τέλος τις φέτες από τα καρότα. 
  4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο, τοποθετώντας εναλλάξ τις φέτες των λαχανικών.
  5. Καλύπτουμε την ταρτιέρα με αλουμινόχαρτο, τη μεταφέρουμε στον φούρνο, και ψήνουμε για 20 λεπτά. 
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά.
  7. Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. 
  8. Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr