Ζάκυνθος: Στο βίντεο ο σερβιτόρος σώζει μια γυναίκα που πνιγόταν - Της έκανε λαβή Χάιμλιχ

Σωτήρια κίνηση του σερβιτόρου!

Σε ένα εστιατόριο στη Ζάκυνθο, μια γυναίκα σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ενός σερβιτόρου, ο οποίος την είδε να πνίγεται με το φαγητό της ενώ έτρωγε. Στο βίντεο που κατέγραψε μια κάμερα ασφαλείας, η γυναίκα φαίνεται να πνίγεται με κάτι που είχε φάει. Άτομο από την παρέα της προσπάθησε αρχικά να τη βοηθήσει χτυπώντας την στην πλάτη.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, η γυναίκα συνέχιζε να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναπνοή της, μέχρι που ένας από τους σερβιτόρους χρησιμοποίησε την τεχνική της λαβής Χάιμλιχ, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η ελεύθερη διέλευση του αέρα στις αεροφόρες οδούς της. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου είχε ήδη καλέσει το ΕΚΑΒ, για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ζακύνθου για τις πρώτες βοήθειες.

Τι είναι η λαβή Χάιμλιχ



Η λαβή Χάιμλιχ (Heimlich maneuver) είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται στις πρώτες βοήθειες για να βοηθήσει ένα άτομο που πνίγεται ή αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αναπνοή λόγω απόφραξης των αεροφόρων οδών. Η τεχνική πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον ιατρό Henry Heimlich.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή πίεσης στην κοιλιακή περιοχή του ατόμου που πνίγεται, η οποία θα αναγκάσει το αντικείμενο που προκαλεί την απόφραξη να βγει έξω από τις αεροφόρες οδούς του ασθενούς. Συνήθως, η λαβή Χάιμλιχ εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που κάποιο ξένο αντικείμενο ή κομμάτι φαγητού έχει κολλήσει στον αεραγωγό ή στον πνεύμονα, και έχει προκαλέσει απόφραξη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ενός ατόμου που πνίγεται και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ωστόσο, πρέπει να εκτελείται σωστά και με προσοχή, καθώς λανθασμένη εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο άτομο. Είναι σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική ιατρική βοήθεια μετά την εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ.

Διαβάστε επίσης: Χανιά: Προφυλακίστηκαν ο γιατρός και τρεις ακόμα για την εμπορία βρεφών

Πνιγμός από ξένο σώμα: Οι κινήσεις που σώζουν

1. Σιγουρέψου πως το θύμα πραγματικά πνίγεται. Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού. Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.

2. Αν πνίγεται όντως, καθησύχασέ τον και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166. Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

3. Σήκωσέ τον όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερός. Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

4. Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του. Σφίξε σε γροθιά το "καλό" σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

5. Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα. Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη δύναμη στα παιδιά.

6. Μπορείς να εκτελέσεις το χειρισμό αυτό στον εαυτό σου, είτε με την παραπάνω τεχνική είτε τοποθετώντας τα χέρια σου στο σωστό σημείο και πιέζοντας το σώμα σου σε ένα σταθερό αντικείμενο, όπως μια πολυθρόνα ή ένα έπιπλο.

7. Βεβαιώσου πως αναπνέει κανονικά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr