Πεινάσατε; Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει τα πιο γεμιστά flat breads - Με ζαμπόν, τυρί, μανιτάρια, του ονείρου δηλαδή!
Πεντανόστιμα!
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τον πάγκο
- 200 γρ. νερό
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 4 φέτες ζαμπόν
- 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 4 φέτες μοτσαρέλα
- 100 γρ. μανιτάρια, σε κονσέρβα (στραγγισμένα)
- 1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 80 γρ. mix τυριών, τριμμένο
Για τη σύνθεση
- 60 γρ. mix τυριών, τριμμένο
- 4-8 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- ρόκα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και μεταφέρουμε πάνω το ζυμάρι.
- Κόβουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε ένα στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 25 εκ.
- Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το αφήνουμε στην άκρη.
- Απλώνουμε στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης 1 κ.σ. από τη σάλτσα ντομάτας, 1 φέτα μοτσαρέλα, το ¼ από το ζαμπόν, ¼ από τα μανιτάρια, ¼ από τον βασιλικό και ¼ από το mix τυριών.
- Διπλώνουμε τις άκρες περιμετρικά προς τα μέσα ώστε να καλύψουμε όλη τη γέμιση από τη ζύμη.
- Πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας για να δώσουμε το τελικό σχήμα και να δημιουργήσουμε τα flat breads.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο mix τυριών και πατάμε απαλά με έναν πλάστη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε ένα flat bread και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτα από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 3 flat breads, βάζοντας κάθε φορά από 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε με ρόκα.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr