Παγκόσμια ανησυχία για τον θανατηφόρο ιό Νίπα: Δεν υπάρχει εμβόλιο - Βασικός φορέας οι νυχτερίδες

Συναγερμός στην Ινδία για την επιδημία του ιού Νίπα!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα από το ξέσπασμα του ιού Νίπα (Nipah virus) στην Ινδία, καθώς ο ιός είναι θανατηφόρος και έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές επιδημίες. Ο ιός Νίπα προέρχεται από τις νυχτερίδες.

Μπορεί να εξαπλωθεί επίσης και μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων νυχτερίδων, χοίρων ή ανθρώπων, σκοτώνοντας έως και το 75% των μολυσμένων ατόμων.

Η σοβαρότητα της κατάστασης στην Ινδία φαίνεται και από το μέτρα που αναγκάστηκαν να λάβουν οι Αρχές.

Οι αρχές στο κρατίδιο Κεράλα της νότιας Ινδίας έκλεισαν κάποια σχολεία και γραφεία και κήρυξαν ζώνες περιορισμού σε περισσότερα από επτά χωριά μετά την καταγραφή δύο θανάτων από τον σπάνιο και θανατηφόρο ιό Νίπα.

Οι γειτονικές πολιτείες επίσης, Καρνατάκα και Ταμίλ Ναντού ζητούν τεστ ανίχνευσης σε όποιον εισέρχεται από την Κεράλα, με σχέδια για απομόνωση οποιουδήποτε εμφανίζει συμπτώματα γρίπης.

«Κάνουμε τεστ σε ανθρώπινα όντα... και ταυτόχρονα ειδικοί συλλέγουν δείγματα υγρών από δασικές περιοχές που θα μπορούσαν να είναι το hotspot από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση», δήλωσε στο Reuters η Βίνα Τζορτζ, υπουργός Υγείας της πολιτείας.

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο υπερεπαγρύπνησης και ανίχνευσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι 77 άτομα έχουν εντοπιστεί ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Σχεδόν 800 άτομα υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ για τον ιό Νίπα το τελευταίο διήμερο και επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα – δύο ενήλικες και ένα παιδί που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο – στο τέταρτο ξέσπασμα του εν λόγω ιού στο κρατίδιο της Κεράλα από το 2018.

Να σημειωθεί επίσης ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Νίπα.


Προηγούμενες επιδημίες του ιού Νίπα

Το πρώτο ξέσπασμα Nipah το 1998 μόλυνε σχεδόν 300 ανθρώπους στη Μαλαισία, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 και προκάλεσε τη σφαγή ενός εκατομμυρίου γουρουνιών σε μια προσπάθεια περιορισμού του ιού.

Εξαπλώθηκε επίσης στη Σιγκαπούρη, με 11 κρούσματα και έναν θάνατο μεταξύ εργαζομένων σε σφαγεία που ήρθαν σε επαφή με χοίρους που εισάγονταν από τη Μαλαισία.

Έκτοτε, η ασθένεια καταγράφηκε κυρίως στο Μπαγκλαντές και την Ινδία, με τις δύο χώρες να αναφέρουν τα πρώτα κρούσματά τους το 2001. Το Μπαγκλαντές έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία χρόνια, με περισσότερα από 100 άτομα να πεθαίνουν από το Nipah από το 2001.

Περισσότερες από 600 περιπτώσεις ανθρώπινων μολύνσεων από τον ιό Nipah αναφέρθηκαν μεταξύ 1998 και 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Δύο πρώιμα κρούσματα στην Ινδία σκότωσαν περισσότερους από 50 ανθρώπους προτού τεθούν υπό έλεγχο.

Συμπτώματα που προκαλεί ο ιός Νίπα

Τα αρχικά συμπτώματα του Νίπα μπορεί επίσης να μοιάζουν με αυτά της γρίππης ή ενός απλού κρυολογήματος. Έμφανίζονται συνήθως τέσσερις έως 14 ημέρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και αναπνευστικά συμπτώματα όπως πονόλαιμο, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, σύμφωνα με το CDC.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται οίδημα του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), με τους ασθενείς να πέφτουν σε κώμα μέσα σε 48 ώρες. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr