Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει: Κοτόπουλο λεμονάτο πεταλούδα με πατάτες στον φούρνο - Λιώνει στο στόμα!

Δεν θα περισσέψει τίποτα!

Συστατικά

  • 1 κοτόπουλο, 1.500-1.700 γρ.
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 300 γρ. νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
  3. Φοράμε γάντια και τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής με τη ράχη προς τα πάνω. 
  4. Κόβουμε τη ράχη παρασπονδύλια (δεξιά και αριστερά παράλληλα με τη ράχη) με ένα ψαλίδι κουζίνας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι. (Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ζωμό κοτόπουλου.)
  5. Γυρνάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω και πιέζουμε με τα χέρια μας το στέρνο για να σπάσει.
  6. Γυρνάμε τις φτερούγες προς τα κάτω για να μην καούν στο ψήσιμο.
  7. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο πάνω στις πατάτες και αφαιρούμε τα γάντια. 
  8. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. 
  9. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  10. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα. 
  11. Μεταφέρουμε τη μαρινάδα στο ταψί, φοράμε πάλι γάντια και την απλώνουμε με τα χέρια μας στο κοτόπουλο και τις πατάτες.
  12. Ρίχνουμε το νερό προσεκτικά στη γωνία του ταψιού.
  13. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  14. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr