Παρέμβαση Σαμαρά για την άμεση επανεκκίνηση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου

Την ελπίδα ότι θα γίνει πραγματικότητα η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας φέρνει η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ζήτημα του Φαληρικού Ορμου.

Την ελπίδα ότι θα γίνει πραγματικότητα η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας φέρνει η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ζήτημα του Φαληρικού Ορμου. Με εντολή πρωθυπουργού, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό την απεμπλοκή της ανάπλασης, και όπως όλα δείχνουν μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί ακόμα και μέσα στον Μάρτιο.



Ο Φαληρικός Ορμος όπως θα φαίνεται από τη θάλασσα. Στο κέντρο, η πρόταση που επικράτησε στον διαγωνισμό για τη δημιουργία κεντρικής προβλήτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ελήφθη μετά τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Κ» (2 και 13.2.2014) για την εγκατάλειψη του Φαληρικού Ορμου και την αντίδραση του «Ιδρύματος Νιάρχου» (σ.σ. το οποίο έχει ήδη καταβάλλει 3,5 εκατ. ευρώ για τις μελέτες ανάπλασης). Επειτα από συνεννοήσεις με κυβερνητικά στελέχη, χθες έλαβε χώρα στο ΥΠΕΚΑ σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει ρόλο συντονιστή της υπόθεσης. «Η σύσκεψη έγινε με τη ρητή εντολή του πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα το έργο», λέει ο κ. Μανιάτης στην «Καθημερινή». «Το έργο θα γίνει. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις και θα προσδιοριστεί αναλυτικά η πηγή της χρηματοδότησης» (σ.σ. σύμφωνα με τους μελετητές απαιτούνται περί τα 275 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ 340 εκατ. ευρώ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τέσσερις γενικοί γραμματείς (Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος, Χωροταξίας, Σωκράτης Αλεξιάδης, Τουριστικών Υποδομών, Γιάννης Πυργιώτης, Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Γιώργος Γιαννούσης), καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΣΕΣ 2014-2020 υπήρξε και επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, καθώς την περίοδο αυτή οριστικοποιούνται τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.



Το καλό, πάντως, στην περίπτωση του φαληρικού όρμου (και αυτό που έδειχνε πόσο άστοχο ήταν να εγκαταλειφθεί) είναι ότι το έργο είναι ώριμο μελετητικά. Αρκεί δηλαδή να ενταχθεί για χρηματοδότηση προκειμένου να δημοπρατηθεί.

Η ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκε με όλες τις πτυχές του έργου (αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά, φυτεύσεις, οδικά, αντιπλημμυρικά, κυκλοφοριακά κ.λπ.) έχει ολοκληρώσει το έργο της εδώ και ενάμισι έτος και ο συντονιστής (το γραφείο μελετών Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες) έχει παραδώσει μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Τον Δεκέμβριο του 2012 (μετά από μήνες καθυστερήσεων) δημοσιεύτηκε και το προεδρικό διάταγμα (ΑΑΠ 443) με το οποίο εγκρίθηκε το «πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου όρμου και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού». Στο Π.Δ. καθορίζονται οι χρήσεις, οι όροι δόμησης, οι ειδικοί μορφολογικοί περιορισμοί, τα συγκοινωνιακά έργα, οι χώροι στάθμευσης και τα λοιπά έργα υποδομής.

Τέλος, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για διαβούλευση (και υποβολή τυχόν ενστάσεων) στις 18 Ιανουαρίου και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών, που θα δημοπρατήσει και θα κατασκευάσει το έργο, ανέλαβε να φέρει ταχύτατα εις πέρας όποιες επικαιροποιήσεις χρειάζονται οι μελέτες της ανάπλασης.

Συνεδριακό κέντρο

Κρίσιμο, πάντως, είναι ταυτόχρονα με την προώθηση της ανάπλασης των 700 στρεμμάτων του Φαληρικού Ορμου να εξεταστούν τρόποι επανεκκίνησης της μετατροπής του Tae Kwon Do σε συνεδριακό κέντρο, καθώς η περιοχή όπου βρίσκεται το γήπεδο συνδέει το Φάληρο και το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας με τον Πειραιά, αλλά και με το υπό κατασκευήν Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το έργο «σέρνεται» από το 2006, καθώς διαδοχικοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι. Το γήπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr