Ο τεχνολογικός θεσμός “Future Unfold” εγκαινιάστηκε από την Grant Thorton: Κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου μίλησαν για την ψηφιακή εποχή στην Ελλάδα
Η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή ως επίκεντρο του τεχνολογικού θεσμού "Future Unfold".
H Grant Thornton, φιλοδοξώντας να φέρει το αύριο ένα βήμα πιο κοντά στο σήμερα και να διαμορφώσει το μέλλον μαζί με την επιχειρηματική κοινότητα, εγκαινίασε τον τεχνολογικό θεσμό “Future Unfold”, τη νέα σημαντική πρωτοβουλία της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής και τεχνολογικής κοινότητας, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος, Μαρία Σαράφογλου
Στο “Future Unfold” κορυφαίες προσωπικότητες του τεχνολογικού κλάδου, αντάλλαξαν πρωτοποριακές απόψεις και ιδέες γύρω από την τεχνολογική εξέλιξη και την επιρροή της στις σύγχρονες επιχειρήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα, ενώ ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στις δράσεις και στις πολιτικές που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, ανέφερε: «Η πρωτοβουλία του “Future Unfold” αποτελεί για εμάς το επιστέγασμα του οράματος που έχουμε για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας. Της πίστης που έχουμε ότι η χώρα μας διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να βρεθεί στην «καρδιά» της ψηφιακής εποχής. Αναγνωρίζοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν μία συνεχή προσαρμοστικότητα, καθώς και την απαραίτητη τεχνολογική ωριμότητα, δημιουργούμε μία κοινότητα διαλόγου η οποία θα αποτελέσει «οδηγό» για κάθε οργανισμό που φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον δικό του κομβικό ρόλο στη νέα σελίδα της Ελλάδας. Θεσπίζουμε ένα forum πολύτιμων απόψεων από δυναμικές προσωπικότητες του τεχνολογικού κλάδου. Προσωπικότητες οι οποίες ενδιαφέρονται εξίσου με τον ίδιο ζήλο για τη δημιουργία μίας πιο δυναμικής Ελλάδας, η οποία θα πρωταγωνιστεί.».
Αμέσως μετά, την εκδήλωση προλόγισε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι: «Έπειτα από 4 χρόνια, μπορούμε για πρώτη φορά να μιλάμε με τόση αισιοδοξία για το ψηφιακό μέλλον και το θετικό αποτύπωμα που μπορούμε να αφήσουμε όλοι μαζί για τους Έλληνες πολίτες. Δεν ήταν δεδομένο. Το καταφέραμε. Στην Ελλάδα υλοποιούμε της διαλειτουργικότητα παντού και έχουμε cloud first policy, γεγονός που αποτέλεσε ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να είμαστε μπροστά στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, να ενισχύσουμε την καινοτομία στην ΕΕ αλλά και να προασπίσουμε τα ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη. Στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιούμε τάχιστα τα τελευταία χρόνια , είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε την καινοτομία, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να πρωτοπορήσουμε.».
Στη συνέχεια, η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner και επικεφαλής του τμήματος Technology Intelligence & Performance της Grant Thornton και ο Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν και ανέλυσαν την έρευνα που εκπόνησε η Grant Thornton σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο “Technology & Beyond”. Η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε ότι «Η ομάδα έρευνάς μας εξέτασε και ανέλυσε το επίπεδο υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, τις επενδυτικές προθέσεις τους στις τεχνολογικές υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια, καθώς και τον βαθμό ωριμότητάς τους όσον αφορά την ενσωμάτωση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στις λειτουργίες τους. Ως Grant Thornton, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να καταγράφουμε τον παλμό των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς διαμορφώνεται η εγχώρια αγορά καθώς και το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει κατά τα επόμενα χρόνια.».
Από την πλευρά του, ο κ. Δουκίδης, υπογράμμισε: «Η σημαντική αυτή πανελλήνια έρευνα καταγράφει όχι μόνο τη χρήση αλλά την αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων από τις ελληνικές εταιρίες για επιχειρηματικά οφέλη, τη σωστή στρατηγική εισαγωγής προχωρημένων ψηφιακών τεχνολογιών (όπως AI, big data, IoT), τις αναγκαίες τεχνολογικές επενδύσεις και το τρόπο μέτρησης της αποτελεσματικότητας τους, τα σημαντικά στοιχεία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού και, τέλος, την υποστήριξη που χρειάζονται για εξειδικευμένη τεχνογνωσία, αναγκαίους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Τα αποτελέσματα βοηθούν τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν σε ποιο στάδιο ψηφιακής ωριμότητας βρίσκονται και να σχεδιάσουν τα σωστά βήματα για τη ψηφιακή τους αναβάθμιση που θα υποστηρίζει τη επιχειρηματική τους στρατηγική.».
Στο πρώτο πάνελ με θέμα “Towards net zero: Technology as a sustainability enabler” συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Realty Ελλάδας, o Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. και Εκτελεστικό Μέλος της Quest Συμμετοχών ΑΕ, o Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton και ο Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Upstream, Εταίρος στη Big Pi Ventures Capital και Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. Οι ομιλητές εστίασαν στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, με γνώμονα την προώθηση της τεχνολογικής αναμόρφωσης της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους ταξίδι. Επίσης, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες, προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα καινούργια τεχνολογικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και στον ολιστικό σχεδιασμό που απαιτείται για τη μετάβαση σε μια νέα ψηφιακή εποχή, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα.
Ο κεντρικός θεματικός πυλώνας του δεύτερου πάνελ ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στον κόσμο των επιχειρήσεων, με θέμα : “How AI is transforming business” . Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστόπουλου, Υπεύθυνος Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών της Google Ελλάδος, της Στέλλας Αγγελοπούλου, του Νίκου Μανιάτη, Διευθύνοντος Συμβούλου της IBM για Ελλάδα και Κύπρο και του Αντώνη Οικονόμου, Διευθυντή Δημοσίου Τομέα της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ο εξαιρετικά ζωντανός διάλογος, μεταξύ των ομιλητών, περιστράφηκε γύρω από τις δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ως προς τη βελτίωση της οργανωτικής αποδοτικότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, σε πρακτικό επίπεδο. Ακόμα, συζητήθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να εγκυμονεί το AI, καθώς και το αν και κατά πόσον απαιτείται η επιβολή ορισμένων φραγμών στη χρήση των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Στο πάνελ με θέμα: “Delivering the promise of Digital Greece” έλαβαν μέρος ο Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail της Eurobank ΑΕ, o Γιώργος Πατσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Obrela και ο Πάνος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ideal Holdings Α.Ε. Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ομιλητές ανέδειξαν τα βήματα που χρειάζεται να υλοποιηθούν, αλλά και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υπάρχουν, για την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας, σε ποικίλα πεδία, από τον δημόσιο τομέα μέχρι τα πεδία της επιχειρηματικότητας και του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, αντικείμενο συζήτησης υπήρξε και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και των κυβερνοεπιθέσεων, η συνολικότερη ευαλωτότητα που εμφανίζει το ψηφιακό περιβάλλον σε ορισμένες εκφάνσεις του, καθώς και ο βαθμός προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα.
Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων, η Grant Thornton συγκροτεί μία σύγχρονη κοινότητα διαλόγου, με άξονα αναφοράς την εξέχουσα επίδραση και βαρύτητα της τεχνολογικής προόδου, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ανθρώπους. Στόχος της εταιρείας είναι να μη μείνει κανείς πίσω σ’ αυτήν την εξέλιξη, λειτουργώντας ως κινητήριος δύναμη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας.
Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Towards net zero: Technology as a sustainability enabler” συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Realty Ελλάδας, o Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. και Εκτελεστικό Μέλος της Quest Συμμετοχών ΑΕ, o Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος της Grant Thornton και ο Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Upstream, Εταίρος στη Big Pi Ventures Capital και Πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. Οι ομιλητές εστίασαν στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, με γνώμονα την προώθηση της τεχνολογικής αναμόρφωσης της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις στο ψηφιακό τους ταξίδι. Επίσης, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που οφείλουν να πραγματοποιήσουν οι εταιρείες, προκειμένου να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα καινούργια τεχνολογικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και στον ολιστικό σχεδιασμό που απαιτείται για τη μετάβαση σε μια νέα ψηφιακή εποχή, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα.
Αλέξανδρος Μπεχράκης
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δε γίνεται μόνο με τον σχεδιασμό που καλώς υπάρχει, αλλά απαιτεί να σηκώσουμε τα μανίκια. Χρειάζονται συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και πολλή δουλειά, ώστε να επιταχυνθεί και να καταστεί εφικτή η υλοποίησή του. Πρέπει ,δηλαδή, να μη μείνουμε στο πεδίο της θεωρίας, αλλά να περάσουμε γρήγορα σε συγκεκριμένες πράξεις.
Θεόδωρος Φέσσας
Υπάρχει πραγματική έλλειψη σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο το upskilling και το reskilling, δηλαδή η συνεργασία των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και φυσικά η εστίαση στην τεχνική εκπαίδευση. Παράλληλα, χρειάζεται να γίνει η χώρα, όχι μόνο οι επιχειρήσεις, ελκυστικός εργοδότης για εργαζόμενους με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Δρ. Νικόλαος Καραμούζης
Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο καθιστά την ψηφιοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναγκαία. Οι επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι οδηγός, αλλά όχι υποκατάστατο μιας προσεκτικής επιχειρηματικής στρατηγικής και μιας διορατικής διοίκησης. Η ψηφιοποίηση ,δηλαδή, είναι ένα εργαλείο που σε βοηθάει να γίνεις ανταγωνιστικός, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να λύσει τα προβλήματα μιας επιχείρησης.
Μάρκος Βερέμης
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων. Καμία χώρα που πραγμάτωσε την ψηφιακή μετάβαση μέχρι τώρα δεν απαρτίζεται από πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις, καθώς αδυνατούν να έχουν μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Η μικρή ελληνική επιχείρηση δεν αποτελεί πια την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Οι σχετικά μεγαλύτερες εταιρείες οδηγούν την ψηφιακή μετάβαση, καθώς μπορούν να αυτοελέγχονται με μεγαλύτερη επιτυχία και ασφάλεια.
Ο κεντρικός θεματικός πυλώνας του δεύτερου πάνελ ήταν η τεχνητή νοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στον κόσμο των επιχειρήσεων, με θέμα: “How AI is transforming business” . Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστόπουλου, Υπεύθυνος Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών της Google Ελλάδος, της Στέλλας Αγγελοπούλου, του Νίκου Μανιάτη, Διευθύνοντος Συμβούλου της IBM για Ελλάδα και Κύπρο και του Αντώνη Οικονόμου, Διευθυντή Δημοσίου Τομέα της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ο εξαιρετικά ζωντανός διάλογος, μεταξύ των ομιλητών, περιστράφηκε γύρω από τις δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ως προς τη βελτίωση της οργανωτικής αποδοτικότητας και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, σε πρακτικό επίπεδο. Ακόμα, συζητήθηκαν οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να εγκυμονεί το AI, καθώς και το αν και κατά πόσον απαιτείται η επιβολή ορισμένων φραγμών στη χρήση των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Νίκος Αναστόπουλος
Η ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικό να αποσκοπεί όχι μόνο στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, αλλά και στη συνολική βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Στην Ελλάδα ήδη έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα, ενώ μόλις τους τελευταίους 6 μήνες έχουμε απτά παραδείγματα, που δείχνουν αυτήν την πρόοδο.
Στέλλα Αγγελοπούλου
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην αυτοματοποίηση των τεχνικών διαδικασιών μιας επιχείρησης, έχει μεγάλη σημασία για την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων. Επίσης βοηθά στον περιορισμό των λαθών , ενώ παρέχει και τη δυνατότητα να ασχολείται το προσωπικό με άλλου τύπου εργασίες. Οι εργαζόμενοι έχει σημασία να είναι drivers στο ταξίδι της τεχνητής νοημοσύνης κι όχι followers.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr