Ντίνα Νικολάου: Μας ετοιμάζει το γλυκάκι της Κυριακής - Μπακλαβάς γεμιστός με κέικ σοκολάτας - Σκέτη απόλαυση
Το απόλυτο γλύκισμα που συνδυάζει την υπέροχη τραγανή υφή των φύλλων με το λαχταριστά σιροπιασμένο κέικ στο εσωτερικό.
Υλικά
Για τον μπακλαβά
Για το κέικ σοκολάτας
Για το σιρόπι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το κέικ σοκολάτας
-
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κακάο. Ρίχνω αυτό το στεγνό μείγμα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάω όλα μαζί με το μίξερ, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο και αφράτο. Προθέτω την καρυδόψιχα και ανακατεύω με μια σπάτουλα.
Συναρμολόγηση
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Με το λιωμένο βούτυρο αλείφω ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 30 x 20 εκ. Αλείφω επίσης τα φύλλα από το ένα πακέτο φύλλα κρούστας (περίπου 10 - 11 φύλλα) και τα στρώνω το ένα επάνω στο άλλο στο ταψάκι, εφαρμόζοντάς τα καλά και στα τοιχώματα. Αδειάζω εκεί το μείγμα του κέικ και ισιώνω καλά την επιφάνεια. Σκεπάζω το μείγμα με τα φύλλα από το δεύτερο πακέτο φύλλα κρούστας, τα οποία αλείφω και αυτά ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσω τη γέμιση και βουτυρώνω καλά την επιφάνεια. Χαράζω τα επάνω φύλλα σε καρεδάκια (ρόμβους), φτάνοντας μέχρι το μείγμα του κέικ, χωρίς να κόψω τα κάτω φύλλα, και ψήνω τον μπακλαβά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
Για το σιρόπι
-
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζω σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
-
Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και, όσο είναι ακόμη καυτός, τον περιχύνω με το χλιαρό σιρόπι. Τον αφήνω να κρυώσει και τον σερβίρω
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία"
Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).
Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr