Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε στην Σία Κοσιώνη στον Σκάι αλλά και στο Mega & την ΕΡΤ - δείτε και τις 3 συνεντεύξεις- διθυραμβική για την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας

Δείτε τις συνενετεύξεις της...

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ βρεθηκε στην Ελλάδα, για την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. 

Μάλιστα παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το Mega και την ΕΡΤ, όπου μίλησσε για τον εφιάλτη των τιμών, τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ανάφλεξης στη μέση Ανατολή αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Αναλυτικά η συνέντευξη της με την Σία Κοσιώνη για τον ΣΚΑΙ:

Σία Κοσιώνη: Tο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο στην Αθήνα για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Αλλά αυτό συμβαίνει σε ένα πολύ βαρύ, ασταθές διεθνές περιβάλλον λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω πρώτα, αν ανησυχείτε για την πιθανή νέα ενεργειακή κρίση και για έναν πιθανό νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων. Έχετε εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο στην ΕΚΤ;

Κριστίν Λαγκάρντ: Λοιπόν, επιτρέψτε μου πρώτα να εκφράσω τις σκέψεις και τη θλίψη μου για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται σε αυτές τις φρικτές εξελίξεις που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι το πρώτο και το κυριότερο. Και στη συνέχεια, φυσικά, ως κεντρικοί τραπεζίτες, πρέπει να εξετάζουμε τις πιθανές συνέπειες κάθε σύγκρουσης και αναταραχής σε όλο τον κόσμο. Εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση, παρακολουθούμε τις τιμές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Εξετάζουμε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες φυσικά αποτελούν σημαντικό συστατικό της ζωής μας και οι οποίες αποτέλεσαν βασικό παράγοντα του πληθωρισμού που είχαμε, τα τελευταία τρία χρόνια. Λοιπόν. Συνεπώς το παρακολουθούμε. 

Σία Κοσιώνη: Οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες επίσης παλεύουν με τον συνδυασμο των υψηλών επιτοκίων  και των υψηλών τιμών. Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές κυβέρνησεις να κάνουν  περισσότερα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού; Πιστεύετε ότι έχουν κάνει αρκετά; Θέλω να πω, εσείς έχετε το δικό σας ρόλο, «τρέχετε» τη νομισματική πολιτική. Τι πρέπει να κάνουν οι κυβέρνησεις; 

Κριστίν Λαγκάρντ: Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα, διότι για τις κυβερνήσεις το να κάνουν περισσότερα, πιθανώς σημαίνει να κάνουν λιγότερα. Και αυτό είναι που εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίξαμε πρόσφατα, ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι δημοσιονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στους πολίτες, στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά την κορύφωση της κρίσης. Τώρα οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί. Δεν υπονοώ ότι έχουν μειωθεί τελείως, αλλά τώρα που η κρίση έχει καταλαγιάσει, είναι καιρός να ανακληθούν αυτά τα μέτρα. Κι αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος να μας βοηθήσει να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουμε στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Σία Κοσιώνη: Ο κόσμος αναρωτιέται αν οι τιμές θα επανέλθουν ποτέ στα φυσιολογικά, ας πούμε, επίπεδα. Ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάποια στιγμή. Αλλά τι γίνεται με τις τιμές; Θα επιστρέψουν ποτέ πίσω στα κανονικά επίπεδα;

Κριστίν Λαγκάρντ: Είναι επίσης μια πολύ καλή ερώτηση. Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές λλκ θα περιοριστούν και θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αποστολή της ΕΚΤ. Σταθερότητα τιμών. Αλλά ξέρετε ότι τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή. Συνεπώς, περνάμε σε μια διαφορετική περίοδο.

 

 

Σία Κοσιώνη: Τι γίνεται με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας; Κυρία πρόεδρε, πήραμε ξανά την επενδυτική βαθμίδα μετά από τόσα χρόνια, η πρώτη μεγάλη συμφωνία μετά από 17 χρόνια στον τραπεζικό τομέα βρίσκεται προ των πυλών και θέλω να σας ρωτήσω αν βλέπετε κινδύνους από εδώ και πέρα.

Κριστίν Λαγκάρντ: Το πρώτο πράγμα που βλέπω για την ελληνική οικονομία είναι κάποια πολύ, πολύ θετικά σήματα και καλά νούμερα. Όταν κοιτάζω τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και τα αντίστοιχα ελληνικά είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτός από την ανεργία, που είναι ακόμη λίγο υψηλότερη, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Λοιπόν, αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, την πρόταση για την απόκτηση μεριδίου σε μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αυτά είναι πραγματικά θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Τώρα, έχει ολοκληρώσει η ελληνική οικονομία όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε, να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή της δυναμική; Μάλλον όχι. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πάντα υπάρχει δουλειά να γίνει.

Σία Κοσιώνη: Κοιτάζοντας πίσω, πώς νιώθετε για την ελληνική κρίση και αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη «συνταγή» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για την Ελλάδα, τι θα ήταν αυτό;

Κριστίν Λαγκάρντ: Η καλύτερη «συνταγή» μου θα ήταν η ζώνη του ευρώ, εκτός από νομισματική ένωση, να ήταν και δημοσιονομική ένωση, τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών. Νομίζω ότι αυτό θα άλλαζε ουσιαστικά με δραστικό τρόπο, τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε και αντιμετωπίστηκε η κρίση. Αλλά δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία. 

Σία Κοσιώνη: Η τελευταία μου ερώτηση είναι λίγο προσωπική. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στιγμή που θυμάστε από εκείνη την περίοδο; 

Κριστίν Λαγκάρντ: Δύο στιγμές δεν θα ξεχάσω ποτέ. Η μία είναι μια Κυριακή του Πάσχα που πέρασα στην Ουάσιγκτον, στο γραφείο μου στο ΔΝΤ, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Και για μένα, το Πάσχα είναι σημαντικό. Είναι μια γιορτή. Και να είμαι κολλημένη 11 ώρες στο γραφείο μου συζητώντας ήταν σοβαρό. Δεν ήταν ο ιδανικός τρόπος για να περάσω την Κυριακή του Πάσχα, αλλά έπρεπε να γίνει. Η δεύτερη είναι μάλλον η 13η Ιουλίου 2015, η ημέρα πριν από την Επετέιο της Βαστίλης στη Γαλλία, όπου περάσαμε όλη τη μέρα και το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας μαζί με τους ηγέτες της ευρωζώνης και τον πρωθυπουργό της  Ελλάδας αναζητώντας μια διέξοδο, η οποία έπρεπε να είναι έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, αλλά με παραμονή της στη ζώνη του ευρώ.

Λαγκάρντ στο Mega

Η «Σιδηρά Κυρία» του Νομισματικού Ταμείου την εποχή των μνημονίων και πλέον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Christine Lagarde, μίλησε στο MEGA και την Αθανασία Ακρίβου, λίγο πριν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής. Η κ. Lagarde τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ενώ για το Ελληνικό χρέος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη τροχιά σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Θεαματική η αλλαγή της ελληνικής οικονομίας τονίζει στο Mega η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Πρώτα θα πρέπει να σας πως είμαι ενθουσιασμένη που βρίσκομαι στην Ελλάδα, στην Αθήνα, και θα πρέπει να σας πω πως τριγυρίζοντας – όπως συνηθίζω να κάνω – παρατηρούσα τους ανθρώπους, όταν κάθισα σε μια μικρή ελληνική ταβέρνα. Υπάρχει μια θεαματική αλλαγή. Μπορείς να νιώσεις την δόνηση, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων, όχι μόνο των νέων όλων των ανθρώπων είναι μια θεαματική αλλαγή».

Το μήνυμα της για την ελληνική οικονομία

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις» είναι το μήνυμα της Christine Lagarde, ώστε να συνεχίσει ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.

«Εάν κοιτάξω το ελληνικό χρέος σήμερα είναι παραπάνω από 30% λιγότερο από ότι ήταν λίγα χρόνια πριν. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες που εστιάζουν στην ανάπτυξη, στις μεταρρυθμίσεις, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στις οποίες εάν επιμείνουμε – δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν- η ίδια πειθαρχία συνεχίσει, θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε την ελληνική οικονομία. Φυσικά οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να είναι στη σκέψη των ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις, αλλά είναι μια ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε να μετασχηματίζουμε την ελληνική οικονομία θετικά».

-Δημοσιογράφος: «Έχουμε δηλαδή μια διαφορετική εικόνα τώρα;»

– Christine Lagarde: «Ναι, και οι εικόνες αλλάζουν στην πάροδο του χρόνου καθώς εξαρτώνται από τις πολιτικές, από την πολιτική υποστήριξη κι από την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού η οποία είναι εξαιρετική».

 

 

Το μήνυμα της για τις ελληνικές τράπεζες

Ξεκάθαρο μήνυμα πως έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία των Ελληνικών τραπεζών αποτελεί η συμφωνία της Unicredit με την Alpha Bank λέει η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ.

«Σε αυτό που αναφέρεστε στην προσφορά της Unicredit για την Alphabank είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην επενδυτική ποιότητα του ελληνικού ρίσκου και συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα. Λοιπόν, είναι θετικό (η συμφωνία) και είναι το επιστέγασμα των αποφάσεων που παίρνουν οι οίκοι αξιολόγησης, των καλών μεγεθών που παρουσιάζει η Ελλάδα, ξέρετε υπάρχει ένα σταθερό μείγμα πολιτικής. Ελπίζω να συνεχίσουν! Είναι μια καλή επιστροφή των ξένων άμεσων επενδύσεων και κυρίως στον τραπεζικό τομέα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην στροφή της ελληνικής οικονομίας όπως συμβαίνει».

Ενώ η Christine Lagarde προτρέπει τους καταθέτες να διαπραγματεύονται με τις τράπεζες και να πιέζουν ώστε να πετυχαίνουν καλύτερους όρους για τις καταθέσεις τους οι οποίες συχνά δεν ακολουθούν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Κρ. Λαγκάρντ στην ΕΡΤ: Απότελεσμα σκληρής δουλειάς, μεταρρυθμίσεων και προσήλωσης η επενδυτική βαθμίδα, οι Έλληνες θα συνεχίσουν

Πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τη Ραλλού Αλεξοπούλου.

 

 

 Επίσης, αναφερόμενη στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημείωσε ότι «αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας». Υπογράμμισε ακόμα ότι απαιτείται συνεχής πειθαρχία και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr