Ίντιρα Γκάντι: Η μόνη γυναίκα Πρωθυπουργός για 3 φορές της Ινδίας & η δυνατή ιστορία της - Πώς την δολοφόνησαν οι σωματοφύλακες της
Η συγκλονιστική ιστορία της Ίντιρα Γκάντι.
Η Ίντιρα Γκάντι, η οποία είχε δεν είχε συγγένεια εξ αίματος με τον διάσημο Ινδό πολιτικό Μαχάτμα Γκάντι, υπήρξε η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας.
Γεννημένη στις 19 Νοεμβρίου 1917, υπηρέτησε για τρεις θητείες στην εξουσία της χώρας από το 1966 έως και το 1977.
Η Ίντιρα Γκάντι επανεκλέγει και τέταρτη φορά το 1980, ωστόσο το 1984 δολοφονήθηκε.
Τα παιδικά της χρόνια και η καταγωγή της
Ήταν κόρη του πρωθυπουργού Γιαβαχαρλάλ Νεχρού, γιου του Μοτιλαλ Νεχρού, που ήταν εξέχων Ινδός εθνικόφρων ηγέτης. Ο πατέρας της, Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κίνημα ανεξαρτησίας της Ινδίας. Ήταν δημοκράτης και ο πρώτος πρωθυπουργός της αυτόνομης χώρας.
Τα παιδικά της χρόνια ήταν ταραγμένα, καθώς οι γονείς της δέχονταν πολιτικές διώξεις. Εξαιτίας των διώξεων και του πρώιμου θανάτου της μητέρας της από φυματίωση το 1930, η Ίντιρα Γκάντι μεγάλωσε μόνη της, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι. Σπούδασε στην Ελβετία και στην Οξφόρδη και μετά στο πανεπιστήμιο του Σαντινικετάν, το περίφημο πνευματικό κέντρο που ίδρυσε ο Ταγκόρ.
Από την παιδική της ηλικία μεγάλωσε με την ιδέα μιας Ινδίας απαλλαγμένης από τη βρετανική αποικιοκρατία. Ως επακόλουθο, στα 21 της προσχώρησε στο κόμμα του Κογκρέσου, του οποίου ηγείτο ο πατέρας της.
Όταν γύρισε από τις σπουδές της πίσω στην Ινδία, οι Άγγλοι αποικιοκράτες τη φυλάκισαν, καθώς κυνηγούσε ενεργά την ανεξαρτησία της χώρας.
Το 1947 η Ινδία απελευθερώθηκε από τους Άγγλους.
Η άνοδος στην εξουσία
Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1964, διορίστηκε από τον πρόεδρο της Ινδίας ως μέλος του Ράτζα Σάμπα, ανώτερου νομοθετικού συμβουλίου της Ινδικής Βουλής, και έγινε μέλος της κυβερνητικής ομάδας του πρωθυπουργού Λαλ Μπαλαντούρ Σάστρι ως υπουργός πληροφοριών και Τύπου.
Στις 19 Ιανουαρίου του 1966, η 48χρονη τότε Ίντιρα Γκάντι κέρδισε εύκολα τη μάχη για τη διαδοχή του Λαλ Μπαλαντούρ Σάστρι, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Τασκένδη, στις 11 Ιανουαρίου, λίγο μετά την υπογραφή της ινδοπακιστανικής διακήρυξης.
Η νέα πρωθυπουργός, που ως "κεντρώα" κλήθηκε να συγκεράσει τις διαφορετικές τάσεις ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα του Κόμματος του Κογκρέσου, ανέλαβε καθήκοντα σε περίοδο οξύτατης κρίσης.
Η Ίντιρα Γκάντι συνέχισε το παιχνίδι ισορροπιών του πατέρα της ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
Αξιοσημείωτη στιγμή στην καριέρα της ως Πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι η Ινδία νίκησε το Πακιστάν στη διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου του Μπαγκλαντές (πρώην ανατολικό Πακιστάν). Μάλιστα, ήταν η πρώτη αρχηγός κράτους που αναγνώρισε το Μπαγκλαντές.
Ο γάμος με τον Φερόζ Γκάντι
Το 1941 αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές της στην Ελβετία και να γυρίσει στην Ινδία, εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1942 παντρεύτηκε τον Φερόζ Γκάντι, με τον οποίο υπήρξαν συναγωνιστές στην Αγγλία. Οι δυο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ρατζίβ και τον Σαντζάι, ωστόσο ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ.
Η δολοφονία της το 1984
Η Indira Gandhi δολοφονήθηκε στις 9:30 π.μ. της 31ης Οκτωβρίου 1984 στην κατοικία της στην οδό Safdarjung, στο Νέο Δελχί. Δράστες του εγκλήματος ήταν οι Σιχ σωματοφύλακές της, ο Satwant Singh και ο Beant Singh. Η δολοφονία συνέβη στον απόηχο της Επιχείρησης Blue Star, μιας ινδικής στρατιωτικής δράσης που διεξήχθη μεταξύ 1ης και 8ης Ιουνίου 1984 με εντολή της Indira Gandhi για την απομάκρυνση του Jarnail Singh Bhindranwale και των οπαδών του από τον Χρυσό Ναό Harmandir Sahib στο Amritsar, Punjab. Οι παράπλευρες απώλειες περιελάμβαναν το θάνατο πολλών προσκυνητών, καθώς και ζημιές στο Akal Takht. Η στρατιωτική δράση στον ιερό ναό επικρίθηκε τόσο εντός όσο και εκτός Ινδίας.
Ο τρόπος της δολοφονίας ήταν φρικτός. Ο πρώτος σωματοφύλακος της έριξε τρεις σφαίρες εξ επαφής, ενώ ο δεύτερος τής έριξε άλλες 30. Τριάντα σφαίρες βρήκαν στόχο: οι 23 διαπέρασαν το κορμί της και οι 7 παγιδεύτηκαν σε αυτό.
Μέχρι να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε τελικά, ήταν ζωντανή.
Η σορός της αποτεφρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr