Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει λαχταριστές αυγοφέτες! Φτιάξτε τις για το ιδανικό πρωινό ή και brunch! (βίντεο)
Γνωστές και ως French toast!
Συστατικά
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 3 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 300 γρ. ψωμί για τοστ
- σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
- 2 κ.σ. μέλι
- 50 γρ. καρύδια
- δυόσμο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις αυγόφετες
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το εκχύλισμα βανίλιας, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Κόβουμε το ψωμί σε χοντρά και ανομοιόμορφα κομμάτια, τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του μπολ και τα μουλιάζουμε ελαφρώς.
- Μεταφέρουμε σε βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο και ψήνουμε τις αυγόφετες σε δόσεις για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές για να πάρουν χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Για το σερβίρισμα
- Στο μπολ προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τις αυγόφετες μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε για να πάει παντού η ζάχαρη και η κανέλα.
- Τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα που έχει περισσέψει στο μπολ.
- Προσθέτουμε φύλλα δυόσμου.
- Εναλλακτικά, μεταφέρουμε τις αυγόφετες σε ένα πιάτο, ρίχνουμε μέλι, καρύδια, κανέλα σε σκόνη και δυόσμο.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr