Άκης Πετρετζίκης: Μεσογειακό ογκρατέν λαχανικών με ριγκατόνι χαρουπιού - Δοκιμάστε μια διαφορετική εναλλακτική συνταγή

Νόστιμη και υγιεινή συνταγή! 

Συστατικά

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κολοκυθάκι

1 πιπεριά κόκκινη

 

αλάτι

πιπέρι

1 σκ. σκόρδο

500 γρ. μελιτζάνες

300 γρ. σπανάκι

400 γρ. ριγκατόνι με χαρούπι

4 κ.σ. ρίγανη

200 γρ. φέτα

400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

300 γρ. τυρί light, τριμμένο

Για το σερβίρισμα

πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C στο γκριλ.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κολοκύθι και την πιπεριά σε μικρά κομμάτια, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστούν.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 35x25 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά.
  • Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
  • Ρίχνουμε το σπανάκι και τα ζυμαρικά, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας των ζυμαρικών.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στο πυρίμαχο σκεύος με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και το σπανάκι και τα μεταφέρουμε στο πυρίμαχο σκεύος με τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε στο πυρίμαχο σκεύος τη ρίγανη και σπάμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στο σκεύος.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, και μεταφέρουμε το πυρίμαχο σκεύος στον φούρνο.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Αφαιρούμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο και μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα.
  • Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr