Άκης Πετρετζίκης: Το Εύκολο vegetarian burger με τηγανητές γλυκοπατάτες στο φούρνο - ένα πιάτο «προχώ»

Δείτε πώς να φτιάξετε το πιο ζουμερό και λαχταριστό vegetarian burger - συνδυάστε το με τραγανές γλυκοπατάτες φούρνου που μοιάζουν με τηγανητές!

Υλικά

Για τις γλυκοπατάτες

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι, χοντρό
  • ½ κ.σ. πάπρικα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γεμάτη κρέμα βαλσάμικο
  • αλάτι
  • Για τη σύνθεση
  • 2 vegan μπιφτέκια
  • 2 ψωμάκια για burger
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σάλτσα BBQ
  • 2 φέτες ντομάτας
  • 1 φύλλο μαρουλιού
  • 2 κ.σ. vegan μαγιονέζα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

 

Για τις γλυκοπατάτες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε στικς και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. 
  • Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και την πάπρικα.
  • Λιώνουμε το σκόρδο με την πλαϊνή μεριά του μαχαιριού, το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι και τις μεταφέρουμε στο ταψί, απλώνοντάς τες καλά.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ανακατεύοντάς τες κάθε 10 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 

Για τα burgers

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα βάζουμε στο τηγάνι με την εσωτερική πλευρά προς τα κάτω.
  • Ψήνουμε για 1-2 λεπτά, αφαιρούμε τα ψωμάκια και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα μπιφτέκια.
  • Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  • Βάζουμε στα κάτω ψωμάκια από 1 κ.σ. BBQ sause, το μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, 1 φέτα ντομάτας και μισή φέτα μαρουλιού.
  • Βάζουμε στα πάνω ψωμάκια από 1 κ.σ. μαγιονέζα και κλείνουμε τα burgers.
  • Σερβίρουμε με τις γλυκοπατάτες.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr