Made in Greece η elismadeit από τις Σέρρες – η Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου φτιάχνει σερβιέτες περιόδου, πάνες μωρών ακόμη και χαρτί τουαλέτας από ύφασμα zerowaste!
Μοναδικές δημιουργίες, φιλικές προς το περιβάλλον.
Σε μια εποχή που οι καταναλωτές ψάχνουν λύσεις για περισσότερα «πράσινα προϊόντα», μια επιχείρηση από τη Βόρεια Ελλάδα έρχεται να προσφέρει ελληνικές και πράσινες σερβιέτες και άλλα προϊόντα περιόδου (Σερβιετάκια, Σερβιέτες Ελαφριάς Ροής, Σερβιέτες Μέτριας Ροής, Σερβιέτες Κανονικής Ροής, Σερβιέτες Λοχείας/Νύχτας, Σερβιέτες Ακράτειας, Σετ Σερβιέτες, Εσώρουχα Περιόδου & Ακράτειας, Πανιά Τουαλέτας, Ταμπόν), επιθέματα στήθους, θήκες για σαπούνια, τσαντάκια και πολλά ακόμη!
Η Ελισάβετ Μιχαηλίδου δημιούργησε την «elismadeit» προσφέροντας εναλλακτικές στις κλασικές σερβιέτες που φροντίζουν το περιβάλλον και είναι φιλικές στο δέρμα.
Στην ιστοσελίδα της μπορείτε να βρείτε όλα της τα προϊόντα, με την ίδια φυσικά να δίνει το παρόν σε φεστιβάλ όπως το Vegan Life Festival.
«Στόχος μου είναι οι γυναίκες κάθε ηλικίας να αγαπήσουν την περίοδο τους!»
Επιπρόσθετα, συντονίζει συναντήσεις/εργαστήρια με τον τίτλο “Έμμηνος Ρύση-Φύση-Εσύ” για την περίοδο και τις φυσικές επιλογές στην περίοδό μας και συμμετέχει σε εκθέσεις και συζητήσεις για τις υφασμάτινες σερβιέτες και τις επιλογές zero waste στην προσωπική και επαγγελματική καθημερινότητα μας.
Αγαπήστε τον εαυτό σας, αγαπήστε την περίοδο σας!
Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας; Ποια ήταν η έμπνευσή σας;
Ήμουν μόλις λίγων μηνών νέα μητέρα, και άλλαζα την κόρη μου. «Μα πόσες πάνες χρειάζεται ένα μωρό την μέρα; Τον μήνα;» σκέφτηκα και αναζήτησα τον όγκο των πανών μιας χρήσης. Η αλλαγή έγινε γρήγορα και οι υφασμάτινες πάνες μπήκαν στην ζωή μας. Στην ίδια αναζήτηση γνώρισα και τα επαναχρησιμοποιούμενα είδη φροντίδας περιόδου. Μέχρι τότε νόμιζα, όπως και οι περισσότερες γυναίκες, ότι η μόνη εναλλακτική είναι τα πανιά, που είχαν οι παλαιότερες γενιές. Η γνωριμία αυτή με έκανε να αγαπήσω τόσο πολύ αυτή την επιλογή που έμαθα ραπτική και ξεκίνησα να δοκιμάζω υλικά, πατρόν και τεχνικές.
Το να προσφέρω στην κόρη μου, στην αδερφή μου και σε κάθε γυναίκα, μια επιλογή βιώσιμη, φιλική στο δέρμα και στην υγεία, είναι η έμπνευσή μου!
Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με τα προϊόντα σας; Αυξάνεται το κοινό που επιλέγει βιώσιμα προϊόντα;
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν λίγοι οι Έλληνες που γνώριζαν αυτά τα προϊόντα. Ήταν κυρίως όσες ταξίδευαν ή ζούσαν στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις καταναλωτικές τους συνήθειες και πως επηρεάζουν το περιβάλλον. Υπάρχει ενημέρωση, αν και ακόμη χρειάζονται βήματα ώστε να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας.
Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;
Το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση έχει από μόνο του αρκετές προκλήσεις, πόσο μάλλον όταν είναι μια επιχείρηση παραγωγής και δημιουργίας προϊόντων. Το Ελληνικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, δεν λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες τις κάθε επιχείρησης και του κάθε επιχειρηματία. Τα δυσκολότερα βήματα ή μάλλον οι προκλήσεις που αντιμετώπισα είναι αυτά που κάνουν ξεχωριστή την επιχείρηση μου σε σχέση με άλλες: έχω επιλέξει να παράγω βιώσιμα είδη που ακόμη τα γνωρίζει το κοινό, η έδρα της παραγωγής είναι σε ένα χωριό της Ελληνικής υπαίθρου στηρίζοντας την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη, είμαι μητέρα τρίτεκνη και γυναίκα επιχειρηματίας.
Μεγαλύτερες επιτυχίες θεωρώ τις εισηγήσεις μου στο GrBossible και στο DontDrop Festival του Skywalker, ενώ πρόσφατα το «The People’s Trust» έγινε αρωγός της επιχείρησης στηρίζοντας ολόψυχα τους στόχους μου.
Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα; Χρησιμοποιείται υλικά από την Ελλάδα;
Είναι στο μεγαλύτερο βαθμό ελληνικό δημιούργημα και σε ένα κομμάτι Ευρωπαϊκό. Όλα τα είδη παράγονται στην Ελλάδα, με εξοπλισμό από τοπικούς προμηθευτές. Οι πρώτες ύλες είναι από Ελληνικές εταιρίες καθώς και από Ευρωπαϊκές, όταν είναι υλικά που δεν παράγονται καθόλου στη χώρα μας. Για παράδειγμα, η κάναβη που περιέχει το απορροφητικό ύφασμα καλλιεργείται στην Ευρώπη. Τα υφάσματα είναι όλα πιστοποιημένα, φιλικά για το περιβάλλον, απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες (όπως φορμαλδεΰδη, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα, αμίνες) και βιώσιμης παραγωγής.
Σχεδιάζετε νέα προϊόντα στο άμεσο ή μη μέλλον;
Συνεχώς αναζητώ να δημιουργήσω νέα είδη που να είναι βιώσιμα και με την φιλοσοφία του zerowaste. Φτιάχνω εξατομικευμένα είδη και μέσα από αυτά νέα είδη προστίθενται. Ένα από αυτά είναι τα υφασμάτινες πάνες για γάτες και σκύλους.
Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;
Ο βασικός μου στόχος παραμένει η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των καταναλωτών προς την επιλογή βιώσιμων και επαναχρησιμοποιούμενων ειδών σε αντίθεση με τα μιας χρήσης προϊόντα. Θα ήθελα στο μέλλον η επιχείρησή μου να αποτελεί έμπνευση για γυναίκες που θέλουν να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές στην οικογένειά τους και στο νοικοκυριό τους.
Επίσης, να μπορούν να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους προϊόντα συμβάλλοντας έτσι στην ανακύκλωση υφασμάτων και στην αυτάρκεια με όρους κυκλικής οικονομίας. Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα θα πρέπει να μπορεί να είναι αυτάρκης σε προϊόντα τόσο προσωπικής υγιεινής όσο και φροντίδας των παιδιών της. Προϊόντα όπως γυναικείες σερβιέτες, μωρομάντηλα και παιδικές πάνες, εύκολα μπορούν να φτιαχτούν. Γι’ αυτό και θα ήθελα να ξεκινήσω να μεταφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου σε ομάδες γυναικών μέσω εργαστηρίων εκμάθησης ραπτικής και δημιουργίας προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως επίσης και εργαστήρια εφαρμογής κανόνων zero waste και κυκλικής οικονομίας στο νοικοκυριό, στην καθημερινότητα και στις επιχειρήσεις.
Ειδικά στο τελευταίο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταστήσουμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις «πράσινες» εφαρμόζοντας τις αρχές των μηδενικών απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας σε κάθε στάδιο της παραγωγής και της λειτουργίας τους, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης είτε (και κυρίως) για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τουρισμού.
Λίγα Λόγια
Η Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου είναι δημιουργός και ιδρύτρια της Elismadeit. Ζει και εργάζεται με την οικογένεια της στην Ελληνική ύπαιθρο (Νέο Σκοπό, Σέρρες).
Από μικρή ηλικία μέχρι και σήμερα, η προστασία του περιβάλλοντος και η εναρμόνιση του με αυτό, είναι μέρος της καθημερινότητας της εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής και τοπικής οικονομίας και του zero waste. Με αφορμή τις υφασμάτινες πάνες των παιδιών της ξεκίνησε να ερευνά για τις φυσικές και επαναχρησιμοποιουμενες επιλογές στην φροντίδα μωρού, γυναικών και σπιτιού.
Από το 2016 δημιουργεί υφασμάτινα είδη φροντίδας περιόδου και άλλα εξατομικευμένα βιώσιμα, zerowaste είδη, με ηθικό τρόπο κατασκευής και φιλικά προς το περιβάλλον. Όλα τα είδη της φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου από την ίδια με Ελληνικές ή/και Ευρωπαϊκές πρώτες ύλες.
Παράλληλα κάνει παρουσιάσεις και ομιλίες για τις αρχές του Zerowaste και της κυκλικής οικονομίας, την πρακτική εφαρμογή του ατομικά και σε επιχειρήσεις, και εργαστήρια για αξιοποίηση ειδών που ήδη έχουμε στο σπίτι μας, παρασκευή φυσικών προϊόντων και άλλα.
Βρείτε την στο: https://www.elismadeit.gr/
Instagram: @elismadeit
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr