"Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε": Η δήλωση Ερντογάν 24 ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα - Το πρόγραμμα της 5ωρης επίσκεψής του (βίντεο)
«Δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βλέπει ο πρόεδρος της Τουρκίας
Τη φράση «Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του ένα 24ωρο πριν την άφιξή του στην Αθήνα.
«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία» προσθέτει ο πρόεδρος της Τουρκίας στη συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Στο πνεύμα αυτό συνεχίζει ο κ. Ερντογάν: «Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».
Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή του περιγράφει, επίσης, ότι για τον ίδιο υπάρχουν «αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» και ότι «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».
«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.
Ερωτηθείς, δε, για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος κάνει λόγο για «δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία» λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία....Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών».
Με 3 αεροσκάφη έρχεται ο Ερντογάν στην Αθήνα
Ο Τούρκος πρόεδρος θα πατήσει το πόδι του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 11 το πρωί της Πέμπτης με συνοδεία δύο ακόμα αεροσκαφών. Τα αεροπλάνα, εκτός από τον Ερντογάν θα μεταφέρουν τους συνεργάτες του αλλά και τρία αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα της Αστυνομίας ενώ θα υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ένα 24ωρο υπολείπεται περίπου για την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, να προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων με θετική διάθεση.
Θα είναι μια «επίσκεψη αστραπή» διάρκειας περίπου πέντε ωρών στην Αθήνα, με τον Τούρκο πρόεδρο να προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη από την Τουρκία.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα
11:00 - Άφιξη Ερντογάν στο «Ελ. Βενιζέλος»
Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.
11:30 - Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Ερντογάν
Μια 45λεπτη συνάντησή συνάντηση με την ΠτΔ θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό Μέγαρο Μαξίμου.
11:30 - Διμερείς υπουργικές συναντήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν - Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.
11:30 - Συνάντηση Δένδια - Γιασαρ στη ΛΑΕΔ
Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.
12:15 Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, Γεραπετρίτη - Φιντάν και Μπούρα - Κιλίτς στο Μαξίμου
Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως και στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη.
13:00 Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν
Οι δύο ηγέτες μετά τις δηλώσεις δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ
13:30 Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών
Υπογραφές συμφωνιών Ελλάδας - Τουρκίας
Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και οργανισμών των δύο κρατών έχουν να κάνουν με:
- Οικονομία
- Εμπορικές σχέσεις
- Υγεία
- Παιδεία
- Τουρισμός
- Αθλητισμός
- Έρευνα - Τεχνολογία
- Αγροτικό Τομέα
- Σο μεταναστευτικό, τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού έχουν συμφωνηθεί.
Στα σκαριά βρίσκεται η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες για παραμονή στα ελληνικά νησιά έως επτά ημέρες. Η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
16:00 Αναχώρηση Ερντογάν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr