Δρ Λίζα Βάρβογλη: τα 10 Αρνητικά σχόλια για το σώμα ή body shaming που κάνουμε και δεν το καταλαβαίνουμε
Μήπως ο τρόπος που μιλάς για την εμφάνισή σου ή την εμφάνιση των άλλων είναι αρνητικός;
Το να μιλάμε προσβλητικά για το σώμα κάποιου που έχει λιγότερα ή περισσότερα κιλά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στο εξωτερικό του έχουν δώσει και συγκεκριμένο όρο -λέγεται body shaming ή «ντροπιάζω κάποιον για το σώμα του και τα κιλά του».
-
Σήμερα δείχνεις πολύ παχιά ή «Σήμερα νιώθω χοντρή»
Το λέμε σε κάποιον ή στον εαυτό μας χωρίς να το σκεφτούμε, αλλά έτσι κάνουμε ένα αρνητικό σχόλιο βασισμένο αποκλειστικά στα κιλά. Και που πήγαν τα άλλα θετικά πράγματα που έχει το άλλο άτομο ή ο εαυτός μας; Δε μετράνε; Μόνο τα κιλά μετράνε; Το «λεπτή/χοντρή» ΔΕΝ είναι συναίσθημα! Είναι μέτρηση βάρους!
-
Είσαι τόσο θαρραλέα που φοράς αυτό το ρούχο!
Είναι ύπουλο κομπλιμέντο και πισώπλατο χτύπημα! Γιατί να είναι γενναίος κάποιος επειδή φοράει κάτι που του αρέσει; Ποιος έχει διορίσει κάποιους να είναι «αστυνομικοί μόδας»; Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να φοράνε τα ρούχα που τους αρέσουν και τους κάνουν να νιώθουν άνετα και όμορφα.
-
Δεν είσαι χοντρή, έχεις ωραίο πρόσωπο
Αυτό και αν δεν είναι διφορούμενο μήνυμα! Λες και αν κάποιος έχει παραπάνω κιλά είναι απαραιτήτως και άσχημος! Αλλά από πότε κάποιος έχρισε τον εαυτό του υπεύθυνο να σχολιάζει τους άλλους;
-
Δείχνω χοντρή;
Στην ουσία το άτομο που κάνει αυτή την ερώτηση ρωτάει «με βρίσκεις ωραία;». Αλλά το «χοντρή» δεν είναι συνώνυμο του «μη ελκυστική»
-
Φάε ένα πιτόγυρο!
Οι άνθρωποι που παριστάνουν τον διατροφολόγο και δίνουν συμβουλές στους άλλους, ειρωνικά ή μη για το τι να φάνε και τι να αποφύγουν, είναι προσβλητικοί. Αν η άλλη θέλει να φάει κάτι θα το φάει και δεν περιμένει την έγκρισή σου! Δε χρειάζεται να σχολιάζεις τι τρώνε οι άλλοι ή τι περιθώριο έχουν να φάνε επειδή είναι αδύνατοι. Τα σχόλια περί του τι και πόσο πρέπει να φάει ο άλλος είναι προσβλητικά. Δεν ξέρεις τι γενετικό υπόβαθρό, τι στυλ ζωής ή τι διαταραχή έχει το άτομο με τα λίγα κιλά. Οπότε μη «συμβουλεύεις» και μη σχολιάζεις τη διατροφή του!
-
Σοβαρά τώρα, θα το φας όλο αυτό;
Στον αντίποδα της παρότρυνσης «Φάε, φάε, σε παίρνει να φας όσο θες» είναι το προσβλητικό «Τι; Θα φας όλο αυτό;». Δυστυχώς είναι ταμπού για τις γυναίκες να έχουν όρεξη, να τρώνε μεγάλες μερίδες, να μην προσέχουν τις θερμίδες, να τρώνε ό,τι θέλουν και να το απολαμβάνουν! Δε χρειάζεται όμως ούτε να τρολάρεις ούτε να αστυνομεύσεις τον άλλον για το τι και πόσο επιθυμεί να φάει. Είναι δική του υπόθεση και όχι δική σου.
-
Είσαι τόσο τυχερή! Μπορείς να φας ό,τι θέλεις!
Ίσως εσύ το βλέπεις έτσι, αλλά δεν είναι απαραίτητα έτσι! Μπορεί το λεπτό αυτό άτομο να έχει κάποια ασθένεια, κάποια διαταραχή ή κάποιον άλλο λόγο που είναι λεπτό. Μπορεί να μην του επιτρέπεται ή να μη μπορεί να φάει τα πάντα, όπως εσύ νομίζεις. Και είτε έτσι είτε αλλιώς, γιατί βάζεις αυτή την ηθικολογική διάσταση στο φαγητό; Καθένας είναι ελεύθερος να φάει ό,τι και όσο θέλει! Δεν είναι θέμα τύχης ή ατυχίας, είναι θέμα επιλογής.
Διαβάστε επίσης:Δρ Λίζα Βάρβογλη: Γιατί νιώθω εσωτερικό κενό; Ας το εξερευνήσουμε!
-
Οι πραγματικές γυναίκες έχουν καμπύλες!
Ναι, ακούγεται σαν κάτι θετικό, αλλά είναι; Γιατί με ή χωρίς καμπύλες, μία γυναίκα είναι πραγματική γυναίκα. Και γιατί πρέπει να θεωρήσουμε ότι ένα στοιχείο της εξωτερικής εμφάνισης, οι καμπύλες σε αυτή την περίπτωση, καθορίζουν το πόσο «πραγματική» είναι μία γυναίκα;
-
Δείχνεις τόσο λεπτή με αυτό το ρούχο!
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα varvogli.gr, τα σχόλια για το πόσο σε αδυνατίζει ή σε κολακεύει αυτό που φοράς πίσω τους κρύβουν την παρατήρηση ότι τον υπόλοιπο καιρό έδειχνες χάλια, ενώ τώρα δείχνεις λεπτή. Ξαφνικά το «λεπτή», «αδυνατισμένη» και το «αυτό το ρούχο σε κολακεύει» κρύβουν ένα αρνητικό σχόλιο για το σώμα σου, αφού υπονοούν ότι μόνο με τα λίγα κιλά δείχνεις ωραία.
-
Αδυνάτισες; Δείχνεις κούκλα!
Δηλαδή δεν έδειχνες κούκλα πριν; Στην εποχή μας είναι σχεδόν αδύνατον να μην ακούσουμε καθημερινά για δίαιτες, για συμπληρώματα διατροφής, για γυμναστική, για μία καινούργια «μαγική» συνταγή αδυνατίσματος και ομορφιάς, κλπ. Υποθέτουμε ότι στόχος και κοινό ενδιαφέρον όλων των ανθρώπων είναι να χάσουν κιλά. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Μπορεί να είναι ένας από τους στόχους που έχει κάποιος, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός! Και σίγουρα η ομορφιά δε μετριέται με κιλά!
Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον, ας αναζητήσουμε άλλα, σημαντικότερα και μονιμότερα χαρακτηριστικά που λένε κάτι για την ποιότητά του ως άνθρωπο και δε λένε απλώς το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr