Made in Greece η πιο δυναμική «παρέα» 4 νέων: η «Givelink» κάνει τη φιλανθρωπία πιο εύκολη & η δωρεά σας θα φτάσει σε σωστά χέρια

Η "Givelink" έρχεται να εξασφαλίσει ότι η δωρεά σας "θα πιάσει τόπο"

Έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να δωρίσετε χρήματα για έναν «καλό σκοπό» αλλά φοβηθήκατε ότι τα χρήματά σας δεν θα φτάσουν εκεί που πρέπει; Θέλετε να προσφέρετε αλλά όσοι σας ζητούν χρήματα είναι πολλοί και δεν ξέρετε ποιος τα χρειάζεται περισσότερο;

Όπως φαντάζεστε δεν είστε οι μόνοι. Μια ομάδα νέων ανθρώπων αντιλήφθηκε τις ανησυχίες αυτές και έφτιαξε την «Givelink», μια εφαρμογή που εξασφαλίζει ό,τι η δωρεά σας θα φτάσει «στα σωστά χέρια», καλύπτοντας τις πιο επείγουσες ανάγκες.

Πίσω από τη δημιουργία της «Givelink» βρίσκεται μία ομάδα τεσσάρων φοιτητών από διαφορετικές σχολές. Ο Αντώνης Πολίτης (21 ετών) είναι ο Managing Director της Givelink και βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως Head of Business Development, συναντούμε τον Παναγιώτη Κοκμοτό (22 ετών), ο οποίος είναι φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με την ομάδα να συμπληρώνουν ο Πάρης Σεργιάννης (23 ετών) και ο Αλέξανδρος  Καραγιάννης (23 ετών), σπουδαστές του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στην ομάδα συνεπικουρεί και ο Νίκος, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, καθώς και άτομα που επιλέγουν να κάνουν πρακτική άσκηση.

Η ιστορία της μοναδικής αυτής ομάδας ξεκινά τον Μάιο του 2022, όταν ο Αντώνης και ο Πάρης γνωρίστηκαν σε μια γνωστή καφετέρια της Πάτρας. Την ώρα που ο Αντώνης συζητούσε με ένα φίλο του για ένα αρχικό σχέδιο της εφαρμογής που είχε σκεφτεί, τους άκουσε ο Πάρης, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να μάθει για το τι συζητούσαν. Σύντομα, ο Πάρης έγινε μέλος της ομάδας, μιας και υπήρχε η ανάγκη ενός προγραμματιστή.

Η ίδια καφετέρια αποτέλεσε το σημείο γνωριμίας των δύο τους με τον Παναγιώτη, δύο μήνες αργότερα. Ο Παναγιώτης παράκουσε και αυτός τη συζήτησή των δυο τους για την εφαρμογή και θέλησε να μάθει περισσότερα, μιας και εντυπωσιάστηκε πραγματικά από το γεγονός ότι δύο συνομήλικοί του συζητούσαν για κάτι τέτοιο. Σύντομα έγινε κι εκείνος μέλος της ομάδας. Η προσθήκη του Αλέξανδρου ήρθε με πιο συνηθισμένο τρόπο, καθώς τον βρήκε ο Πάρης αφού ήταν ο πιο ταλαντούχος φοιτητής προγραμματιστής στη σχολή του.

Η πλατφόρμα δωρεών που ονομαζόταν αρχικά «CarExchange», έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για πάνω από 400 δωρεές, αλλά και από περισσότερους από 800 χρήστες.

Η ομάδα μιλά ακόμη για τα μελλοντικά πλάνα της και μοιράζεται το όραμά της για να βελτιώσει την φιλανθρωπία στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Made in Greece η πολυβραβευμένη Hoolie Pet Insurance του Κωνσταντίνου Φωτόπουλου – Ασφάλεια για τα κατοικίδιά σας – Από ασθένεια μέχρι απώλεια & κλοπή

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • «…Έτσι προέκυψε η ιδέα για μια εφαρμογή που θα εμφανίζει τις ακριβείς ανάγκες των οργανισμών σε αγαθά, επιτρέποντας στους χρήστες να αγοράζουν και να δωρίζουν προϊόντα στους οργανισμούς που το χρειάζονται περισσότερο κάθε φορά».
  • «…Πέρα από το ζήτημα της διαφάνειας όμως, υπάρχει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα στις δωρεές: Η προσφορά του κόσμου διαφέρει σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανισμών».
  • «…Σκοπός μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στον τομέα της φιλανθρωπίας, παρέχοντας παράλληλα μια σημαντικά καλύτερη εμπειρία φιλανθρωπίας, και οδηγώντας έτσι τον κόσμο να πραγματοποιεί δωρεές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε περιόδους Χριστουγέννων/Πάσχα και φυσικών καταστροφών».
  • «…Πέρα από τις τιμητικές διακρίσεις βέβαια, η μεγαλύτερη μας επιτυχία είναι ο κόσμος που εμπιστεύεται την Givelink. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 12.500 ευρώ σε δωρεές, με πάνω από 400 δωρεές και περισσότερους από 800 χρήστες που έχουν συμβάλλει στην προσπάθειά μας».
  • «…Όραμά μας είναι να βελτιώσουμε την φιλανθρωπία στον κόσμο, συνδυάζοντας αρμονικά ένα κανονικό επιχειρηματικό μοντέλο με τον κοινωνικό αντίκτυπο».

 

Ακολουθεί η συνέντευξη των ανθρώπων της Givelink.

 

Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της «Givelink»; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

Η ιδέα γεννήθηκε μέσω του φοιτητικού διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Hult Prize του ΟΗΕ το 2021, με το challenge να βρεθούν ιδέες που συνδυάζουν το φαγητό ώς όχημα για κοινωνική αλλαγή. Ο Αντώνης που συμμετείχε τότε στο διαγωνισμό, θυμήθηκε ένα δελτίο που είχε διαβάσει παλιότερα από γνωστό ελληνικό ίδρυμα, που ζητούσε από τον κόσμο να σταματήσει να στέλνει προϊόντα εκείνη τη περίοδο Χριστουγέννων. Έτσι προέκυψε η ιδέα για μια εφαρμογή που θα εμφανίζει τις ακριβείς ανάγκες των οργανισμών σε αγαθά, επιτρέποντας στους χρήστες να αγοράζουν και να δωρίζουν προϊόντα στους οργανισμούς που το χρειάζονται περισσότερο κάθε φορά.

Όλη η ομάδα εμπνεύστηκε από αυτή την ιδέα και παρακινήθηκε από τη δυνατότητα της Givelink να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων που σιτίζονται από τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Πιστεύουμε ότι η προσφορά πρέπει να είναι μια απρόσκοπτη και διαφανής εμπειρία, όπου οι χρήστες μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι δωρεές τους έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Η δημιουργία αυτής της εφαρμογής από την αρχή ήταν ένα δύσκολο αλλά ικανοποιητικό ταξίδι για εμάς και είμαστε ενθουσιασμένοι να δούμε πού θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Τέλος, οι προσωπικές μας αξίες ευθυγραμμίζονται στο πρόσωπο της Givelink- να αλλάξουμε τον κόσμο και να βελτιώσουμε την εμπειρία της φιλανθρωπίας.

 

Τι νέο έρχεται να φέρει η ιδέα σας στον χώρο της φιλανθρωπίας; Πώς βοηθά τον δωρητή να προσφέρει αλλά και να νιώθει σίγουρος για τη συμβολή του;

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάνατε μια δωρεά (χρήματα ή προϊόντα). Ξέρετε πως χρησιμοποιήθηκε η βοήθειά σας; Είστε βέβαιος/βέβαιη ότι βρήκε τον αντίκτυπο που ελπίζατε; Οι απαντήσεις που παίρνουμε σχεδόν πάντα σε αυτές τις ερωτήσεις είναι “Όχι”, ή “Θέλω να ελπίζω πως ναι, αλλά η αλήθεια είναι πως μάλλον όχι". Πέρα από το ζήτημα της διαφάνειας όμως, υπάρχει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα στις δωρεές: Η προσφορά του κόσμου διαφέρει σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανισμών.

Για τον λόγο αυτό, φτιάξαμε την Givelink, μια πρωτοπόρα πλατφόρμα δωρεών, μέσω της οποίας ο χρήστης θα μπορεί να δει πόσο έχουν καλυφθεί τόσο οι συνολικές ανάγκες των οργανισμών, όσο και οι ανάγκες τους σε κάθε ζητούμενο προϊόν. Παράλληλα, μπορεί να παρακολουθήσει βήμα-βήμα την εξέλιξη της συνεισφοράς του μέχρι να φτάσει στην ΜΚΟ που επίλεξε, ενώ όταν φτάσουν τα προϊόντα, λαμβάνει και μια φωτογραφία από την παραλαβή των προϊόντων.

Η Givelink προσφέρει μια εξαιρετικά διαφανή και αποτελεσματική λύση φιλανθρωπίας. Η βασική διαφορά της Givelink είναι ότι οι δωρεές μετατρέπονται άμεσα στα προϊόντα που χρειάζονται πραγματικά οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, αφού έχουν ορίσει τις ανάγκες τους στην πλατφόρμα μας. Ο χρήστης αφού ολοκληρώσει τη δωρεά, μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με τον οργανισμό-αποδέκτη της, λαμβάνοντας ένα ευχαριστήριο μήνυμα από τον οργανισμό μόλις κάνει τη δωρεά του, καθώς και μια φωτογραφία όταν τα προϊόντα της φτάσουν στον οργανισμό. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθεί βήμα-βήμα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δωρεά, να παρακολουθεί τα στατιστικά του και πολλά ακόμα!

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: Μιλάει στο eirinika ο ιδρυτής της πολυβραβευμένης “Safe Size” Άγγελος Σταυράκης: Startup τεχνολογίας βρίσκει το παπούτσι που ταιριάζει στο πόδι σας – Έχει σκανάρει 2 εκ. ζευγάρια

 

Τι κοινωνικό αντίκτυπο ελπίζετε να έχει;

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φωτιές στο Μάτι, στην βόρεια Εύβοια και ο σεισμός στην Τουρκία, μαζί με τη μαζική κινητοποίηση του κόσμου να βοηθήσει, παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις αισχροκέρδειας και περιπτώσεις όπου ο κόσμος δεν ήταν σίγουρος για το τι και σε ποιον να δωρίσει. Επιπλέον, πρόσφατα γεγονότα στον τομέα των φιλανθρωπικών οργανισμών που όλοι είδαμε, οδήγησαν αρκετό κόσμο να χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτούς, και γενικότερα στο όμορφο συναίσθημα της αλληλεγγύης. Πιστεύουμε ότι η απλότητα, η διαφάνεια, η οργάνωση και η βελτίωση της φιλανθρωπικής εμπειρίας απαιτούνται τώρα, περισσότερο από ποτέ, ώστε να μη στερηθεί κανένας άνθρωπος ξανά τις βασικές του ανάγκες. Επιπλέον, είναι σημαντικό για εμάς να αγοράζονται και να δωρίζονται άμεσα τα αγαθά που έχουν πραγματικά ανάγκη οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί ώστε να μην υπάρχει σπατάλη τροφίμων όταν λαμβάνουν πολλά ζυμαρικά ή όσπρια, και να μη βρίσκονται σε έλλειψη άλλων βασικών αγαθών όπως το είδη υγιεινής, καθαριότητας κ.α. Σκοπός μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στον τομέα της φιλανθρωπίας, παρέχοντας παράλληλα μια σημαντικά καλύτερη εμπειρία φιλανθρωπίας, και οδηγώντας έτσι τον κόσμο να πραγματοποιεί δωρεές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε περιόδους Χριστουγέννων/Πάσχα και φυσικών καταστροφών.

 

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

Η δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης στο χώρο της φιλανθρωπίας στα 20 μας είναι μια συναρπαστική αλλά και απαιτητική περιπέτεια.

Το πρώτο από τα δύσκολα βήματα ήταν η υλοποίηση της ιδέας μας στην πράξη. Η δημιουργία μιας πλατφόρμας που συνδέει δωρητές, φιλανθρωπικούς οργανισμούς και προμηθευτές απαιτούσε πολλή δουλειά, υπομονή και συνεχείς βελτιώσεις. Οι πρώτες μας συνεργασίες επίσης έπαιρναν πολύ χρόνο, υπομονή και προσπάθεια. Επιπλέον η προσέλκυση δωρητών μέσω της πλατφόρμας είναι μια μακροσκελής διαδικασία, και φυσικά η οικονομική ευρωστότητα της Givelink αποτελεί ακόμα μια πρόκληση που εργαζόμαστε καθημερινά για να ξεπεράσουμε. Αν και απαιτητική, αυτή η δυσκολία μας παρέχει την ευκαιρία να εξελίσσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας , να μαθαίνουμε συνεχώς από τις δυσκολίες και τα λάθη μας, και να γινόμαστε καλύτεροι.

Στη διαδρομή μας, σημειώσαμε όμως και σημαντικές επιτυχίες που μας εμπνέουν και μας δίνουν ώθηση προς τα εμπρός. Η ανάδειξη μας στην λίστα Forbes 30 Under 30, και η διάκριση μας ως η καλύτερη φοιτητική startup στην Ελλάδα και στις 4 καλύτερες στην Ευρώπη μας έδωσαν ένα αρχικό κίνητρο.

Πέρα από τις τιμητικές διακρίσεις βέβαια, η μεγαλύτερη μας επιτυχία είναι ο κόσμος που εμπιστεύεται την Givelink. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 12.500 ευρώ σε δωρεές, με πάνω από 400 δωρεές και περισσότερους από 800 χρήστες που έχουν συμβάλλει στην προσπάθειά μας.

 

Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον η «Givelink»; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Στο μέλλον, η "Givelink" ονειρεύεται να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και να επιτύχει μεγαλύτερα πράγματα. Στόχος μας για το 2024 είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των δωρητών στους 15.000+, να συνεργαστούμε με περισσότερους από 50 εγκεκριμμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και να επεκταθούμε σε νέες κατηγορίες αναγκών. που χρειάζονται οι οργανισμοί (Τρόφιμα, Σχολικά Είδη & Παιχνίδια, Ρούχα, Φάρμακα κτλ).

Σχετικά με το προϊόν μας, σχεδιάζουμε τη δημιουργία "Αλυσίδων Αγάπης" στην ιστοσελίδα μας, προσφέροντας τη δυνατότητα συλλογικών δωρεών καθώς και την δημιουργία συνδρομών για μηνιαίες και ετήσιες δωρεές. Επιπλέον, θα εργαστούμε πάνω στη δημιουργία API που θα ενσωματώνεται στις ιστοσελίδες των οργανισμών για πιο άμεσες δωρεές, καθώς και στην προσθήκη νέων features όπως Gamification και ενός Community Feed με ενημερώσεις για τις δράσεις των οργανισμών.

Το 2025, στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε σε δωρεές από εταιρείες και να διευρύνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αμερική, προσφέροντας την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να συνεισφέρουν στην φιλανθρωπία πιο αποτελεσματικά.

Όραμά μας είναι να βελτιώσουμε την φιλανθρωπία στον κόσμο, συνδυάζοντας αρμονικά ένα κανονικό επιχειρηματικό μοντέλο με τον κοινωνικό αντίκτυπο.

 

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό – Μιλάει στο eirinika o Βασίλης Ζούπας της Madein Greece Woli: πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας από μικρά να κάνουν αποταμίευση -να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους -σούπερ!

Η εφαρμογή μας είναι ήδη διαθέσιμη σε Play Store & App Store ενώ παράλληλα μπορείτε να κάνετε δωρεές μέσω της ιστοσελίδας μας: https://givelink.app/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr