Νταϊάνα Κοχυλά: Το βιβλίο της «Τhe Ikaria Way» - Οι συνταγές που οδηγούν στην μακροζωία και στην ευεξία (φωτό)
Τα μυστικά των Μπλε Ζωνών
Οι "Μπλε Ζώνες" είναι ουσιαστικά οι περιοχές του κόσμου όπου οι κάτοικοι έχουν υψηλό ποσοστό υγείας και μακροζωίας.
Ο όρος δημιουργήθηκε από τους Τζάνι Πες και Μισέλ Πουλέν, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα για τις κοινότητες που ξεχωρίζουν για την υγεία και τη μακροζωία των κατοίκων τους.
Οι περιοχές αυτές είναι:
-
Οκινάουα, Ιαπωνία: Οι κάτοικοι του Οκινάουα έχουν υψηλή προσδοκία ζωής και χαμηλά ποσοστά ασθενειών. Η διατροφή τους βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα και ψαρικά.
-
Σαρδηνία, Ιταλία: Η Σαρδηνία είναι γνωστή για τη Μεσογειακή διατροφή της, που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κόκκινο κρέας με μέτρο.
-
Χερσόνησος Νικόγια, Κόστα Ρίκα: Η κοινότητα αυτή έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία "pura vida" (καθαρή ζωή), περιλαμβάνοντας φυσική δραστηριότητα και φυτική διατροφή στην καθημερινότητά της.
-
Ικαρία, Ελλάδα: Οι κάτοικοι της Ικαρίας συνδυάζουν φυσική δραστηριότητα, καθημερινή απασχόληση και μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα τοπικά προϊόντα.
-
Λόμα Λίντα, Βλαντιβοστόκ, Η.Π.Α.: Η κοινότητα των Seventh-day Adventists στη Λόμα Λίντα έχει χαμηλά ποσοστά καπνιστών και αλκοολούχων ποτών, καθώς και έντονη κοινωνική υποστήριξη.
image by pixabay
Διαβάστε επίσης: Άκης Πετρετζίκης: Η πιο εύκολη μακαρονάδα με κεφτεδάκια κοτόπουλου στον φούρνο - Και ποιός δε θα τη λιγουρευόταν;
Αυτές οι κοινότητες προσεγγίζουν τη ζωή με συγκεκριμένες φιλοσοφίες και πρακτικές που συνδέονται με υγιεινές συνήθειες και μακροζωία.
Η δίαιτα Blue Zone εστιάζει στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών.
Περιλαμβάνει επίσης μέτρια κατανάλωση ψαριού και γαλακτοκομικών προϊόντων και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η Νταϊάνα Κόχυλα είναι Ελληνοαμερικανίδα σεφ και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου συνταγών, «The Ikaria Way».
Η σεφ μοιράζεται μαζί μας τα απαραίτητα υλικά στο ντουλάπι της κουζίνας σας και στο ψυγείο της, για να ακολουθήσετε μια δίαιτα Blue Zone.
Το νέο βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα, “The Ikaria Way”, φέρνει στο προσκήνιο 100 συνταγές εμπνευσμένες από την Ικαρία, μια “μπλε ζώνη” με ασύγκριτη μακροζωία.
Βασισμένη στην φυτική διατροφή των Ικαριωτών, η σεφ προτείνει εύκολα και γευστικά πιάτα που προάγουν την υγεία και την ευεξία.
Τι πρέπει να υπάρχει στα ντουλάπια της κουζίνας σας
Ένα ντουλάπι στην κουζίνα μας μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά βασικά είδη για να φτιάξετε ένα πλήρες γεύμα.
Η σεφ τονίζει ότι πρέπει να έχετε πάντα ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο στην κουζίνα σας.
image by pixabay
Άλλα βασικά υλικά που πρέπει να περιέχουν τα ντουλάπια της κουζίνας σας για να υιοθετήσετε μια δίαιτα Blue Zone
- Διαφορετικά είδη από φασόλια και όσπρια: φακές, μαυρομάτικα, ρεβίθια, φασόλια.
- Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης και φουντούκια.
- Πολλά μυρωδικά, φρέσκα και αποξηραμένα, που δίνουν άρωμα στα πιάτα: ρίγανη, δεντρολίβανο, λεμόνι και μαντζουράνα.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως τα ελληνικά παξιμάδια, το οποίο είναι ένα «σκληρό» ψωμί που φτιάχνεται συχνά από κριθάρι.
- Ένα βάζο με ελιές αλατισμένες
- Αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και σύκα
- Αποξηραμένα μανιτάρια
- Και άλλα βασικά είδη όπως κρεμμύδια και σκόρδο.
Τι πρέπει να περιέχει το ψυγείο σας για να υιοθετήσετε μια δίαιτα Blue Zone
Η Νταϊάνα Κόχυλα αποφεύγει τα κρέατα και όταν τρώει ψάρι, συχνά αγοράζει φρέσκο ή φτιάχνει το δικό της ψάρι χρησιμοποιώντας γαύρο, αλάτι, ξύδι και ελαιόλαδο. «Αυτό μερικές φορές είναι ένα γεύμα για μένα», είπε η σεφ.
Στο ψυγείο της Ελληνίδας σεφ υπάρχουν:
- Φρέσκα φρούτα εποχής
- Χόρτα για σαλάτες και μαγείρεμα: ρόκα, λαχανικά, σπανάκι, κ.α.
- Τυρί φέτα
- Βιολογικά αυγά
- Ελληνικό γιαούρτι
image by pixabay
Απλά και υγιεινά γεύματα: Η διατροφή της Ικαρίας
Η διατροφή της Ικαρίας, γνωστή για την προώθηση της μακροζωίας, βασίζεται σε απλά, υγιεινά και εποχικά τρόφιμα. Ακολουθούν οι προτάσεις της Ελληνίδας σεφ για μια υγιεινή διατροφή τύπου Blue Zone.
Πρωινό:
- Παξιμάδι με μέλι, τυρί ή ελιές
- Κατσικίσιο γάλα ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Μεσημεριανό:
- Σπανακόρυζο
- Χόρτο ρύζι
- Σούπα φακές
- Σούπα ρεβιθιού
- Σούπα λαχανικών
- Ψάρι
- Κρέας
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κάστανα και σάλτσα ελαιόλαδου και κόκκινου κρασιού
Βραδινό:
- Γιαούρτι
- Φρούτα
Συμβουλές:
- Εστιάστε σε εποχικά και φρέσκα τρόφιμα.
- Μαγειρέψτε με απλά υλικά και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Μην αγχώνεστε για τις συνταγές και τις μετρήσεις.
- Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να υιοθετήσετε μια διατροφή εμπνευσμένη από την Ικαρία και να βελτιώσετε την υγεία σας.
Διαβάστε ακόμα: Ντίνα Νικολάου: Λαβράκι με φινόκιο - Ένα από τα πιο ελαφρά και μυρωδάτα πιάτα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr