Η Ντίνα Νικολάου μας μαγειρεύει το πιο λαχταρικό Red Velvet Cake - Με απαλή υφή και γιαουρτένια γεύση !

Πεντανόστιμο!

Υλικά

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κουτ. σούπας κακάο, άγλυκο
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 γρ. ηλιέλαιο
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 κουτ. σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για την φόρμα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί για την διακόσμηση
  • λίγες ζακυνθινές μάντολες (προαιρετικά)

Για την κρέμα

  • 300 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την κρέμα

  • Βάζω όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάω για 5-6 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Μεταφέρω την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και την διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.

Για το κέικ

  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι με το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Bάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και αυγά και τα χτυπάω μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτω το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, την βανίλια και το χρώμα και συνεχίζω το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτω το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.
  • Βουτυρώνω μια φόρμα 20-22 εκ. και την πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Τινάζω λίγο για να φύγει η περιττή ποσότητα. Αδειάζω το μείγμα του κέικ και ισιώνω με ένα κουτάλι.
  • Ψήνω για 30-35 λεπτά. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν το κέικ είναι ακόμα υγρό συνεχίζω το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.
  • Βγάζω από το φούρνο, αφήνω τη φόρμα να σταθεί για 10 λεπτά και ξεφορμάρω το κέικ. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  • Με ένα μεγάλο μαχαίρι, κόβω το κέικ στη μέση.
  • Απλώνω την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και καλύπτω με το άλλο μισό κέικ. Στολίζω το κέικ με την σαντιγί και σκορπίζω τις μάντολες.
  • Σερβίρω αμέσως.

 

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκπομπή Ελλήνων Γεύσεις μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη αγαπημένων γεύσεων της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.

To 2020 αναλαμβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραμμα "ενέργειες ενημέρωσης και προώθηση με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία" 

Το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν το βραβείο για τη συνεισφορά της στην Κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality).

Έχει γράψει 8 βιβλία μαγειρικής και πιστεύει ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς και γι’ αυτό συμμετέχει συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr