Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί: Νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονες καταιγίδες & χαμηλές θερμοκρασίες από αύριο Δευτέρα (βίντεο)
Αναλυτικά η ανάρτηση του στο Facebook
Για το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα από τη Δευτέρα, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα. Έτσι, από το απόγευμα της Δευτέρας και από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών - καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν κι ένταση...
Παράλληλα, αναφέρεται σε πολικές αέριες μάζες από την Ουκρανία που θα κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επικρατούν συνθήκες βαρυχειμωνιάς...
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Χωρίς να έχουμε προλάβει να "στεγνώσουμε" από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας το οποίο λίγο πιο αργά να κινούταν θα μας καρδιοχτυπούσε αρκετά, έρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας συνεχίζοντας την "παρέλαση" των κακοκαιριών και η οποία ξεκίνησε στο τελείωμά του ο Φλεβάρης και όπως φαίνεται θέλει να συνεχίσει και ο Μάρτης, προσπαθώντας να καλύψει ορισμένα από τα κενά που έχουν αφήσει το Φθινόπωρο αλλά και ο Χειμώνας που έχουν προηγηθεί.
Έτσι λοιπόν ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα καθώς αλληλεπίδρασαν ψυχρότερες αέριες μάζες με θερμότερες και υγρότερες, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το ταξίδι του με πρώτο σταθμό αύριο την Ιταλία και φτάνοντας το απόγευμα αύριο και στα δυτικά τμήματα της χώρας μας.
Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε με το βέλος και το γράμμα "Χ" την αφετηρία αυτού του νέου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα ακολουθήσει μια ανατολική πορεία για να βρεθεί πάνω από τη χώρα μας τα ξημερώματα της Τρίτης ακολουθώντας και αυτό τη γρήγορη μετατόπιση όπως και αυτά που προηγήθηκαν.
Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνεται η κίνηση αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.
Έτσι λοιπόν από αύριο το απόγευμα και από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών - καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν κι ένταση με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.
Καθώς θα πηγαίνουμε προς το μεσημέρι - απόγευμα της Τρίτης το μέτωπο αυτό βροχών - καταιγίδων θα έχει φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο με ταυτόχρονη βελτίωση του καιρού δυτικότερα, μια βελτίωση όμως που στην ουσία θα συνοδεύεται από διαστήματα αστάθειας η οποία αστάθεια φαίνεται να μας συντροφεύει μέχρι και την Παρασκευή περίπου, μιας και ψυχρότερος αέρας στη μέση κι ανώτερη ατμόσφαιρα δεν θα επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση του καιρού, ενώ και η θερμοκρασία κάτω χαμηλά φαίνεται να σημειώνει πτώση, μιας και πολικές αέριες μάζες από την Ουκρανία, αν και θα εκτονωθούν προς Τουρκία, φαίνεται να "αγγίζουν" και τη χώρα μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς.
Απλά ο γερο-χειμώνας πλέον θέλει να μας θυμίσει ότι τριγυρίζει στη γειτονιά μας και ίσως κάποια στιγμή αργότερα επισκεφτεί πιο οργανωμένα και τη χώρα μας για να δει κάποιες από τις πολλές ομορφιές της πριν ταξιδέψει οριστικά για πολύ μακρινούς πλέον προορισμούς ανανεώνοντας το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά, καλά να είμαστε.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλες και όλους!
Ο καιρός τη Δευτέρα
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών νωρίς το πρωί και στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις.
Από τις μεσημβρινές ώρες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, ενώ καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά από το απόγευμα και αργότερα στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 14 με 16 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.
Meteo: Ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α, ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το meteo:
Ο χειμώνας του 2023-2024 (Δεκέμβριος 2023, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2024) στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η μέση μέγιστη θερμοκρασία για την περίοδο του χειμώνα από το 1960 μέχρι το 2024 στο σύνολο της Ελλάδας. Ο χειμώνας του 2023-2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας τον χειμώνα του 2015-2016. Πολύ σημαντικό γεγονός είναι πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 6 θερμότεροι χειμώνες όλων των εποχών. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του χειμώνα παρουσιάζει άνοδο κατά 1.8 °C.
Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα.
Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον χειμώνα του 2023-2024 κυμάνθηκε κατα 2-3 °C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 °C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +0.5 °C.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr