Topwomen οι Σοφία Κουσίδου, Αλεξάνδρα Παυλίδου, Ελεάνα Γιαννάκου - Οι "προστάτιδες" των ανηλίκων στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης (Φωτό)

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα χέρια γυναικών

Τρεις γυναίκες των οποίων η συμβολή κρίνεται άκρως σημαντική και απαραίτητη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κάτιας Γερακαρίτου στη voria.gr χαρακτηρίζονται "φύλακες-άγγελοι" για τα ανήλικα παιδιά που καταφεύγουν στην αστυνομία.

Είναι επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και μιλάνε αναλυτικά για το έργο τους.

Μπήκαν στη Σχολή της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, ακολούθησαν και άλλες σπουδές, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες. Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων οι κυρίες Κουσίδου και Γιαννάκου είναι από το 2015 και η κ. Παυλίδου από το 2010. Την ίδια ώρα, όμως, που έρχονται αντιμέτωπες με δεκάδες περιστατικά που αφορούν ανήλικους, έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες, είναι μητέρες. Και εκεί είναι ίσως ο πιο δύσκολος ρόλος τους, ώστε να κρατήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ υπηρεσίας και οικογένειας, αφού πολλές φορές πρέπει να μείνουν στο γραφείο ακόμα και μια ολόκληρη ημέρα, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν μια υπόθεση.

«Ο ρόλος της σύγχρονης οικογένειας είναι πολύ δύσκολος», μας λέει η Αστυνομικός Υποδιευθύντρια στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Σοφία Κουσίδου. «Όταν έχουμε μια υπόθεση μπορεί να μείνουμε και ένα 24ωρο στην υπηρεσία. Θα δουλέψουμε μέχρι να τελειώσει. Θα τύχει και γιορτές και αργίες. Αυτές είναι ώρες που θα χάσουμε από το σπίτι μας, από τα παιδιά μας. Αυτό βέβαια δημιουργεί τύψεις και ενοχές. Όταν όμως φτάνει η υπόθεση να διαλευκανθεί και ξέρεις ότι έχεις βοηθήσει ένα παιδί, τότε θα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά», σημειώνει.

Όπως μας εξηγεί η Ελεάνα Γιαννάκου, τμηματάρχης του Τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων, «η δικιά μας υπηρεσία έχει ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα, δεν είναι μια διεκπεραιωτική διαδικασία». «Ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, θέλουν ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης. Φυσικά δεν κοιτάμε τα ωράρια, τι ώρα θα σχολάσουμε. Θα περάσουμε εδώ όσο χρόνο χρειάζεται ένα παιδί για να μας μιλήσει». Τον ίδιο χρόνο και ανάλογο ενδιαφέρον καλούνται να δείξουν και στους γονείς, που ή το παιδί τους έχει κακοποιηθεί ή έχει μπλέξει ή απλά τους έχει επισκεφθεί για να ζητήσει συμβουλές.

Η Αλεξάνδρα Παυλίδου, τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων, που χειρίζεται κυρίως υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, επέλεξε να είναι στη συγκεκριμένη υπηρεσία, σκεπτόμενη, όπως αναφέρει, ότι «θα είναι δίπλα σε παιδιά και πως θα μπορέσει να τα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο». Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους εξάλλου φαίνεται άμεσα καθώς όπως εξηγεί η κ. Παυλίδου, ειδικά στις υποθέσεις  σεξουαλικής κακοποίησης «σε μεγάλο ποσοστό πάνω από 50% οι δράστες προφυλακίζονται, δεν μιλάμε απλά ότι θα κατηγορηθούν».

«Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας φαίνεται πολύ γρήγορα και γρήγορα δικάζονται αυτές οι υποθέσεις», συμπληρώνει η Σοφία Κουσίδου προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, για να υπογραμμίσει η Ελεάνα Γιαννάκου ότι με τη βοήθειά τους «αλλάζει η ζωή ενός παιδιού. Όταν έρχεται εδώ να μιλήσει είναι στο μεταίχμιο, το πριν και το μετά. Μιλάει για αυτό που του έχει συμβεί, απαλλάσσεται από αυτό που βιώνει και ξεκινάει μια νέα ζωή, ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του».

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία είναι στελεχωμένη με περίπου 20 αστυνομικούς και έναν ψυχολόγο, ενημερώνεται για περιστατικά που αφορούν ανήλικους, είτε από τα νοσοκομεία, είτε από την Άμεση Δράση, είτε από το σχολικό ή οικογενειακό περιβάλλον. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του ωραρίου σε αυτή την υπηρεσία», εξηγούν και οι τρεις καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή θα πρέπει να βρεθούν δίπλα σε κάποιο παιδί. Παρότι και οι τρεις λείπουν αρκετές ώρες από τα σπίτια τους, οι δικοί τους άνθρωποι νιώθουν περήφανοι και χαίρονται όταν μια υπόθεση έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και ένα παιδί έχει λυτρωθεί. «Καταλαβαίνουν τότε οι δικοί μας άνθρωποι γιατί μπορεί να λείπεις πολλές ώρες και πόσο σημαντικό είναι που βοηθήσαμε κάποιο παιδί», τονίζει η κ. Κουσίδου.  

Όπως ομολογούν και οι τρεις, είναι πάρα πολλές οι υποθέσεις που θα τους μείνουν στο μυαλό. Πάντως σημειώνουν ότι μεγαλύτερη δυσκολία έχουν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. «Η πορνογραφία ανηλίκων δεν συνηθίζεται, είναι πολύ σκληρές οι εικόνες», αναφέρει η Αλεξάνδρα Παυλίδου.

«Υπάρχει πολλή βία στους νέους, υπάρχει πολύ θυμός»

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παραβατικές συμπεριφορές, όταν παλαιότερα ήταν σεξουαλικής φύσης. «Υπάρχει πολύ βία στους νέους, υπάρχει πολύς θυμός και αυτό είναι το σοκαριστικό. Και παλαιότερα συνέβαιναν περιστατικά αλλά υπήρχε και μια αφορμή. Τώρα πολλά από τα περιστατικά γίνονται χωρίς καμία αιτία και αφορμή. Είναι έντονα με πολλή βία και χωρίς καμία ενσυναίσθηση μετά για το κακό που προκάλεσαν», αναφέρει η Σοφία Κουσίδου.

Ξεκαθαρίζουν όμως ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε περιπτώσεις με οργανωμένες συμμορίες όπως είναι στην Αθήνα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συμμορίες στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει η Ελεάνα Παυλίδου.

Τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση περιστατικών παραβατικότητας των ανηλίκων. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται ειδικές επιχειρησιακές δράσεις σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται νέοι και όπου έχουν καταγραφεί περιστατικά μικροπαραβατικότητας, συμπλοκών, φθορές σε σχολεία. «Να βλέπει ο κόσμος την ήπια μορφή της αστυνομίας, προληπτικά πάμε σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός ανηλίκων», αναφέρει η κ. Κουσίδου, εξηγώντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φοβίσουμε ή να τρομάξουμε τα παιδιά».

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων επισκέπτονται σχολεία και ενημερώνουν με ομιλίες μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι μόνο κατασταλτικός είναι και της ενημέρωσης, να είμαστε κοντά στα παιδιά». Μάλιστα, εβδομαδιαίως βρίσκονται τουλάχιστον σε 4 με 5 σχολεία. Μόνο πέρσι είχαν πραγματοποιήσει 55 ομιλίες σε σχολεία και είχαν ενημερώσει περίπου 5.500 άτομα από την εκπαιδευτική κοινότητα. Παλαιότερα στο επίκεντρο των ομιλιών ήταν θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, πλέον κυριαρχούν η παραβατικότητα και το bullying.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr